Με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, Νίκου Δένδια και Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η έκτακτη κοινή συνεδρίαση των ομολόγων τους του ΝΑΤΟ, μέσω τηλεδιασκέψεως στην Αίθουσα Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, με βασικό της θέμα οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το χρονοδιάγραμμα αποχωρήσεως Συμμαχικών δυνάμεων από τη χώρα

Ο ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας, κατά την παρέμβασή του, επισήμανε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει στην φάση αυτή να αναλογιστεί την φύση της μελλοντικής της παρουσίας στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία ενός κενού ασφαλείας στην χώρα, το οποίο θα έβαζε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Αφγανιστάν μέχρι τώρα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα δικαιώματα των γυναικών και των ανηλίκων. Πρόσθεσε επίσης ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είχε επιπτώσεις για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μέσω μιας σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος, κατά τη δική του παρέμβαση, υπογράμμισε τη σημασία που θα έχει η οργανωμένη αποχώρηση των Συμμαχικών δυνάμεων, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την ασφάλειά τους έως ότου αυτή ολοκληρωθεί πλήρως, ενώ τόνισε και τη σημασία να συνεχιστεί η δέσμευση του ΝΑΤΟ, εφ’ όσον τούτο απαιτηθεί, για τη σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Ο ίδιος ανέδειξε επίσης τη σημασία διπλωματικών πρωτοβουλιών ώστε να μην καταστεί το Αφγανιστάν κρησφύγετο τρομοκρατών, γεγονός που θα προκαλέσει μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση και θα ανατρέψει την πρόοδο που σημειώθηκε στη δημιουργία θεσμών.

Τέλος, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Ν.Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει επίγνωση του διακυβεύματος στο Αφγανιστάν και θα συμμετάσχει εποικοδομητικά σε συζητήσεις που θα αφορούν στο μελλοντικό ρόλο που θα έχει το ΝΑΤΟ σ’ αυτήν τη χώρα.