Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωετερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 στην Άγκυρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τουρκική πλευρά ζήτησε την εν λόγω συνάντηση.


«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, την Πέμπτη, 15 Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan. Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα στις 15.00 ώρα Ελλάδας» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Το απόγευμα ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μία περίοδο που η Αγκυρα, με νέες προκλήσεις και επιθετικές δηλώσεις, έκανε το προηγούμενο διάστημα ό,τι το δυνατόν για να μην οδηγήσει σε παραγωγικά αποτελέσματα η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού. Το κλίμα των συνομιλιών Δένδια με Ερντογάν και Τσαβούσογλου δεν θα είναι ανεπηρέαστο από την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ, που, πέρα από την «καυτή» υπόθεση των ρωσικών πυραύλων S-400, σκιάζονται και από μια άλλη, μείζονος στρατηγικού ενδιαφέροντος υπόθεση, η οποία«καίει» την Ουάσινγκτον και εμμέσως αφορά και την Ελλάδα: Το «εθνικό» σχέδιο του Ερντογάν να κατασκευάσει τη θαλάσσια διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, που θα παρακάμπτει από δυσμάς τα Στενά και θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Ετσι, η Τουρκία θα μπορεί να αποχωρήσει από τη Συνθήκη του Μοντρέ και να ορίζει αυτή πλέον τη ναυσιπλοΐα στα Στενά, που τώρα βρίσκονται υπό τον διεθνή έλεγχο της Συνθήκης. Η χώρα του Ερντογάν θα έχει τότε μια νέα σημαντική γεωπολιτική θέση στην παρευξείνια θάλασσα και θα «παίζει» με το αμυντικό σύστημα ασφαλείας της Δύσης και μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν ήδη μια πρώτη «απάντηση» στα παραπάνω, διασφαλίζοντας με συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια μια στρατιωτική «έξοδο» στη Μαύρη Θάλασσα μέσω λιμανιών και εδαφών της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό έχει εξοργίσει τον Ερντογάν, που βλέπει την Ελλάδα ως «εχθρό», που αναβαθμίζεται στρατηγικά έναντι της Τουρκίας. Ετσι, η υπόθεση της διαφωνίας των 103 κεμαλικών ναυάρχων με τα σχέδια του Ερντογάν για τα Στενά θίγει ένα καίριο ζήτημα στρατηγικών επιλογών της Τουρκίας έναντι της Δύσης, που συναντώνται με τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας.

Την Πέμπτη, πάντως, πιο πολύ θα έχουν ενδιαφέρον όσα θα ακούσει από την τουρκική πλευρά ο κ. Δένδιας, που δεν έχει λόγο να μεταβάλει την ελληνική γραμμή του «οδικού χάρτη» σχέσεων με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Με δεδομένη τη σημερινή διεθνή συγκυρία, εξάλλου, στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμάται ότι, όσο «σκληρές» κι αν είναι οι τουρκικές θέσεις στη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου, η Τουρκία δεν έχει σήμερα την «πολυτέλεια» για πολεμικές απειλές και επιχειρήσεις προς την Ελλάδα, όπως το έκανε το 2019-2020.