Αναμένουμε τους ειδικούς για το αν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

 Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, χθες υπήρχε συμφωνία πολιτεία και εκκλησίας για τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών ενώ εξέφρασε την ελπίδα για τραπεζάκια έξω λίγο πριν από το Πάσχα.

 Τόνισε πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις κοινές δηλώσεις του με τον Μεβλούτ Τσαβουσόγλου  έκανε λαμπρά που έβαλε τα θέματα στο δημόσιο διάλογο, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα είναι υπέρ του διαλόγου καθώς τα επιχειρήματα της στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο.

 Εκτίμησε ότι ο διάλογος με την Τουρκία θα πρέπει να συνεχιστεί ενώ είπε πως απέχουμε από μια συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν.

Ανέφερε πως η κυβέρνηση πέτυχε τα ελληνοτουρκικά να γίνουν ευρωτουρκικά κάτι που κάνει τους Τούρκους τρελούς.

Είπε πως η κρίση στην Ουκρανία φέρνει πιο κοντά τον Ερντογάν με το ΝΑΤΟ τονίζοντας πως θα γίνει προσπάθεια ακόμα και από τις ΗΠΑ να κρατήσει στην αγκαλιά της, την Τουρκία.

 Τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση έχει χαράξει ξεκάθαρη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά που λέει ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου και δεν θέλουμε αδράνεια.

 Εκτίμησε, τέλος,  ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον διάλογο με την Ελλάδα.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στα Παραπολιτικά 90,1

 Αναφερόμενη στον εορτασμό του Πάσχα στα χωριά η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Ακόμα εγώ έχω κάποια ελπίδα, περιμένουμε τους ειδικούς να μας πουν τι θα γίνει. Καταρχήν να πούμε ότι υπήρχε μια συμφωνία χθες εκκλησίας–πολιτείας  για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες, εγώ έχω μια ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να μπούμε σε μια λογική «τραπεζάκια έξω» δηλαδή να μπορεί ο κόσμος να καθίσει σε τραπεζάκια έξω  έστω και πριν από το Πάσχα για να καθίσει αν δεν μπορεί να μεταφερθεί στο χωριό .  Βεβαίως όλα αυτά τα λεω εκ του ασφαλούς γιατί δεν γνωρίζω όλα τα δεδομένα, θα περιμένουμε να έχουμε όλα τα δεδομένα και θα αποφασίσουν η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι  τι θα αντέξουμε και τι δεν μπορούμε να αντέξουμε. Αυτή  είναι η αλήθεια δυστυχώς τελείως αντίθετη με αυτό το οποίο ήλπιζα εγώ ότι με το Μάη πλέον θα μπορούσαμε να πάμε σίγουρα  στα χωριά μας».

Αναφερόμενη στην συνάντηση και την κοινή συνέντευξη Τύπου  Δένδια –Τσαβούσογλου  σημείωσε: «Όλα αυτά τα χρόνια τα ίδια πράγματα συζητάμε με τους Τούρκους, κατά τη γνώμη μου ο κ. Δένδια έκανε λαμπρά τοποθετώντας πλέον και βάζοντας τις θέσεις αυτές και το δημόσιο διάλογο. Η ρητορική των Τούρκων  όλο τον τελευταίο καιρό είχε ανέβει τόνο και ήταν σαφές ότι εάν αυτοί εξακολουθούσαν να έχουν αυτούς τους τόνους αυτό δεν θα έμενε αναπάντητο και δεν έμεινε αναπάντητο. Η εξωτερική πολιτική αν έχει αλλάξει και έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν ότι αυτή η κυβέρνηση εννοεί να λεει καθαρές κουβέντες και να στέκεται σε αυτές τις κουβέντες. Εννοώ  ότι όταν έγινε η απόπειρα στον Έβρο στάθηκε η Ελλάδα και αντιστάθηκε σε αυτή την επίθεση και κατάφερε να φέρει τους ευρωπαίους, όλους, στο πλευρό της στον Έβρο.  Όταν ήταν το καλοκαίρι πολύ μεγάλη ένταση με τα καράβια, που πράγματι ήταν πάρα πολύ μεγάλη ένταση και εξαιρετικά ανησυχητική, ήταν η εποχή που η Ελλάδα κέρδισε συμμάχους, βλέπε Γαλλία, με πάρα πολύ ξεκάθαρο τρόπο υποστηρίζοντας τις ελληνικές και της κυπριακές θέσεις.  Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου γιατί δεν φοβόμαστε καθόλου το διάλογο λόγω του ότι πιστεύουμε, και νομίζω ότι το πιστεύουν μαζί με εμάς και πάρα πολλοί σύμμαχοί, ότι τα επιχειρήματά μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και εδώ  καλούμε τους Τούρκους να κάνουν ένα ξεκάθαρο πράγμα, να συμφωνήσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, εάν ξεκινήσουμε από αυτό μπορεί να βγάλουμε και άκρη, και αυτό τους το είπε πάρα πολύ ξεκάθαρα ο κ. Δένδιας και τους εξήγησε ότι και το διεθνές δίκιο δεν  είναι ένα διεθνές δίκαιο κάπου που μπορεί κανένας να  το χρησιμοποιεί με τον Α ή Β τρόπο. Είναι συγκεκριμένο, είναι το δίκαιο της θαλάσσης το οποίο θα πρέπει και οι Τούρκοι να το δεχτούν».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα υπάρξει περιεχόμενο στο διάλογο Ελλάδας –Τουρκίας ή η Τουρκία θα επιδιώξει να υπάρξει ένταση απάντησε: «Πιστεύω ότι θα το σκεφτεί πάρα πολύ ο Ερντογάν, δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη τι θα κάνει, είναι σε μια φάση όμως που αυτό το καίριο ερώτημα το οποίο θέτουμε στην Τουρκία θα πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να απαντηθεί από την Τουρκία, και ξέρει η Τουρκία ότι σε αυτό το θέμα δεν έχει συμμαχίες δηλαδή δεν έχει χώρες οι οποίες να σκέφτονται ή να δίνουν τις  δικές της ερμηνείες στο διεθνές δίκαιο. Ξέρει  δηλαδή ότι οι χώρες συμφωνούν με τις συγκεκριμένες αρχές του δικαίου της θάλασσας. Θα το σκεφτεί πάρα πολύ. Εγώ πιστεύω ότι ο διάλογος θα πρέπει να συνεχιστεί με καθαρές κουβέντες, με τα επιχειρήματα που έχει ο καθένας, θα περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσει η Τουρκία. Η Τουρκία βρίσκεται στη φάση αυτή υπό πολλαπλή πίεση. Πίεση στο εσωτερικό λόγω της οικονομίας, πίεση από τους αμερικάνους  λόγω των κυρώσεων, πίεση από τους Ρώσους οι οποίοι  δεν εννοούν να αποδεχτούν τη λογική ότι η Τουρκία θα ξαναγυρίσει στη Δύση κοκ. Η Ευρώπη και ο διεθνής παράγοντας θέλει την Τουρκία στη Δύση γιατί είναι μια μεγάλη χώρα με πάρα πολλές δυνατότητες άρα επιθυμούν να παραμείνει στη Δύση  πλην όμως με κάποιες πολύ συγκεκριμένες αρχές. Αυτές τις αρχές τώρα θα δούμε εάν θα τις αποδεχτεί ο Ερντογάν κάποια στιγμή ή όχι».  

Ερωτηθείσα αν είμαστε κοντά σε μια συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν σημείωσε: «Όχι δεν νομίζω, νομίζω ότι απέχουμε ακόμα από μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αλλά και συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν να γίνει τα ίδια πράγματα θα λεχθούν  και θα δούμε αν εκεί ο Ερντογάν αποφασίσει ότι θα αρχίσει να προσχωρεί προς την αντίληψη όλων.  Το μεγάλο  κεκτημένο  των τελευταίων δύο ετών της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκης είναι ότι τα ελληνοτουρκικά έγιναν ευρωτουρκικά και αυτό πράγματι κάνει τους Τούρκους τρελούς.

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τα μηνύματα Δένδια ελήφθησαν πάρα πολύ καλά, διαλύθηκε η εντύπωση ότι επειδή προχωράμε σε διάλογο μπορούν να ξεχάσουν οι φίλοι και εταίροι και σύμμαχοί μας ότι υπάρχουν προβλήματα διότι ξέρετε όταν μπορεί κάποιος να σπρώξει το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να λεει «εντάξει, τα βρήκανε μιλάνε μεταξύ τους» από εκεί και πέρα φεύγει από το πρόβλημα για να  αντιμετωπίσει το επόμενο. Το μήνυμα ήταν σαφές  ότι ναι η Ελλάδα επιθυμεί το διάλογο, ναι η Ελλάδα επιθυμεί διευθέτηση του θέματος με ειρηνικό τρόπο και με βάση το διεθνές δίκαιο πλην όμως αγαπητοί φίλοι και σύμμαχοι μην έχετε αμφιβολίες ότι οι διαφορές είναι κολοσσιαίες διότι η άλλη πλευρά δεν το δέχεται. Άρα ήταν ένα μήνυμα σαφές προς όλους, και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό της χώρας, ότι αυτές είναι η θέσεις μας, αυτά υποστηρίζουμε και αυτά θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε».

Ερωτηθείσα αν  η κρίση στην Ουκρανία θα επηρεάσει θετικά  τον Ερντογάν σε σχέση με το ΝΑΤΟ απάντησε: «Μετά βεβαιότητας η  κρίση της Ουκρανίας φέρνει τον Ερντογάν πάλι πιο στενά συνεργαζόμενο με το ΝΑΤΟ, από την άλλη μεριά η υποστήριξη  την οποία ο Ερντογάν δίνει στους Ουκρανούς πέραν της πολιτικής της σημασίας έχει και μεγάλη οικονομική σημασία για τον Ερντογάν.  Δηλαδή τα drones τα οποία εξάγει η Τουρκία δεν τα εξάγει τζάμπα, έχει και οικονομικό αντίκτυπο. Η σημασία της Τουρκίας γεωστρατηγικά και για το ΝΑΤΟ και για τους συμμάχους είναι μεγάλη, μην έχουμε αυταπάτες. Η Τουρκία είναι μια χώρα η οποία συνορεύει με όλες τις προβληματικές για το ΝΑΤΟ περιοχές  άρα θα κάνουν προσπάθεια από το ΝΑΤΟ και οι αμερικάνοι και όλοι να κρατήσουν την Τουρκία στις αγκαλιές τους. Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ανεβάζει εκτός από τα γεωστρατηγικά συμφέρονται και άλλα θέματα ψηλά στην ατζέντα δηλαδή ανθρώπινα δικαιώματα, τήρηση συμπεφωνημένων και τα λοιπά. Αυτή είναι η διαφορά, δεν έπαψε ποτέ η Τουρκία να έχει μεγάλη στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ, από την άλλη πλευρά η δική μας στρατηγική σημασία ναι, έχει αναβαθμιστεί. Η Σούδα έχει τη σημασία που είχε πάντοτε, που χωρίς τη Σούδα δεν μπορούν να σκεφτούν πως μπορούν να λειτουργήσουν πρώτον γιατί έχουμε καινούργιες συνεργασίες στην Αλεξανδρούπολη κλπ, δεύτερον γιατί έχει ενισχυθεί η συμμαχία στρατιωτικά με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, και τρίτον διότι η Ελλάδα είναι σταθερή.  Η Ελλάδα δεν είναι φτερό στον άνεμο, έχει καθαρές θέσεις, στρατηγικά τοποθετημένες, δεν παίζει, ανήκει στο ΝΑΤΟ και άρα η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα είναι απόλυτη».

Αναφερόμενη στη δήλωση της κα Πελώνη για την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου ανέφερε: «Έγινε η τρίχα τριχιά. Ο πρώτος ο οποίος θα αντιδράσει είναι βεβαίως η Γαλλία που δέχτηκε την παρενόχληση και από εκεί και πέρα αντιδρούμε και εμείς, έτσι γίνεται πάντα».

Για την αντιπαράθεση Σημίτη –Καραμανλή υπογράμμισε: «Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κάνει τις καταγραφές του και θα κρίνει την Α ή τη Β στρατηγική αλλά και τακτική αντίδραση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης μπροστά σε προκλήσεις τις οποίες δέχτηκε. Στη φάση αυτή δεν μιλάμε με όρους παρελθόντος, μιλάμε με όρους μέλλοντος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και Μητσοτάκης Δένδιας και με τον κ. Παναγιωτόπουλο έχουνε χαράξει μια πολύ ξεκάθαρη στρατηγική. Ναι είμαστε υπέρ του διαλόγου, ναι δεν θέλουμε κανενός είδους αδράνεια στην εξωτερική πολιτική, ναι είμαστε σταθεροί στις σχέσεις αυτές, αυτές είναι οι θέσεις μας, αυτές υπερασπιζόμαστε δεν υπάρχει τίποτε το κρυφό. Αυτές οι θέσεις έχουν το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου συμπαραστάτη γιατί όσοι προσπαθήσανε να δώσουν την εντύπωση ότι τα εσωκομματικά προβλήματα  στην πράξη όλοι είπαν  ότι συμφωνήσαν με την τοποθέτηση που έκανε ο κ. Δένδιας. Γιατί συμφωνήσανε; Γιατι αυτή είναι η θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και είναι κεκτημένο αυτό, είναι συν για την Ελλάδα αυτό».

Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι η Τουρκία θα επιλέξει να συνεχιστεί ο διάλογος με την Ελλάδα απάντησε: «Ναι, πιστεύω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει το διάλογο. Θεωρώ ότι ο κ. Τσαβούσογλου θα έρθει στην Αθήνα.