Ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, ετοιμάζεται για μια «δύσκολη» συζήτηση με τον ομόλογό του, κ. Τσαβούσογλου, στην Τουρκία στις 14 του μήνα. Η Αγκυρα, με νέες προκλήσεις και επιθετικές δηλώσεις, κάνει σήμερα ό,τι το δυνατόν για να μην οδηγήσει σε παραγωγικά αποτελέσματα η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού στις 14 του μήνα. Και στην Αθήνα εκτιμάται από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών ότι ο Ερντογάν προβάλλει από τώρα προκλητικά μια ευρεία «επιθετική» ατζέντα, με την πρόθεση να προκαλέσει ενδεχομένως και μια αναβολή της συνάντησης των κ. Δένδια - Τσαβούσογλου, με δήθεν ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Δυσαρεστημένος ο κ. Δένδιας, αναγκάστηκε να καλέσει την Τετάρτη στον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα και να του υπενθυμίσει ότι η επίσκεψή του θα πραγματοποιηθεί «εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες». Την προηγούμενη ημέρα, είχε συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, υπό τον Ερντογάν, και εμφάνισε την Ελλάδα να μη θέλει να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας με την Τουρκία και να «κλιμακώνει» με «επιλογή» της την ένταση, «παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο»! Στη συνεδρίαση κατηγορήθηκε, επίσης, η Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας» και για «απάνθρωπες πρακτικές» σε βάρος μεταναστών που αιτούνται άσυλο.

Το μήνυμα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στον Tούρκο πρέσβη στην Αθήνα και οι σταθερές στρατηγικές επιλογές της χώρας
Στο υπουργείο Εξωτερικών σημειώνεται ότι τα παραπάνω αποτελούν μια πλήρη ανάπτυξη της «γραμμής Ερντογάν» στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, δεδομένου ότι σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος ελέγχει απόλυτα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που επί δεκαετίες μεταπολεμικά ήταν εκείνο που υπαγόρευε με τις αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας τις πολιτικές των κυβερνήσεων. Ο κ. Νίκος Δένδιας έλαβε, λοιπόν, από τώρα το «μήνυμα» του Ταγίπ Ερντογάν για τις τουρκικές θέσεις που θα έχει απέναντί τους στις 14 Απριλίου, αν πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον κ. Αχμέτ Τσαβούσογλου. Παραλλήλως, η Αγκυρα υπενθύμισε εμφατικά και αυτή την εβδομάδα με την πολεμική αεροπορία τις διεκδικήσεις της για «δικαιώματα» στο Αιγαίο. Ας σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος στη συνεδρίαση του ΣΕΑ κατέγραψε και την τουρκική θέση για δύο κράτη στην Κύπρο, ώστε να μην υπάρχει σήμερα καμία αμφιβολία για το τι θα επιδιώξει η Τουρκία στην Πενταμερή για το Κυπριακό στις 27 του μήνα στη Γενεύη.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Τουρκία, με τις περιβόητες «διερευνητικές» σε βάλτο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα πρέπει να φέρει «απαντήσεις» σε σειρά ερωτημάτων, που ήδη διατυπώνονται στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής. Ο Ελληνας υπουργός και οι συνεργάτες του έχουν ήδη απέναντί τους την Αγκυρα, που ως «πολιτικό διάλογο» εννοεί μια εφ’ όλης ης ύλης πολιτική, καθιστώντας, με αυτόν τον τρόπο, άγονες και τις «διερευνητικές» συνομιλίες.

Μετά τη «γραμμή» που χάραξε στην Αγκυρα το ΣΕΑ, ο κ. Δένδιας θα πρέπει να δηλώσει εγκαίρως από την Αθήνα ποια είναι η βάση της συλλογιστικής με την οποία αποδέχθηκε την τουρκική πρόσκληση σε αυτήν τη φάση, τι προτίθεται να συζητήσει ακριβώς με τον Τούρκο ομόλογό του και ποια θα είναι η ελληνική «γραμμή».

ΤΑ ΔΥΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ

Για την ώρα, στα διπλωματικά παρασκήνια συζητούνται δύο ενδεχόμενα: Το ένα, ότι στη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου η ελληνική πλευρά θα αρνηθεί κατηγορηματικά να κουβεντιάσει τα πρωτοφανή «αιτήματα» της Αγκυρας και το πολιτικό ναυάγιο θα «μεταφέρει»τα Ελληνοτουρκικά σε επόμενη φάση. Το άλλο, ότι η Τουρκία δεν θα επιμείνει στο γενικό «ξεκαθάρισμα» που τώρα ζητά από την Αθήνα και, έτσι, η συνάντηση της 14ης Απριλίου θα συντηρήσει το τέλμα που υπάρχει στις «διερευνητικές», με τα δύο μέρη να αναμένουν εξελίξεις της πολιτικής των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και την «ισχυροποίηση»του ΝΑΤΟ .
Να προκαλέσει αναβολή της συνάντησης των Νίκου Δένδια - Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 14 Απριλίου στην Τουρκία, επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν
Οπως κι αν εξελιχθεί ο διάλογος Δένδια - Τσαβούσογλου προσεχώς, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Τουρκία με ένα σημαντικό δεδομένο: ότι η «ανήσυχη» πλευρά είναι η τουρκική, που με τις πολιτικές του Ερντογάν παίζει σε πολλά τραπέζια «στα ζάρια» τα προβλήματα εθνικής ασφαλείας της χώρας του. Απέναντί του η Ελλάδα έχει ανά χείρας τις καταδίκες της Τουρκίας από Ευρωπαίους και Αμερικανούς για τις παρανομίες της τελευταίας και είναι σταθερά προσανατολισμένη στο αμυντικό σύστημα ασφαλείας της Δύσης. Η Αθήνα πατάει σε σταθερές στρατηγικές επιλογές και στρατιωτική συνεργασία πρώτιστα με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και με τη Γαλλία, εκτός «γερμανικής» λογικής στην Ε.Ε. Η ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει εξωστρεφής στην Ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για επίσκεψη στη Λιβύη την ερχόμενη εβδομάδα, προς μεγάλο εκνευρισμό του Ερντογάν.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 03 Απριλίου