Έναν πολιτικό αιφνιδιασμό και μία μικρή τακτική «νίκη» πέτυχε η κυβέρνηση με την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης Βορίδη για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, που θα μπορούσε να μετατραπεί και σε νίκη ουσίας αν βρίσκονταν οι 200 βουλευτές να υπερψηφίσουν τη ρύθμιση αυτή. Η αφορμή δόθηκε από τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη στον Εθνικό Κήρυκα την περασμένη Παρασκευή, το έδαφος όμως καλλιεργείτο από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Σύμφωνα με το νόμο που πέρασε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία στα τέλη του 2019, για να ασκηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν από το εξωτερικό θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές αρχές.

«Έπειτα από περισσότερα από 40 χρόνια μόνο υποσχέσεων, το δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό επιτέλους έγινε πραγματικότητα», έλεγε στις αρχές του 2020 στους ομογενείς των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Όπως πιθανώς γνωρίζετε η αρχική πρότασή μου ήταν να εγγυηθούμε το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, δίχως οποιοδήποτε περιορισμό. Ωστόσο, έπρεπε να γίνει συμβιβασμός με άλλα πολιτικά κόμματα ώστε να περάσουμε αυτό το εμβληματικό νομοθέτημα. Χρειαζόμασταν υπερ-πλειοψηφία 200 βουλευτών ώστε να το περάσουμε», συμπλήρωσε και άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι σχεδιάζεται η αναθεώρησή του: «Ο νόμος που δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να ψηφίσουν είναι μία σημαντική κληρονομιά που όχι μόνον πρέπει να διατηρηθεί, αλλά πρέπει να ενισχυθεί. Είναι μία πολύ καλή βάση, δεν απαγορεύει περαιτέρω τροποποιήσεις στο μέλλον».

Σε συνέντευξή της λοιπόν στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ κα Τζάκρη δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και πρόσθεσε ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.

Το Κίνημα Αλλαγής είδε αμέσως τη «φάκα» και έσπευσε να τοποθετηθεί θετικά: «Οι περιορισμοί μπήκαν ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις των κομμάτων και να πιάσει το νομοσχέδιο τις 200 ψήφους που προβλέπει Σύνταγμα. Εμείς σήμερα αισθανόμαστε δικαίωση γιατί από τότε ζητάγαμε την άσκηση του δικαιώματος χωρίς κανένα περιορισμό», τόνισε στη Βουλή η Ευαγγελία Λιακούλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έψαχνε τρόπο να απεμπλακεί από τη δέσμευση που έδωσε η αρμόδια μάλιστα βουλευτής του για το θέμα αυτό, Θεοδώρα Τζάκρη. Οι δύο αυτοί περιορισμοί που έχουν μπει στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό, όπως ανέφερε στην ερώτησή του ο δημοσιογράφος του Εθνικού Κήρυκα «θεωρούνται αδικία από μεγάλη μερίδα των ομογενών. Υπάρχει περίπτωση να συναινέσετε στο ενδεχόμενο άρσης τους;».

Η κα Τζάκρη υπερθεμάτισε: «Τι εννοείτε; Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες της Διασποράς. Όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω».

Στη Βουλή το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, ούτως ώστε στη συνέχεια να παρουσιάσει μια νέα πρόταση για τους απόδημους Έλληνες, με βάση την οποία δεν θα προσμετράται το εκλογικό αποτέλεσμα των δικών τους ψήφων στο σύνολο της Επικράτειας, αλλά θα εκλέγουν με την ψήφο τους τέσσερις βουλευτές Επικρατείας. Ένα υβριδικό, με άλλα λόγια, εκλογικό σύστημα.

Το δικαίωμα ψήφου των ομογενών στις επόμενες εκλογές είναι δεδομένο, όπως δεδομένη είναι και η ενόχληση πολλών αποδήμων για τους περιορισμούς στην άσκησή του. Η σημερινή συζήτηση δημοσίως και στη Βουλή είναι εμφανές ποιον ευνοεί πολιτικά.