Ως τον τελευταίο μήνα της μεγάλης κρίσης με τον κορονοϊό αντιμετωπίζουν τον Απρίλιο στην κυβέρνηση, όπου στρέφουν το βλέμμα πλέον στην ενίσχυση της «ασπίδας» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από τη μία πλευρά, και στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας, από την άλλη, ώστε μέχρι το Πάσχα να μείνει σταθερή η «γέφυρα» επιστροφής στη μερική κανονικότητα. Στόχος είναι στο διάστημα αυτό να έχουν ξεπεράσει τα 3.000.000 οι εμβολιασμοί και να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και όλοι όσοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα, με τουλάχιστον μία δόση. Αν τηρηθούν μάλιστα οι συμφωνίες παράδοσης εμβολίων, μέχρι τον Ιούνιο το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση.

Mετά τις πέντε διαδοχικές κρίσεις που διαχειρίστηκε σε διάστημα περίπου ενός μήνα (κακοκαιρία «Μήδεια», υπόθεση Λιγνάδη, πορείες και επεισόδια για τον Κουφοντίνα, βία στη Νέα Σμύρνη και απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού), η κυβέρνηση συνεχίζει να ξεδιπλώνει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα, ενώ ταυτόχρονα προχωρά σε αλλαγές σε ορισμένες δομές του τρόπου λειτουργίας της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ενθάρρυνση στενότερων συνεργασιών μεταξύ υπουργείων για την ανάπτυξη από κοινού δράσεων. Μόνο στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν να συσταθούν τέσσερις διαφορετικές κυβερνητικές επιτροπές: Για την κρατική αρωγή σε φυσικές καταστροφές, για την παρακολούθηση αξιοποίησης λιμένων, για τον συντονισμό της ανάδειξης και αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου και για την οδική ασφάλεια.
Οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο κώδικας των δικαστικών υπαλλήλων και το νέο εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε κεντρικό επίπεδο, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ενεργοποιηθεί περισσότερο και έχουν αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες οι δημοσιογράφοι που στελεχώνουν συνολικά το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού, ώστε να περνάνε προς τα ΜΜΕ και προς την κοινωνία ταχύτερα και πιο συγκροτημένα τα βασικά μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση σχετικά με το έργο της.

ΤΟΜΕΣ

Στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων, μέχρι το Πάσχα θα έχουν δρομολογηθεί –είτε σε δημόσια διαβούλευση είτε στη Βουλή– συνολικά 14 νομοσχέδια, με βάση τον προγραμματισμό της προεδρίας της κυβέρνησης. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τρία μείζονος σημασίας για το πρωθυπουργικό γραφείο νομοσχέδια, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις: Το εργασιακό, η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης των πανεπιστημίων και η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, για τα οποία παραμένει ωστόσο ενεργός ο σχεδιασμός να έρθουν στη Βουλή μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.

Στο προσκήνιο οι κινήσεις για το ποδόσφαιρο, η αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών στον πρωτογενή τομέα και η συνεπιμέλεια τέκνων
Σημαίνουσα θέση ανάμεσα σε αυτά τα 14 νομοσχέδια έχουν εκείνα που δημιουργούν ένα ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον και καλλιεργούν το έδαφος για νέες επενδύσεις: Απλοποίηση της δανειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενεργειακή εξοικονόμηση, διαχείριση αποβλήτων, χρηματοπιστωτικά θέματα, αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών στον πρωτογενή τομέα, παραγωγή και διάθεση φαρμακευτικής κάνναβης.

Οι άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες αφορούν στην κρατική αρωγή σε φυσικές καταστροφές, στις μεταρρυθμίσεις στο ποδόσφαιρο στη βάση προτάσεων Fifa/Uefa, στον νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, στις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια τέκνων και στις λοιπές ρυθμίσεις Οικογενειακού Δικαίου, στο νέο εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο νομοσχέδιο για τις Οικονομικές και Κοινωνικές Επιτροπές (ΟΚΕ) και –το πιο ακανθώδες ίσως για την κυβέρνηση– στις κυρώσεις συμβάσεων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερης συμβολικής και πολιτικής σημασίας είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού την Τρίτη, συνοδεία του ΥΠ.ΕΞ., Νίκου Δένδια, στη Λιβύη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, και τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Η επίσκεψη (αυθημερόν) του Κυριάκου Μητσοτάκη θα σηματοδοτήσει επίσης την άμεση λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και θα δώσει το σήμα της αποκατάστασης και ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με την ελληνική πλευρά να θεωρεί σταθερά απόλυτα παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες και να διατηρεί ακέραια τη θέση της για την κατάργησή του.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 03 Απριλίου