«Απαράδεκτη η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως όταν ένα κόμμα εκλέγεται με δέσμευση για την τήρηση του νόμου και της τάξης, κρίνεται.

Αναφορικά με την συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, ανέφερε πως το θέμα είναι τι θα πει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Ακόμη τόνισε πως η ελληνική πλευρά πρέπει να έχει ατζέντα για το πώς θα προωθήσει τις ελληνικές θέσεις.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβαζ, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Πολιτικές ευθύνες, όχι ότι είναι πίσω από τους δολοφόνους κανείς δεν το είπε αυτό, πολιτικές ευθύνες υπάρχουν κάθε φορά που έχουμε ένα σοβαρό έγκλημα για τη διαλεύκανσή του και η κριτική την οποία ασκήσαμε είναι ότι φαίνεται ότι πολλές φορές η προτεραιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ήταν σε θέματα που αφορούσαν περισσότερο ένα ιδεολογικό μήνυμα νόμου και τάξης και όχι τόσο για την καταστολή τόσων σοβαρών ζητημάτων εγκληματικότητας. Να θυμίσω ότι δεν είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που δολοφονείται με τόσο απαράδεκτο, ωμό τρόπο στην Ελλάδα. Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου δεν είναι απλό πράγμα...».

«Όταν ένα κόμμα εκλέγεται με μια από τις προεκλογικές του σημαίες το νόμο και την τάξη κρίνεται και με βάση τα αποτελέσματά του και η δική μας εκτίμηση είναι ότι αυτό το πρόγραμμα περισσότερο εφαρμόστηκε επικοινωνιακά σε κατεύθυνση που δεν είναι το βασικό πρόβλημα της κοινωνίας για παράδειγμα 1.000 αστυνομικοί για τα πανεπιστήμια εκεί είναι η βασική προτεραιότητα του μέσου ανθρώπου; Αυτή η προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν στράφηκε για την αντιμετώπιση της κοινής εγκληματικότητας αλλά εκεί που είναι κατά τη γνώμη μου τα φαντάσματα της κυβέρνησης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα, σημείωσε: «Πιστεύω ότι οι υπουργοί Εξωτερικών πρέπει να συναντώνται και να συνομιλούν, το βασικό ζήτημα είναι όχι αν θα πάει ο κ. Δένδιας αλλά τι θα πει. Εκεί η κριτική μας είναι η εξής, φαίνεται πάντα να ακολουθούμε πρωτοβουλίες της Τουρκίας δηλαδή ήδη δόθηκε η πρόσκληση από τον κ. Τσαβούσογλου και συζητάμε αν πρέπει ή αν δεν πρέπει να πάει, αντιστρόφως αυτό που θα έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι στη βάση μια συγκεκριμένης ατζέντας με επιμέρους στόχους να δει πως θα προωθήσει τις ελληνικές θέσεις. Δεν αρκεί να έχουμε τις γενικές θέσεις που έχουμε εξαρχής ότι είμαστε φιλειρηνική χώρα, ότι είμαστε στη βάση του διεθνούς δικαίου, ότι το τελικός σκοπός είναι αν δεν μπορέσουμε να έχουμε τη συμφωνία να στείλουμε την υπόθεση στη Χάγη, αυτά τα λέμε περίπου από το ’76 με αυτό τον τρόπο, το ζήτημα είναι με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα προωθηθούν».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λιβύη, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Κινούμαστε στη διπλωματία μας όχι από δική μας πρωτοβουλία αλλά ουσιαστικά πατώντας στις πρωτοβουλίες άλλων. Καλώς πήγε ο κ. Μητσοτάκης στην Λιβύη, όπως καλώς θα πάει και ο κ. Δένδιας στην Άγκυρα το ζήτημα είναι πήγε εκεί ο κ. Μητσοτάκης προετοιμασμένος και με βάση μια δική του ατζέντα ώστε να προωθήσει τα θέματα της ελληνικής διπλωματίας και τι κατάφερε; Η απάντηση είναι προφανώς ότι δεν ήταν προετοιμασμένη η επίσκεψη».

«Οι καλές σχέσεις Τουρκίας και Λιβύης προφανώς δεν πρόκειται να ανατραπούν ακριβώς γιατί δεν έχει ανατραπεί το πλαίσιο στις οποίες δημιουργήθηκαν. Το βασικό για εμάς είναι να ενταχτούμε στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής της ΕΕ στην Λιβύη από την οποία και από εκεί απουσιάζουμε. Η Ελλάδα δεν είναι παρούσα στη διαδικασία του Βερολίνου που είναι το ευρωπαϊκό τραπέζι που συζητιέται το μέλλον της Λιβύης», κατέληξε.