Η οικονομία θα πρέπει να έχει τα ταμειακά διαθέσιμα ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία όσο είναι εφικτό, δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

 Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την ελπίδα η οικονομία να λειτουργεί με τους καλύτερους όρους. Σημείωσε μεταξύ άλλων, πως τα μέτρα είναι στοχευμένα στο κομμάτι της κοινωνίας που πλήττεται από την πανδημία ενώ τόνισε πως στον προϋπολογισμό προστίθενται 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

 Ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για το πότε θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σε πόσες δόσεις θα καταβληθεί ο φόρος και τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Τόνισε πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει την οικονομία με την αύξηση δαπανών.

 Σημείωσε πως ρυθμισμένες φορολογικές υποχρεώσεις έχουν πάει στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου ενώ είπε πως δόθηκε νέα ευκαιρία για τις 120 δόσεις.

 Αναφορικά με την παράταση και την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε πως θα μπορούν να διευθετήσουν όλες τις οφειλές τους. Τόνισε πως για τα ευάλωτα νοικοκυριά υπάρχει ένα απόλυτο πλαίσιο ενώ ανέφερε ότι πλειστηριασμοί στους στρατηγικούς κακοκπληρωτές πρέπει να γίνονται.

 Προέβλεψε ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας λέγοντας ότι και από το ταμείο ανάκαμψης η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είπε πως εντός του έτους  αναμένονται 4 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα στα Παραπολιτικά 90,1

 Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος να πάμε ξανά σε διαδικασία «ακορντεόν» στην οικονομία ή μπορούμε να το αποφύγουμε ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε: «Με ρωτάτε κάτι που αφορά τις ορθές επιλογές μέχρι σήμερα της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο, η οικονομία ακολουθεί τις επιλογές στο υγειονομικό πεδίο άρα δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση, δεν μπορώ να μπω σε μια λογική πότε θα ανοίξει κάθε κλάδος της οικονομίας εμείς ευχόμαστε να λειτουργεί η οικονομία με όσο γίνεται καλύτερους όρους όμως ως οικονομικό επιτελείο λειτουργούμε τόσο με βασικό σενάριο όσο πάντα και με δυσμενές σενάριο έτσι ώστε η χώρα να έχει τα ταμειακά διαθέσιμα να μπορέσει να στηρίξει την κοινωνία και σε όποιο σενάριο έχει στο μέλλον. Άρα υπάρχει μια στρατηγική η οποία δεν αλλάζει από το οικονομικό επιτελείο, στήριξη της κοινωνίας όσο είναι εφικτό και υπάρχουν και οι τακτικές κινήσεις οι οποίες προσαρμόζονται ανάλογα με την δυναμική της υγειονομικής κρίσης.

Τα μέτρα δεν ήταν οριζόντια, από την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης και ας κάνουμε μια μικρή βουτιά στο παρελθόν στην προηγούμενη οικονομική κρίση που είχαμε την προηγούμενη δεκαετία, τα μέτρα ήταν εξαιρετικά στοχευμένα. Δεν είχαμε οριζόντιες αυξήσεις φόρων για παράδειγμα ή οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Είχαμε στοχευμένα μέτρα στο κομμάτι της κοινωνίας η οποία πλήττεται και αποδεδειγμένα πλήττεται από την οικονομική κρίση. Για παράδειγμα ένα σημαντικό  κομμάτι συμπατριωτών μας όπως είναι συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να μπουν σε προγράμματα όπως είναι η Γέφυρα για να βοηθηθούν οι πολίτες με τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Ένα κομμάτι του ιδιωτικού τομέα ή της βιομηχανίας το οποίο δεν πλήττεται ομοίως δεν μπορεί να λάβει αυτά τα μέτρα άρα τα μέτρα είναι για πρώτη φορά στοχευμένα μόνο στο κομμάτι της κοινωνίας το οποίο πλήττεται.  Χθες το βράδυ καταθέσαμε διάταξη στη Βουλή έτσι ώστε οι δαπάνες του προϋπολογισμού για τον κορονοίό όπως ήταν στον προϋπολογισμό αυξάνονται κατά 3 δις. Προσθέτουμε δηλαδή 3 δις γιατί πλέον οι εκτιμήσεις μας είναι ότι στο έτος  θα χρειαστεί να στηρίξουμε την οικονομία περίπου με 14 δις σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του προϋπολογισμού που ήταν τότε 7,5 δις. Διότι στο υγειονομικό πεδίο το lockdown κράτησε περισσότερο σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της ελληνικής οικονομίας άρα  όφειλε το οικονομικό επιτελείο να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αυτό πράττουμε. Αυτό θα εχει ένα κόστος, θα έχει μεγαλύτερο έλλειμμα για τη χώρα και μεγαλύτερο χρέος αλλά είναι επεκτατική δημοσιονομική πολιτική με ευθύνη έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα στο δημοσιονομικό πεδίο».  

Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις τόνισε: «Πολύ σύντομα, αν όχι αυτή την εβδομάδα την επόμενη θα υπάρχουν  ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο σε ότι αφορά το πότε ξεκινάει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων και πότε ολοκληρώνεται, σε πόσες δόσεις θα είναι, αν θα υπάρχει έκπτωση και πόση θα είναι αυτή αν κάποιος πληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μπροστά. Τι θα γίνει με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία τα οποία συγκεντρώνουμε για την κατανάλωση αλλά και τον όγκο των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς και κάποια θέματα τεκμηρίων πάλι για συγκεκριμένο κομμάτι της κοινωνίας. Υπήρχε άλλο ένα θέμα για ανακοίνωση το οποίο το βάλαμε πάλι σε διάταξη χθες το βράδυ που καταθέσαμε στη Βουλή, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες και οι αλιείς παράκτιας αλιείας.  Αυτή την ενότητα που θα μπορούσα να την ονομάσω «φορολογικές δηλώσεις» θα την αντιμετωπίσουμε με ολιστικό τρόπο και θα υπάρχουν ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη».

Ερωτηθείς  αν συμφωνούν οι ξένοι τεχνοκράτες σε ένα «κούρεμα»   της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων απάντησε: «Η προκαταβολή φόρου είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα το δούμε τώρα, δεν είναι στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης, είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε αρχές καλοκαιριού ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα που θα έχουμε τότε. Άρα είναι ένα θέμα το οποίο εμείς το έχουμε στη φαρέτρα μας, είναι ένα θέμα το οποίο το αξιολογούμε, είναι ένα θέμα που θέλουμε να το υλοποιήσουμε όπως το υλοποιήσαμε και πέρυσι αλλά είναι  πολύ νωρίς να τοποθετηθώ ακόμα γιατί μόλις χθες βράδυ καταθέσαμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούμε να ενισχύουμε την οικονομία με αύξηση δαπανών άρα μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση ή σχετικά να ισορροπήσει θέλει  πολύ μεγάλη προσοχή σε ότι επιπλέον υλοποιήσουμε»

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποια ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας ανέφερε: «Ρυθμίσεις γενικώς υλοποιούνται για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Σας θυμίζω ότι χρέη που δημιουργήθηκαν στην πρώτη φάση της πανδημίας έχουν μεταφερθεί για το 2022 και μάλιστα σε διπλάσιες δόσεις από ότι είχαμε πει πριν από κάποιους μήνες. Χωρίς επιβάρυνση 24 και με ένα μικρό επιτόκιο οι 48. Ρυθμισμένες  φορολογικές υποχρεώσεις μέσα σε όλη την περίοδο του κορονοϊού έχουν πάει στο τέλος της ρυθμιζόμενης περιόδου που μπορεί να είναι μετά από κάποια  χρόνια, και υπενθυμίζω ότι την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε δεύτερη ευκαιρία για τις 120 δόσεις με νέες αιτήσεις μέχρι 29/4 για όσους είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμη αίτηση και για δόσεις Μαρτίου–Νοεμβρίου του ’20 που χάθηκαν με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έβγαλε η ΑΑΔΕ. Καλώ συνεπώς τους συμπατριώτες μας, που δεν έχουν κάνει χρήση αυτών  των ευνοϊκών προβλέψεων της ελληνικής πολιτείας, να μπουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και να ευνοηθούν».

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή 7 σημείωσε: «Ο ρυθμός αιτήσεων στη νέα επιστρεπτέα προκαταβολή 7 είναι ικανοποιητικός, έχει υπερβεί τις 200 χιλιάδες, χθες έγιναν 40 χιλιαδες αιτήσεις, εκτιμώ ότι θα φτάσουμε τον γνωστό αριθμό που φτάνουμε σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής. Σκοπός είναι τέλος Απριλίου να ξεκινήσουν οι καταβολές χρηματικών ποσών».  

Για τους πλειστηριασμούς ξεκαθάρισε: «Τα εισοδηματικά κριτήρια και γενικώς τα περιουσιακά κριτήρια είναι τα κριτήρια τα οποία υπήρχανε, θέλω  να πω ότι υπάρχει παράταση και προστασία της πρώτης κατοικίας και αυτό που επανέρχεται από 1η Ιουνίου είναι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση το περασμένο Φθινόπωρο με την δεύτερη ευκαιρία. Δηλαδή θα μπορούν τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις να διευθετήσουν όλες τις οφειλές τους προς τις τράπεζες, τους διαχειριστές δανείων, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος νόμος. Να θυμίσω ενδεικτικά ορισμένα, για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης πλέον έως και  240 δόσεις. Για τα δάνεια με μια απλή αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού. Για τα ευάλωτα νοικοκυριά παρέχεται για πέντε χρόνια κρατική επιδότηση της δόσεως του δανείου της πρώτης κατοικίας. Στο πρόγραμμα Γέφυρα στα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 72.581 δικαιούχοι, φυσικά πρόσωπα, έχει έρθει το κράτος και τους έχε επιδοτήσει τη δόση του δανείου με 96 εκ. μέχρι τώρα».

ΔΗΜ: Μας λέτε τα εργαλεία αλλά προφανώς και θα είναι μια πραγματικότητα οι πλειστηριασμοί.

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: «Καταρχήν πλειστηριασμοί γίνονταν πάντα και στη χώρα και σε όλη την Ευρώπη. Και επί της προηγούμενης κυβέρνησης γίνανε 25 χιλιάδες πλειστηριασμοί. Δεύτερον οι πλειστηριασμοί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές πρέπει να γίνονται. Άρα για τα ευάλωτα νοικοκυριά υπάρχει απόλυτο πλαίσιο, από την άλλη πλευρά όμως επειδή θα πρέπει να υπάρχει μια κουλτούρα πληρωμών και επειδή θα πρέπει να κοιτάξουμε και την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ σημαντικό να διακρίνουμε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν και κρύβονταν επί χρόνια πίσω από θεσμικά πλαίσια τα οποία φτιάχναμε στη χώρα. 72 χιλιάδες νοικοκυριά μέχρι τώρα έχουν βοηθηθεί πληρώνοντας το κράτος τη δόση τους, και μάλιστα μεταξύ άλλων και τους ενήμερους δανειολήπτες, και έπονται οι επιχειρήσεις που ήδη περίπου 5 χιλιάδες έχουν κάνει αίτηση στο αντίστοιχο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ».

Ερωτηθείς αν η πρόβλεψη για το ΑΕΠ που θα ενσωματωθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας θα είναι πιο κοντά στην εκτίμηση Στουρνάρα για 4,2% ή την εκτίμηση της Κομισιόν για 3,5 και αν φοβάται ότι οι εκλογές στη Γερμανία θα μπορούσαν να μπλοκάρουν το Ταμείο Ανάκαμψης και τις συζητήσεις για προσαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας στα νέα δεδομένα, απάντησε ο κ. Σταϊκούρας: «Το πρώτο το ολοκληρώνουμε αυτές τις ημέρες, κάπου εκεί θα κυμανθεί και ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Ενσωματώνουμε τις τελευταίες προβλέψεις και εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τότε θα ανακοινώσουμε  το επόμενο χρονικό διάστημα που εκτιμούμε ότι  θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2021. Θα είναι περίπου αυτής της τάξεως μεγέθους, δεν μπορώ να σας πω αν θα είναι 0,1 ή 0,2 πάνω ή κάτω αλλά θα είναι σε αυτή την περιοχή που σημαίνει ότι με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020, αυτά που έχουμε μέχρι τώρα το 8,2% ύφεση το 2020, η οικονομία θα καλύψει περίπου τη μισή χαμένη διαδρομή του 2020 το 2021 δηλαδή θα έχουμε μια ισχυρή ανάκαμψη.

Οι ενέργειες ή τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει στη Γερμανία έχουν να κάνουν περισσότερο με την εκταμίευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης  και λιγότερο με τις επιλογές που έχουμε κανει σε επίπεδο  Eurogroup για συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2021 και πιθανότατα και το ’22. Άρα έχουμε αποφασίσει από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης άρα και της Γερμανίας ότι θα εξακολουθήσει να υφίσταται δημοσιονομική χαλάρωση άλλο όμως δημοσιονομική χαλάρωση και άλλο δημοσιονομικός εκτροχιασμός.   Άρα θα μπορέσει η χώρα να υλοποιεί πολιτικές επεκτατικές στο βαθμό που πρέπει να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιτυγχάνοντας όμως και ουσιαστική ανάκαμψη για να επιστρέψει η δημοσιονομική ισορροπία σταδιακά από το 2022 και μετά. Στο πρώτο κομμάτι πράγματι ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί που θα επιθυμούσαμε για την εκταμίευση πόρων στο Ταμείο Ανάκαμψης και πιέζουμε ως χώρα σε όλα τα Φόρα, όχι μόνο η Ελλάδα προφανώς και άλλες χώρες, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες  εκταμίευσης πόρων. Φαίνεται ότι αυτές οι διαδικασίες πάνε προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου και τότε θα αρχίσουν να γίνονται εκταμιεύσεις που εμείς προσδοκούμε περίπου 4 δις εισπράξεις το 2021 μέσα κυρίως από προκαταβολές. Άρα σε αυτό το σημείο είμαστε, να θυμίσω  ότι ακόμα δεν έχει εγκριθεί η συμφωνία για τους ίδιους πόρους σε αρκετά κράτη-μέλη, μεταξύ των άλλων η Γερμανία, χρειάζεται στη συνέχεια η Ευρώπη  να βγει να δανειστεί πόρους για να δανείσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες άρα υπάρχουν δύο κρίσιμα στάδια τα οποία ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Εμείς από τη δική μας πλευρά και πιέζουμε στα διεθνή Φόρα έτσι ώστε να προχωρήσει συνολικά για την Ευρώπη το Ταμείο Ανάκαμψης και ως χώρα ετοιμάζουμε το τελικό σχέδιο για να το υποβάλλουμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή, να εγκριθεί για να αρχίσει η υλοποίησή του».