Συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο είχε σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Η συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, είχε ως αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: «Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε ένα συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία αλλά δεν πιστεύω ότι ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας». Για να προσθέσει: «Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται (σ.σ. για τη μετάδοση του ιού) κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος».

Ως προς την περιφορά του Επιταφίου ο Αρχιεπίσκοπος γνωστοποίησε: «Θα γίνει γύρω από το ναό».

Όπως τόνισε μιλώντας στα parapolitika.gr κυβερνητική πηγή, «είμαστε σε απόλυτη συνεννόηση με την Εκκλησία και θα περιμένουμε τις ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας», αναφερόμενος στις ανακοινώσεις που θα γίνουν μετά από τη σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών σχετικά με τα μέτρα που θα ισχύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

21-04-19_0007__DPR8084

Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία είχε κάνει σειρά προτάσεων ώστε να εορταστεί το φετινό Πάσχα με κατάνυξη, παρουσία πιστών και δίχως να έχει κάποια ομοιότητα με το περσινό.

Υπαίθριες Ακολουθίες, περισσότερους πιστούς εντός των Ναών και Ανάσταση στις πλατείες και στους αύλειους χώρους των Ναών με σύμμαχο τον καλό καιρό, περιείχε μεταξύ άλλων η πρόταση της Εκκλησίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) - η οποία συνεδριάζει αύριο- πρότεινε ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15τμ εντός κλειστού χώρου. Και μπορεί η πρόταση αυτή να διαφέρει από την ισχύουσα κυβερνητική γραμμή για ένα άτομο ανά 20 τετραγωνικά μέτρα μέσα σε έναν κλειστό χώρο (π.χ. σούπερ μάρκετ), ωστόσο η ΔΙΣ αιτιολογεί την πρότασή της προτάσσοντας το σκεπτικό ότι το ύψος των ναών και ο καλός καιρός του Πάσχα θα επιτρέψει τον πολύ καλό εξαερισμό των ναών.

Παράλληλα, για τη λειτουργία των εκκλησιών κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα και το αίτημα της Ιεράς Συνόδου προς την κυβέρνηση μίλησε στο ΜΕGA και στην εκπομπή LIVE NEWS ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, Ιγνάτιος.

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει αύριο, όμως έχει ήδη στείλει επιστολή προς την υπουργό ένα μήνα πριν, θέτοντας τα αιτήματά της» σημείωσε ο μητροπολίτης Ιγνάτιος, τονίζοντας ότι οι ιεράρχες βλέπουν με χαρά να υλοποιούνται κάποια από αυτά.

«Δεν θα έχουμε αυτό που είχαμε τις άλλες χρονιές, αλλά θα μπορεί να είναι με μέτρο, με συνεννόηση, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα, ενώ έχουμε και τους αίθριους χώρους που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και ζητάμε να έχουμε και το διευρυμένο ωράριο» συμπλήρωσε ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού.

Σύμφωνα με τον κ. Ιγνάτιο, η Ανάσταση θα πρέπει να γίνει κανονικά στις 12 τα μεσάνυχτα, καθώς όπως είπε, αν γίνει νωρίτερα, θα επικρατήσει αναστάτωση στους δρόμους, ενώ συμπλήρωσε ότι τη Μεγάλη Παρασκευή θα μπορεί να γίνει μια περιφορά του Επιταφίου κοντά στο ναό.

Αποκλειστικό MEGA: Αλλάζει η ώρα της Ανάστασης

Σε συνεννόηση και με την αρχιεπισκοπή, την εκκλησία δηλαδή και με την κυβέρνηση και οι λόγοι είναι προφανείς. Δεν μπορεί φέτος υπό τις παρούσες συνθήκες να γίνει Ανάσταση στις 12 τα μεσάνυχτα όπως γίνεται δηλαδή παραδοσιακά κάθε χρόνο διότι θα υπάρχει και θα ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Από την άλλη δεν θα κάνουμε Ανάσταση όπως πέρυσι από τα σπίτια μας, θα επιτραπεί κάποιος αριθμός ατόμων στους ναούς.

Η Ανάσταση θα πάει κάποιες ώρες νωρίτερα, αυτό θα αποφασιστεί όλη αυτή την εβδομάδα γιατί είναι και το θέμα της έλευσης του αγίου φωτός από τα Ιεροσόλυμα όπως επίσης παραδοσιακά έρχεται περίπου το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου. Αν τροποποιηθεί κάτι σε αυτό θα είναι σίγουρα η αλλαγή της ώρας. Ανάσταση φέτος θα κάνουμε νωρίτερα 7 – 8- 9 ενδεχομένως. Κάπου εκεί πάντως θα είναι η ώρα της ανάστασης γιατί μετά ο κόσμος θα πρέπει να τηρήσει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Από την πλευρά της κυβέρνηση και των λοιμωξιολόγων λένε ότι οι ιερείς και όλοι όσοι βρίσκονται πέριξ της εκκλησίας τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα και μάλιστα όταν υπάρχει περίπτωση που κάποιοι πιστοί ενδεχομένως δεν τηρούν είναι και για να επιβάλλουν την τήρηση των μέτρων. Οι ανακοινώσεις και οι αποφάσεις βεβαίως τελικά για το τι ακριβώς θα γίνει, θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή. Τότε θα ξέρουμε όλο το χρονοδιάγραμμα για το πώς θα γίνει η ανάσταση και νωρίτερα φέτος γιατί και αυτό είναι σημαντικό θα γίνουν και όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.