Πολυεθνική άσκηση στην Ανδραβίδα, επίσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, ταξίδι των Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ριάντ, συμφωνία για τέταρτο κύκλο συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: Αυτά έχει το διπλωματικό και διεθνές πολιτικό «μενού» μέσα στο 48ωρο που ξεκινάει σήμερα το πρωί, δείγμα της έντονης κινητικότητας στην εξωτερική πολιτική, με έμφαση στους περιφερειακούς συμμάχους της χώρας, λίγες μόνο ημέρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Άγκυρα.

Ενεργητική εξωτερική πολιτική

«Η κυβέρνηση αποδεικνύει σταθερά ότι ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτική. Ενισχύει τις παλιές και δημιουργεί νέες συμμαχίες στην ευρύτερη γειτονιά μας. Εργάζεται για την ειρήνη και επιδιώκει τη συνεργασία με γείτονες της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στην Ηλεία για να παρακολουθήσει μέρος της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 2021». Θυμίζουμε ότι στην πολυεθνική άσκηση συμμετέχουν εκτός των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων, μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Κύπρο.

Αύριο, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν όψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη τη Μεγάλη Τρίτη.

Ταξίδι στη Σαουδική Αραβία

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ταξιδεύουν για τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου, όπως υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση, «να πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες στο πλαίσιο προώθησης και εμπέδωσης της αμυντικής διπλωματίας, καθώς και ενίσχυσης της διπλωματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών». Η ενίσχυση και διεύρυνση των περιφερειακών σχημάτων στην ευρύτερη «γειτονιά»  μας είναι μια επιλογή την οποία συστηματικά καλλιεργεί η κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Πριν από μερικούς μήνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Άμπου Ντάμπι για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, ενώ δύο φορές μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει επισκεφθεί και το Ισραήλ.

Τριμερή σχήματα συμμαχιών

Η πολιτική των συμμαχιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καλλιεργήθηκε έντονα τα τελευταία χρόνια με τα τριμερή σχήματα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, αλλά τους τελευταίους μήνες απέκτησε νέα χαρακτηριστικά. Ο διακρατικός αγωγός φυσικού αερίου EastMed μαζί με το γεγονός ότι το EastMedGasForum έγινε διεθνής οργανισμός, η υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, οι κοινές ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο με χώρες όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία και άλλες παρεμφερείς ενέργειες φέρεται να έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα, την ώρα μάλιστα που ένα σταθερό προσωπικό στήριγμα που είχε βρει ο Ταγίπ Ερντογάν στον Ντόναλντ Τραμπ έχει πια χαθεί.

Το δε «Philia Forum», που διεξήχθη πρόσφατα στην Αθήνα, σηματοδοτεί, όπως τόνισε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη σύμπραξη Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου με νέους εταίρους, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνδέοντας πλέον τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο. Υπενθυμίζουμε ότι την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στην Αθήνα στην τριμερή συνάντηση σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου, ενώ την Παρασκευή στην Κύπρο διεξήχθη η τετραμερής υπουργική Σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χώρες που αναπτύσσουν κοινό βηματισμό σε σχέση με τα ενεργειακά και τις περιφερειακές εξελίξεις. Την ίδια ώρα, σε μία ένδειξη της πολυεπίπεδης συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ, υπεγράφη στην Αθήνα η αμυντική διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα, που πήρε μεγάλη δημοσιότητα σε διεθνή ΜΜΕ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωριστή σημασία έχει η επίσκεψη που πραγματοποιούν σήμερα οι κ. Δένδιας (ο οποίος επισκέφθηκε προχθές την Αίγυπτο) και Παναγιωτόπουλος, για την υπογραφή της συμφωνίας μεταφοράς ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στη Σαουδική Αραβία, μία συμφωνία που είχε «κλειδώσει» κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις αρχές του 2020.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 17 Απριλίου