Σφοδρή αντιπαράθεση αναμένεται αύριο το πρωί στην Βουλή στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Πρώτος το λόγο θα πάρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που αναμένεται να μιλήσει κατά τις 11:00. Η ατζέντα της συζήτησης έχει το κομβικό θέμα του κοροναϊου και την ανάγκη συγκρότησης ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία. Η σχετική συζήτηση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής. Μάλιστα σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές, η κίνηση του πρωθυπουργού να αποδεχτεί την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής ήταν ένα σαφές κλείσιμο του ματιού προς την πλευρά της κυρίας Γεννηματά.

Στην επίκαιρη ερώτησή της επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «Χωρίς σχέδιο για ένα ασφαλές και σταδιακό άνοιγμα με βάση τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, η Κυβέρνηση παλινωδεί και οδηγεί στην λογική του «lockdown-ακορντεόν» που θα έχει ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. Η κατάσταση επιβαρύνεται ιδιαίτερα από την αβεβαιότητα και καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού». Η πρόεδρος του ΚΙΝΛΑ σημειώνει «Είναι ώρα η Κυβέρνηση να αλλάξει ρότα και να αποδεχθεί διάλογο και συνεννόηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είναι εθνικά αναγκαίο και επιβάλλεται ένα αποδεκτό και αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία. Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα πρωτοβουλίες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν από το 2022, περίοδο επανεκκίνησης, ανάκαμψης των οικονομιών. Ο δρόμος είναι μακρύς, τα προβλήματα είναι μεγάλα και δεν κρύβονται κάτω από το χαλί της τεχνητής όξυνσης που προκαλούν Κυβέρνηση και Αξιωματική αντιπολίτευση».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει σηκώσει πολύ ψηλά τους τόνους για το θέμα της πανδημίας ασκώντας σφοδρότατη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Παραλλήλως, επικριτική είναι η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η πλευρά του ΚΚΕ, τέλος, αναμένεται να επικεντρωθεί στο θέμα του ρόλου του δημόσιου συστήματος υγείας και της καθολικής επίταξης του ιδιωτικού τομέα.