Αποστομωτικός ήταν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της ιδιαιτέρως φορτισμένης κοινής συνέντευξης τύπου με τον Μαβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το πέρας των συναντήσεων που είχε τόσο με τον Τούρκο πρόεδρο όσο και τον ομόλογό του επί των εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας δεν έβαλε τις διαφωνίες κάτω από το χαλί, αντιθέτως απάντησε με πειστικά επιχειρήματα σε όλες τις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς. Ανέπτυξε με ολοκληρωμένο τρόπο τις ελληνικές θέσεις, επικαλούμενος τόσο το διεθνές δίκαιο, όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι ενδεικτικό πως ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε μετ’ επιτάσεως τις παραβιάσεις της Τουρκίας τόσο σε εναέριο όσο και θαλάσσιο επίπεδο, το παράνομο σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη, αλλά και το παράνομο casus belli.

Απολύτως ξεκάθαρος ήταν και στο ζήτημα της στρατικοποίησης κάποιων νησιών του Αιγαίου, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει όχι επειδή η Ελλάδα το θέλει, αλλά επειδή η χώρας μας απειλείται από την Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μαβλούτ δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος» τόνισε με νόημα ο Νίκος Δένδιας. Και πρόσθεσε: «Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί και την UNCLOS», επί τη βάση της οποίας η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

Επικαλούμενος τις διεθνείς συμβάσεις, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία όχι μόνον αντικατοπτρίζει εθιμικό δίκαιο, αλλά έχει επικυρωθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου». Στο πλαίσιο αυτό έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμόρφωσης «το γνωστό «μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας».

Eιδικότερα για την UNCLOS είπε: «Η UNCLOS είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Την έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι μόνο τα κράτη, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εγώ ελπίζω ότι θα θελήσει, θα αποδεχθεί και την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Όσον αφορά το θέμα της μειονότητας, της μουσουλμανικής μειονότητας, ο κ. Δένδιας ήταν σαφής επικαλούμενος τη Συνθήκη της Λωζάννης: «Τα λέει η Λωζάννη, δεν το λέμε εμείς. Και τη Λωζάννη, αν θυμάμαι καλά, την έχει υπογράψει και η Τουρκία. Αυτή είναι η Συνθήκη. Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία, μπορεί να μην αρέσει στην Τουρκία, αλλά η Λωζάννη ισχύει και θα ισχύει»

Σκληρός ήταν και με τη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό ζήτημα. «Δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου», σχολίασε αναφερόμενος στην απόπειρα εισβολής δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από την περιοχή του Έβρου.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα της συνέντευξης, ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να προσκαλέσει «τον φίλο μου Μεβλούτ» στην Αθήνα «σε χρόνο που θα καθορίσουμε από κοινού και θα μας δώσει την ευκαιρία να συνεχίσουμε τη συζήτηση επί τη βάση της ατζέντας μας και τελικά, να προετοιμάσουμε από τις συζητήσεις μας τη συνάντηση του Προέδρου Erdoğan με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».