Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, στην κυβέρνηση με επίκεντρο τον τουρισμό. Κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης αρμοδιότητας Υπουργείων Τουρισμού, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που κατέθεσε η Πρόεδρος και όλοι οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, με θέμα: «Σε πλήρες τέλμα και αδιέξοδο ο ελληνικός τουρισμός ενώ η Κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει».

Η κ. Γεννηματά ανέφερε πως «Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και το ΕΣΥ έφτασε στο όριό του, όπως και οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας».
«Η Κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της, σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η αλήθεια παρά την προπαγάνδα. Απέτυχε να πείσει για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της» είπε χαρακτηριστικά, η κ. Γεννηματά

Η πρόεδρος τους ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «με τις συνεχείς παρεμβάσεις Κυβερνητικών στελεχών, δίχασε την επιτροπή των επιστημόνων και κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών» και σημείωσε πως «τώρα μπροστά στα δύσκολα ουσιαστικά παραιτείται από την ευθύνη της να προστατέψει τη δημόσια υγεία».

Η Φ. Γεννηματά κατέθεσε 5 συγκεκριμένες προτάσεις, και κάλεσε την κυβέρνηση για την άμεση εφαρμογή τους.

• Άμεση προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον Τουρισμό. Στο αμέσως επόμενο διάστημα.
• Ώστε να αισθάνονται ασφαλείς και να κάνουν χωρίς περιορισμούς τη δουλειά τους.
• Αλλά ώστε να αισθάνονται και ασφαλείς οι επισκέπτες μας.
• Εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τα ταξίδια (το έχουμε προτείνει από τον Ιανουάριο). Για όσους επισκέπτες δεν έχουν εμβολιαστεί υποχρεωτικό πρόσφατο αρνητικό τεστ.
• Συμφωνίες με τις τρίτες χώρες, όπως λέτε ότι έγινε μετά το Ισραήλ. Αλήθεια τι έχετε κάνει με τις ΗΠΑ, την Ρωσία και τον Ηνωμένο Βασίλειο; Υπάρχουν συμφωνίες; Είναι σε εξέλιξη; Είστε κοντά στο να κλείσετε κάποιες συμφωνίες; Ποιος είναι ο ορίζοντας που έχουμε μπροστά μας;
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τουρισμό και εστίαση ως το τέλος του 2021. Αναστολή του μέτρου του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
• Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού με βάση το σχέδιο που πέρυσι κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής.
• Στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό-εστίαση που σήμερα βιώνουν την ανασφάλεια.
• Οι Συλλογικές του Συμβάσεις είναι στον αέρα, αφού το Υπουργείο Εργασίας αρνείται –με απαράδεκτο τρόπο- τη κήρυξη τους ως υποχρεωτικές.

Η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στα self test σημείωσε, «Πάρτε τα self tests και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας. Κανένας έλεγχος και κανένα μέτρο για την αποφυγή του συνωστισμού. Μόνο εμπόριο ελπίδας που δεν δίνει λύσεις».
«Η επερώτηση μας έχει στόχο να προλάβουμε φέτος στον Τουρισμό, τα Κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις του 2020.

Να πάρουμε έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέτρα, για να μην χάσουμε και πάλι τα 14δις που απωλέσαμε πέρυσι σε σχέση με τα έσοδα του 2019. Να μην επιτρέψουμε να ζήσουμε αυτό που έγινε στα Βόρεια σύνορα μας το καλοκαίρι, όπου δεν υπήρξε κανένας υγειονομικός έλεγχος, με τα γνωστά τραγικά αποτέλεσμα στην Β. Ελλάδα. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα προβλήματα της πανδημίας θα έφερναν πτώση στο τουριστικό ρεύμα και στα έσοδα του» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ .