Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παραχώρησε ο πρωθυπουργός.

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε σειρά ερωτημάτων για την πανδημία, τον εμβολιασμό, την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, αλλά και την οικονομία.

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εθνικά ζητήματα και την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η εκτίμησή του είναι ότι δεν θα δούμε ξανά το Ορούτς Ρέις στο Αιγαίο, ενώ όπως είπε περιμένει η Τουρκία να πάρει πίσω μετανάστες.

«Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλά για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία, δηλαδή η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει τη θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο δεν παράγει ένταση κατά της Ελλάδος και της Κύπρου στη Μεσόγειο», αημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας και την οριστική άρση του lockdown ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για το μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ιός μας έχει εκπλήξει πολλές φορές. Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η απόφαση θα ληφθεί βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων και των εισηγήσεων των ειδικών.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε δραματική έκκληση προς τους ηλικιωμένους πολίτες να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, αποκάλυψε για πρώτη φορά πως η κυβέρνηση εξετάζει σε ουδέτερο χρόνο, όπως είπε, την πιθανότητα να καταστήσει τον εμβολιασμό των υγειονομικών υποχρεωτικό. «Δεν επιθυμώ τώρα να δημιουργήσω εστίες αντιπαράθεσης, θα το δούμε σε ουδέτερο χρόνο, από τον Σεπτέμβριο» είπε χαρακτηριστικά.

«Αν δεν είχαμε επιβάλλει αυτά τα μέτρα τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Υπάρχει και η φυσική κούραση του κόσμου, αλλά υπάρχουν και οι μεταλλάξεις του ιού που τον έκαναν πιο επιθετικό, είπε. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι υπάρχει διάρρηξη της εμπιστοσύνης του κόσμου, ενώ όπως σημείωε αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για τις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

«Επενδύσαμε σ' αυτό που ονομάζουμε "ανάσες ελευθερίας"», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι σε δεύτερο χρόνο θα επιτραπούν και τις καθημερινές».

Με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, όπως είπε, τον Ιούνιο θα έχει εμβολιασθεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και τότε η Οικονομία θα επανεκκινήσει.

Εντός των επόμενων δέκα ημερών εκτίμησε ο πρωθυπουργός ότι θα μπορούν να διατίθεται τα self test στο γενικό πληθυσμό, πέραν των μαθητών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι: «εκτιμώ ότι εντός 10 ημερών θα μπορούμε να ανοίξουμε τη διάθεσή τους στον υπόλοιπο πληθυσμό. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έθεσε σε προτεραιότητα τη διάθεσή τους για τους εργαζόμενους και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αφορά κάποιους συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων αλλά η παρέμβαση (για οριζόντια διάθεση των self test στους εργαζόμενους) θα είναι οριζόντια.

Ειδικά για την εστίαση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους και εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα. Γι' αυτό, είπε, «ανακοινώσαμε πρόγραμμα που δίνει κεφάλαιο στις επιχειρήσεις να προμηθευτούν πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόβλημα για να λειτουργήσουν». 

Γενικότερα για την οικονομία ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αλλά όλο αυτό το διάστημα το μέλημα μας ήταν να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση. Παραδείγματος χάρη, ένα άλλο παράδειγμα, γιατί είναι στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης. Μόλις είδα τα στοιχεία από ένα ΕΣΠΑ το οποίο ολοκληρώθηκε σχετικά με τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό: 11.000 επιχειρήσεις -εκ των οποίων πάρα πολλές μικρές- παίρνουν σημαντικά ποσά για να φτιάξουν e-shop. Εκσυγχρονίζονται και οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτά δεν αφορούν τους μεγάλους, αφορούν τις μικρές επιχειρήσεις, τα συνοικιακά καταστήματα της γειτονιάς μας, τα οποία και αυτά εκσυγχρονίζονται. Και για αυτά η πανδημία ήταν μία ευκαιρία να περάσουν στο μέλλον, το οποίο μέλλον εκ των πραγμάτων πρέπει να ενσωματώνει τεχνολογία.

Και τώρα το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να σας πω ότι επειδή έχουμε προκαταβολές ήδη κάποια από τα προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ», τα οποία τρέχουν, θα χρηματοδοτηθούν τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο περιμένουμε να εισπράξουμε τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια εντός του 2021.

Έχουμε πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πάρα πολλά χρήματα για τον κόσμο της εργασίας, χρήματα για την κατάρτιση, για τους ανέργους, χρήματα για την πρωτοβάθμια υγεία, για το πώς θα την εκσυγχρονίσουμε. Στην οποία πρωτοβάθμια υγεία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες». 

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

Έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, και έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης.

Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση.

Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας.

Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό.

Άρα καμία κουβέντα για εκλογές. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σήμερα».