Η πιο κρίσιμη ώρα για τη διενεργούμενη ανάκριση εντός του Αρείου Πάγου σχετικά με το επονομαζόμενο «Ρασπούτιν-gate», με βασικό ελεγχόμενο πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, έρχεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, εντός του τρέχοντος μηνός.

Σε λίγες ημέρες το κατώφλι του Αρείου Πάγου θα περάσει ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, προκειμένου να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας στην υπόθεση ενώπιον της αρεοπαγίτου, ανακρίτριας του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου. Ενώπιόν της μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει οι πολιτικοί το όνομα των οποίων ενεπλάκη στην υπόθεση της Novartis, εισαγγελικοί λειτουργοί, πρώην και νυν, καθώς και πρόσωπα που την κρίσιμη περίοδο βρίσκονταν σε θέσεις αιχμής, όπως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Ωστόσο, μία από τις πιο κρίσιμες καταθέσεις θεωρείται αυτή του επιχειρηματία Σ. Μιωνή.
Ο επιχειρηματίας είναι το πρόσωπο που έχει προχωρήσει σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με το πώς δρούσε μια «ομάδα» ατόμων υπό τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με τη συμμετοχή συγκεκριμένων εκδοτών, δημοσιογράφων και άλλων προσώπων. Οι καταγγελίες του περιλαμβάνονται και σε όσα κατέθεσε ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, αλλά και στη μήνυση που υπέβαλε στις εισαγγελικές Αρχές τον Φεβρουάριο του 2020.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από τη μήνυση του επιχειρηματία σε βάρος των Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Γιάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρου Τάρκα και Γιάννας Παπαδάκου, όπου αναφέρεται σε σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας «Δημοκρατία». «Οι εν λόγω “δημοσιογράφοι” καταθέτουν, αρχικώς, “ανώνυμες” και επώνυμες καταγγελίες εναντίον μου και εναντίον των στενών συνεργατών μου, Σταύρου Παπασταύρου και Αγγελου Μεταξά, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και απευθείας στον εγκαλούμενο (σ.σ.: Δημήτρη Παπαγγελόπουλο). Οι καταγγελίες τους διαβιβάζονται/χρεώνονται αυθημερόν από τον τότε υφυπουργό Δικαιοσύνης σε “ομάδα” εισαγγελέων, οι οποίοι ξεκινούν ποινική έρευνα σε βάρος μας, στηριζόμενοι αποκλειστικά στις “ανώνυμες” ή/και επώνυμες καταγγελίες των ιδίων δημοσιογράφων», εξηγούσε ο κ. Μιωνής στη μήνυσή του.

Εν πολλοίς, τις καταγγελίες του ήρθε να επισφραγίσει και η κατάθεση του πρώην εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο «σημείο μηδέν», από το οποίο ξεκίνησε η υπόθεση της Novartis.

Οι «μηχανισμοί»

Οπως ισχυρίστηκε ο κ. Αθανασίου, την «απαρχή του μηχανισμού Ρασπούτιν» αποτέλεσε η επιστολή Φιλιππάκη. Επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε καταθέσει η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στην επιστολή του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, με την οποία ενημέρωνε τον κ. Παπαγγελόπουλο το 2015 ότι πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται «εγκληματική οργάνωση», με μέλη τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά Σταύρο Παπασταύρου και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Προ ημερών, ο κ. Αθανασίου βρέθηκε ενώπιον της κυρίας Αλεβιζοπούλου και σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαίωσε τα όσα είχε καταθέσει τόσο ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής όσο και στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, οι οποίοι διενήργησαν προκαταρκτική έρευνα για τη υπόθεση της Novartis. Επιπλέον, ο κ. Μιωνής κατήγγειλε ότι τον Μάρτιο του 2016 υπήρξε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίµου παρουσία του Νίκου Παππά και του ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς και ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης τού ζήτησε ποσό ύψους 350.000 ευρώ προκειµένου να πληρωθούν τα έξοδα του εκδότη της εφημερίδας «∆ηµοκρατία», Γιάννη Φιλιππάκη, µε τον οποίο είχε δικαστική διαμάχη λόγω των δημοσιευμάτων που τον ενέπλεκαν µε την περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Μιωνής, µάλιστα, κατέθεσε συμφωνητικό µε τις υπογραφές του εκδότη και του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Τάρκα, το οποίο περιέγραφε έναν οδικό χάρτη (roadmap) του συμβιβασμού και µε το οποίο ο εκδότης Γ. Φιλιππάκης και ο κ. Τάρκας αναλαμβάνουν, και μάλιστα ενυπογράφως, να διευθετήσουν... επερχόμενες δικαστικές αποφάσεις.

Οπως ανέφερε ο κ. Μιωνής ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, «για να µου αποδείξουν ότι µπορούν να πραγµατοποιήσουν τις απειλές τους, δεσµεύτηκαν εγγράφως ότι θα κλείσουν όλες τις ποινικές µου υποθέσεις. Ουσιαστικά, µου έλεγαν ότι ελέγχουν τον κ. Παπαγγελόπουλο, που ελέγχει τις υποθέσεις. Αυτό που έγινε από αυτήν την εγκληµατική οργάνωση ήταν το µεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωµα από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους».

Αίσθηση μάλιστα είχε προκαλέσει και το ηχητικό ντοκουμέντο που είχε προσκομίσει ο επιχειρηματίας από συνομιλία του, το 2016, με τον κ. Παππά, στην οποία ο τελευταίος φέρεται να του έλεγε ότι «ο Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα» και ότι «ξέρω, καταλαβαίνω και μαθαίνω» πως «κάποιοι βγάζουν λεφτά».

Ο κ. Φιλιππάκης σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τις καταγγελίες τότε είχε καταθέσει ένα έγγραφο στην Προανακριτική Επιτροπή, παρουσιάζοντας το χρονολόγιο της αντιδικίας και των συναντήσεων με αφορμή τη διαμάχη με την πλευρά Μιωνή.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 03 Απριλίου