Με το βλέμμα στραμμένο στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες κινείται πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς θεωρεί ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να βρεθεί κοντά στην μεσαία τάξη από την οποία είχε απομακρυνθεί εξ αιτίας της υπερφορολόγησης των επαγγελματιών τα χρόνια που ηταν στην κυβέρνηση.

Έτσι την ερχόμενη Τρίτη μέσα από μια διαδικτυακή εκδήλωση ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες θα ξεδιπλώσουν την πρόταση της Κουμουνδούρου για την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Όπως μάλιστα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξη του εάν δεν υπάρξει μέριμνα για τα «κορονοχρέη» το 1/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα κλείσουν. «Αυτή η κυβέρνηση που έταξε λαγούς και πετραχήλια στην μεσαία τάξη, τώρα την αποτελειώνει», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «το μεγάλο εργαλείο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, ουδέν ευνοϊκό προβλέπει για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Η πρόταση της Κουμουνδούρου βασίζεται σε τρεις άξονες:

  • Ο πρώτος άξονας θα αφορά τη ρύθμιση του χρέους προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, με πρόβλεψη για διαγραφή μέρους του ως και 40%, στα πρότυπα της ρύθμισης χρεών σε 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία του 2019.
  • Ο δεύτερος θα περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα ρευστότητας, που έχουν ανάγκη σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να σταθούν στα πόδια τους.
  • Ο τρίτος άξονας θα προβλέπει ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο, που θα αντικαταστήσει τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση.
«Πόλεμος με την κοινωνία»

Την ίδια ώρα οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα εργασιακά αναμένεται να αποτελέσουν το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης του ΣΥΡΙΖΑ με το Μέγαρο Μαξίμου. «Η κυβέρνηση κηρύττει τον πόλεμο στην κοινωνία και τους εργαζόμενους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «τεθωρακισμένα απέναντι στην εργατική τάξη», με αφορμή τις διαρροές για το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται μέσα στο Μάιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει έμμεση κατάργηση του 8ώρου, θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.