Στο ποδόσφαιρο, ο διαιτητής κάνει συνήθως προς τον παίχτη που αγωνίζεται επικίνδυνα μια προειδοποίηση, μετά δείχνει κίτρινη κάρτα και στο τέλος κόκκινη. Στην πολιτική, τα βήματα δεν είναι το ίδιο αυστηρά, όμως κινούνται συνήθως σε μια αντίστοιχη κατεύθυνση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη στείλει την πρώτη προειδοποίηση και σήμερα έδειξε και την κίτρινη κάρτα, χωρίς να θελήσει βέβαια να υποδηλώσει σε ποιους ακριβώς απευθυνόταν.

Οι συστάσεις αυτές αφορούν στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις των υπουργών και των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών και στη σύγχυση που πολλές φορές δημιουργούν στους πολίτες σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας και του lockdown.

Η πρώτη προειδοποίηση είχε γίνει πριν από δύο μήνες, στο υπουργικό συμβούλιο και σε τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, που έκανε λόγο για ζητήματα κακοφωνίας. «Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές, ή ενδεχομένως να είναι αυτοαναιρούμενο, δημιουργεί πρόβλημα. Και πρέπει να σας πω ότι ο κάθε Υπουργός προφανώς διαχειρίζεται τα του χαρτοφυλακίου του και έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την αρμοδιότητά του», είχε πει τότε (στον ΣΚΑΪ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως «εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που υπήρξαν, θα διορθωθούν. Διορθώνονται, θα έλεγα. Και οι Υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις».

Σήμερα, ακολούθησε η «κίτρινη κάρτα». Μιλώντας στη συνεδρίαση – μέσω τηλεδιάσκεψης – της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Θα σας παρακαλούσα όλους, πρώτα από όλα τα μέλη της κυβέρνησης αλλά και όλους τους συναδέλφους, να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται. Η απειλή παραμένει και γι’ αυτό έχουμε αποδείξει ότι προχωράμε πάντα βήμα-βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Μια «κόκκινη κάρτα» δεν προβλέπεται, καθώς ο ανασχηματισμός είναι πολύ πρόσφατος και δεν υπάρχει καμία σκέψη για αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, ορισμένοι υπουργοί και υφυπουργοί που αψηφούν τις συστάσεις και συμβάλλουν στην «κακοφωνία» είναι βέβαιο πως βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» του Μαξίμου, ιδίως δε αν δεν αλλάξουν άμεσα ρότα και συνεχίζουν τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές προβλέψεις για ...ανοίγματα και χαλάρωση μέτρων.