Ενάμιση έτος έχει περάσει από την τελευταία μεγάλη δημόσια παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, που ούτως ή άλλως έχει τοποθετηθεί ελάχιστες φορές τα 12 σχεδόν χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το πέρας της πρωθυπουργίας του.

Τότε, σε συνέδριο στο City του Λονδίνου είχε εκφωνήσει μια ομιλία επικεντρωμένη στα εθνικά θέματα, όπως είναι εξάλλου η βάση όλων των παρεμβάσεών του μέσα σε αυτή τη δωδεκαετία.

Το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούσε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και παλιούς συνεργάτες του να επανέρχονται τακτικά με αρθρογραφία τους στο ζήτημα του διπλωματικού κεκτημένου που είχε πετύχει η κυβέρνηση Σημίτη στο Ελσίνκι σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και πως αυτό το απεμπόλησε αυτό στη συνέχεια η κυβέρνηση Καραμανλή.

«Δεν πήγαινε άλλο με την εμμονή αυτή του Σημίτη», επισημαίνει στα parapolitika.gr τακτικός συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή. Το τελευταίο του άρθρο (στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Όχι μόνο για την επανάληψη του ίδιου μοτίβου, αλλά και για συγκεκριμένες ψευδείς αναφορές του.

«Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή της 7ης Μαρτίου 2004, προσκάλεσα τον κ. Καραμανλή στο Μαξίμου για να τον ενημερώσω για θέματα που θεωρούσα ότι θα πρέπει να γνωρίζει ο νέος πρωθυπουργός. Ο κ. Καραμανλής ήρθε στο Μαξίμου συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του κ. Μολυβιάτη. Αφού αναφέρθηκα στα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα, θέλησα να θίξω το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. Ο κ. Καραμανλής με διέκοψε αμέσως αναφέροντας ότι στα θέματα αυτά έχει διαφορετικές απόψεις και δεν χρειάζεται πληροφόρηση», γράφει ο Κώστας Σημίτης.

Όπως υπογραμμίζει στα parapolitika.gr ο συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού της ΝΔ, «όλα είναι λάθος! Ο Πέτρος Μολυβιάτης δεν ήταν στη συνάντηση αυτή, τον Καραμανλή συνόδευαν ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και τον Κώστα Σημίτη ο Νίκος Θέμελης. Δεν έγινε καμία συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά!».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφότου είδε το άρθρο στα ΝΕΑ, ο Καραμανλής φέρεται να είπε σε συνεργάτη του: «Πρέπει να δοθεί απάντηση για την αποκατάσταση της αλήθειας».

Η απάντηση δόθηκε τελικά σήμερα το πρωί, με γραπτή εκτεταμένη δήλωση του Κώστα Καραμανλή. Το σημείο-κλειδί της απάντησης είναι αυτό:

«Η δήθεν «επιτυχημένη» στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης! Από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι, η κυβέρνηση Σημίτη ζητούσε ουσιαστικά από ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους να ωθήσουν την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για τα Ίμια και τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες». Φρόντιζε να συμπεριληφθούν αντίστοιχες προβλέψεις στα επίσημα Ευρωπαϊκά κείμενα. Δεν έχει ξανασυμβεί κράτος, και μάλιστα Ευρωπαϊκό, να ζητά από όλον τον κόσμο να θέσει τρίτο κράτος σε δικαστική αμφισβήτηση την εδαφική του ακεραιότητα!»

Διαβάστε εδώ την ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή