«Δεκατρία εκατομμύρια ελέγχους με μειωμένο προσωπικό πραγματοποίησε η ΕΛΑΣ με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις, περισσότερες από είκοσι δύο χιλιάδες δυνάμεις στον δρόμο για δεκατρείς μήνες» ενημέρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στη Βουλή.

«Ποιος έκανε, καθημερινά τους ελέγχους για τα περιοριστικά μέτρα; Ποιος ήλεγχε αφύσικα κάθε μέρα τους πολίτες στα φυσικά τους δικαιώματα, της κίνησης, της μετακίνησης, της διασκέδασης και της συνάθροισης; Η Αστυνομία!. Και αυτοί έχουν οικογένειες και αυτοί αρρώστησαν και φοβούνται, αλλά δουλεύουν. Το κυριότερο; Δεν γνωρίζουν, δεν έχουν εκπαιδευτεί σ’ αυτή τη δουλειά. Όμως, δεν έχουμε άλλους. Οι δυνάμεις της ήπιας αστυνόμευσης δεν επαρκούν. Οι ειδικές επιχειρησιακές μονάδες, αυτές που πολέμησαν στον Έβρο, η «ΔΙΑΣ» που το βράδυ κυνηγιέται με τους κακοποιούς και τους εγκληματίες, η «ΔΡΑΣΗ» και η «ΟΠΚΕ» που κάθε βράδυ κυνηγούν τα ναρκωτικά και το βαρύ έγκλημα αναγκάζονται να τρέχουν με τα «μπλοκάκια», για πρόστιμα ή συνετισμό στις πλατείες», ανέφερε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως τον τελευταίο χρόνο, «έχουμε λιγότερο από 10% περιστατικά βίας συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης» και συνέχισε σε δεικτικό ύφος «είμαστε και ένα αυταρχικό καθεστώς στην Ελλάδα, όπου έγιναν περισσότερες από χίλιες εκατό συναθροίσεις σε εβδομήντα μέρες, δηλαδή είκοσι κάθε μέρα! Τόσο αυταρχικοί είμαστε!» Η Αστυνομία δεν σταματάει σ’ αυτά και δεν δικαιολογείται για τα λάθη της. Απαιτεί, όμως, και μια δίκαιη στάση. Δεν είναι και δεν θα είναι ο «σάκος του μποξ» για κανέναν».

Ο υπουργός ανακοίνωσε την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα κατατεθεί σε ένα μήνα στη Βουλή σχετικά με τις αλλαγές στην οργάνωση και εκπαίδευση των αστυνομικών. « Σε λιγότερο από έναν μήνα θα συζητήσουμε εδώ το σχέδιο νόμου για την εκπαίδευση και την αλλαγή οργάνωσης του Σώματος και του Υπουργείου «Σύγχρονη εκπαίδευση, διά βίου εκπαίδευση, καλύτερη διοίκηση, αποτελεσματικότερο Σώμα».
Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα συζητηθούν και οι διατάξεις που αφορούν τα διακριτικά και τις κάμερες. Τα διακριτικά θα έρθουν σε λίγες εβδομάδες. Οι κάμερες στο σύνολο της χώρας σε έναν χρόνο περίπου.

Δεν καθυστερούμε, «τρέχουμε», είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης και συνέχισε «υπάρχουν νόμοι, διαγωνισμοί, προμήθειες, προσωπικά δεδομένα, εργασιακοί περιορισμοί και δικαιώματα. Είναι άθλος ότι το πιλοτικό πρόγραμμα για τις κάμερες ολοκληρώθηκε σε δώδεκα μήνες. Το αντίστοιχο στη Γερμανία ολοκληρώθηκε σε είκοσι τέσσερις μήνες και το αντίστοιχο στη Γαλλία σε είκοσι έξι μήνες».

Τέλος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αγανακτισμένος είπε «Ας σταματήσει, λοιπόν, η κακοήθεια και η ανεύθυνη κριτική και ως εδώ η «λάσπη. Τρικυμία στο ποτήρι, θαυμάσια ευκαιρία» για να παραφράσω κι εγώ τον Μάο.