Το μεγάλο αγκάθι στη σχέση μεταξύ πολιτικής και πολιτών ήταν για πολλά χρόνια -και μέχρι πρόσφατα- ότι τα σχέδια που δημιουργούνταν, οι εξαγγελίες που γίνονταν και οι στόχοι που πραγματοποιούνταν δεν ήταν ορατοί στα μάτια των πολιτών.

Ήταν μακροοικονομικά δεδομένα, δείκτες και στατιστικές που μπορεί να βελτίωναν τη ζωή των πολιτών αλλά όχι σε επίπεδο καθημερινότητας. Αυτό που χειροπιαστά καταλάβαιναν οι Έλληνες είναι ένα βαρύ και δυσκίνητο κράτος που δεν μπορεί να βοηθήσει και να δημιουργήσει υποδομές για να τους στηρίξει ουσιαστικά.

Τον τελευταίο χρόνο οι ζωές μας άλλαξαν δραστικά και η πανδημία δημιούργησε την ευκαιρία να απαλλαγούμε σταδιακά από το «τέρας της γραφειοκρατίας» που λόγω των περιορισμών για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού δεν μπορούσε πλέον να «τραφεί». Μετά την επέτειο του ενός έτους με τη νόσο Covid-19 στη ζωή μας, έχουμε μια ακόμα επέτειο, η οποία όμως αντί να μας πάει πίσω, μας πήγε μπροστά. Τη δημιουργία και λειτουργία του gov.gr από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την ψηφιοποίηση και ενοποίηση των λειτουργιών και υπηρεσιών που από διασκορπισμένες εξαιρέσεις στο Δημόσιο Τομέα, έγιναν προσβάσιμες από την πλειοψηφία των πολιτών χωρίς περιττές διατυπώσεις, φτάνοντας να έχουμε ήδη 1.147 διαθέσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται μέσα από ένα ενιαίο σύστημα.

Ο κατακερματισμός των υπηρεσιών αντικαταστάθηκε από μια λειτουργία με συνοχή που λύνει προβλήματα αντί να δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες που παλεύουν να εξυπηρετηθούν. Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 οργανώθηκε, πλήρως ηλεκτρονικά με την πλατφόρμα emvolio.gov.gr λαμβάνοντας τα εύσημα από την παγκόσμια κοινότητα, δίνοντας τη δυνατότητα για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού απλά εύκολα και γρήγορα χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών υπερδεκαπλασιάστηκαν μέσα στο 2020 σε σχέση με το 2018, ξεπερνώντας τα 94 εκατομμύρια. Δεν είναι τυχαίο που η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί έναν από του τέσσερις βασικούς πυλώνες στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα του νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας που η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά να υλοποιεί.

Οι εικόνες αυτές και οι αριθμοί είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι σε χυδαίες δηλώσεις όπως εκείνες του πρώην αν. Υπουργού Υγείας και σε επιτηδευμένες προσπάθειες να υποσκάψουν ορισμένοι το έργο της Κυβέρνησης και τις θυσίες των πολιτών. Είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι στην ανευθυνότητα και το διχασμό που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας σε πορείες, οι οποίες δεν στρέφονται κατά της Κυβέρνησης αλλά κατά του συστήματος υγείας που κλυδωνίζεται υπό το «επαναστατικό βάρος» της αντιπολίτευσης.

Είναι δελεαστικό να μπει κανείς στον κόπο να απαντήσει στις κενές κατηγορίες και τα κούφια λόγια. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιλέξει να μιλάει με έργα και όχι λόγια. Να κερδίζει μάχες με σχέδιο και υπευθυνότητα. Να κάνει άλματα στην ψηφιακή εποχή, να επενδύει στους νέους και όχι στο χάος. Να δημιουργεί μια νέα εξελιγμένη χώρα. Την Ελλάδα 2.0.

Ο Παύλος Μαρινάκης είναι Δικηγόρος και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ