«Οι δημοσκοπήσεις είναι μια εικόνα της στιγμής, τις λαμβάνουμε υπόψιν και εκείνο που δείχνουν είναι η μεγάλη κόπωση της κοινωνίας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Αναφορικά με την πανδημία η κ. Πελώνη εκτίμησε ότι η  χώρα θα βγει σύντομα από την περιπέτεια του κοροναϊού, ενώ σημείωσε πως ενόψει του ανοίγματος οικονομικών και κοινωνικών  δραστηριοτήτων τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά.

Ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα μενού στους ειδικούς που θα αξιολογήσουν στην αυριανή συνεδρίαση τους. Σημείωσε πως όταν το επιτρέψουν τα δεδομένα θα υπάρξει μια μερική επανεκκίνηση με ασφάλεια.

Για την απελευθέρωση  των διαδημοτικών μετακινήσεων τόνισε πως αν γίνει θα έχουμε μικρότερο συνωστισμό σε πλατείες, ενώ συμπλήρωσε πως  προτεραιότητα παραμένει το λιανεμπόριο και τα λύκεια.

 Αναφορικά με τα self tests, η κ. Πελώνη εκτίμησε πως την επόμενη εβδομάδα θα είναι οι πρώτες παραλαβές των self tests.Ωστόσο, η κυβερνητική εκπρόσωπος επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για κατασκευασμένες ιστορίες με αφορμή τις αιτιάσεις για φωτογραφική ανάθεση των self tests σε συγκεκριμένη εταιρία η οποία δεν υπέβαλε καν προσφορά.

 Αναφορικά με την συζήτηση στη Βουλή για τον Νίκο Παππά είπε πως είναι μια υπόθεση που διερευνάται από το Κοινοβούλιο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αριστοτελίας Πελώνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse και του ΣΚΑΪ, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε: «Οι δημοσκοπήσεις είναι μια εικόνα της στιγμής, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, πάντα τις μελετάμε και τις λαμβάνουμε υπόψιν, ούτε τις θεοποιούμε ούτε γίνεται πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις. Αυτό που αποτυπώνουν και είναι σαφές πλέον σε όλα τα επίπεδα είναι τη μεγάλη κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία από τα περιοριστικά μέτρα και όλη αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια της πανδημίας που ζούμε πάνω από ένα χρόνο. Είναι μια κόπωση δηλαδή φυσιολογική και είναι μια κόπωση σε όλα τα επίπεδα».

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση από την οποία θα βγούμε και θα βγούμε πολύ σύντομα και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι μπαίνουμε στον Απρίλιο, είναι ότι αλλάζει ο καιρός , είναι ότι προχωρούν οι εμβολιασμοί, εννοώ ότι προστίθενται συνέχεια και νέα εργαλεία στα χέρια μας και νέοι πυλώνες στρατηγικής που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτή την περιπέτεια και να την αφήσουμε πίσω μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις σκέψεις για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας σε αυτή τη στιγμή της πανδημίας, σημείωσε: «Καταρχάς δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, κάθε μέρα μελετούνται και αξιολογούνται τα δεδομένα. Αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή. Καταρχάς να σας πω ως προς την πανδημία ότι κρούσματα υπήρχαν και θα υπάρχουν δεν είναι ο μόνος δείκτης που δείχνει προς τα πού εξελίσσεται, προς τα πού πηγαίνει η πανδημία. Είναι πολύ σημαντικός δείκτης προφανώς και οι διασωληνωμένοι αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, το λεω αυτό γιατί τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι ισορροπούν οι εισαγωγές. Αυτό είναι ένα σημάδι σχετικά ενθαρρυντικό, περιμένουμε να δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί».

«Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα πλαίσιο στρατηγικής στην επιτροπή που αφορά ένα μενού επιλογών για κάποιες ελεγχόμενες δραστηριότητες, η επιτροπή θα συνεδριάσει αξιολογώντας τα δεδομένα και από αυτό το μενού με πολύ προσοχή θα δει η επιτροπή και θα εισηγηθεί τι μπορούμε να αντέξουμε αυτή τη στιγμή και τι όχι. Υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο στρατηγικής που παρουσιάστηκε με βάση και το νέο συμπληρωματικό εργαλείο των self test, μαζί με τον εμβολιασμό και μαζί με τους χιλιάδες ελέγχους που γίνονται κάθε μέρα από τον ΕΟΔΥ», υπογράμμισε η ίδια.

Για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, η κ. Πελώνη δήλωσε: «Συνεδριάζει η επιτροπή ωστόσο και εγώ θεωρώ ότι εάν απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα έχουμε μικρότερους συνωστισμούς σε πλατείες, έξω από καφέ. Θεωρώ ότι είναι πιο λογικό μέτρο, όταν μιλάμε για ανάσες ελευθερίες εννοούμε μέτρα και ανάσες χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση που εν τέλει θα βοηθήσουν στην καλύτερη τήρηση των μέτρων ώστε να μην αναγκάζονται οι πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα ή να παρανομούν για να μπορέσουν να βρουν μια διέξοδο. Θεωρώ ότι αυτό είναι το λογικό, δεν είπα ότι θα γίνει, δεν αποφασίζω εγώ αλλά θεωρώ ότι δεδομένου ότι έχει ανοίξει ο καιρός, έχει μεγαλώσει η μέρα ότι είναι ένα μέτρο που θα βοηθούσε να απλωθεί ο κόσμος σε μεγαλύτερο εύρος και όχι να παρανομεί πηγαίνοντας σε σπίτια ή να κρύβεται έξω από καφέ».

Ερωτηθείσα αν θα ανοίξει το λιανεμπόριο, απάντησε: «Δεν μπορώ να απαντήσω, είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου. Λιανεμπόριο και Λύκεια είναι οι προτεραιότητες όταν το επιτρέψουν τα δεδομένα, είναι στο μενού επιλογών που υπάρχει και με βάση το πρόσθετο εργαλείο των self test που ανακοινώθηκε και νομίζω ότι θα έχουμε εξελίξεις τις επόμενες μέρες. Εκτιμώ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε την απόφαση από το ελεγκτικό συνέδριο, ελπίζω μέσα στην επόμενη εβδομάδα να μπορούμε να έχουμε τις πρώτες παραλαβές».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει περίπτωση να καταργηθούν τα sms από τα μέσα Απριλίου, απάντησε: «Είναι πολύ πρόωρο, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για κάτι τέτοιο. Ακόμα συζητάμε από το μενού επιλογών τι μπορούμε να αντέξουμε και τι όχι αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείσα αν θα παραταθεί η ώρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η κ. Πελώνη απάντησε: «Θα σας στεναχωρήσω αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι ένα μέτρο που απέδωσε η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ. Σας είπα πως ό,τι γίνει θα πρέπει να μπορούμε να το αντέξουμε και επιδημιολογικά και βέβαια θα πρέπει να βοηθάει και στην καλύτερη εφαρμογή για αυτό μίλησα για τους ανοιχτούς χώρους».

«Σταδιακό και ελεγχόμενο θα πρέπει να είναι ότι γίνει. Η λογική είναι μέτρα ελεγχόμενα, επειδή υπάρχει μερική συμμόρφωση, είναι προσαρμογές και οι όποιες επανεκκινήσεις να βοηθήσουν και σε καλύτερη εφαρμογή των μέτρων με την έννοια να είναι ελεγχόμενες οι δραστηριότητες χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση. Δηλαδή να τηρήσουν αυτόν τον κανόνα και ταυτόχρονα να δώσουν και ανάσες που τις χρειαζόμαστε όλοι», διευκρίνισε η κ. Πελώνη.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι πιάστηκε η κυβέρνηση με τη γίδα στην πλάτη, ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί μάλλον ότι κατασκεύασε μια ιστορία απολύτως από το μυαλό του, ανήμερα 25ης Μαρτίου φρόντισε να κατασκευάσει αυτά τα fake news και να πετάξει λάσπη και ψέματα στον ανεμιστήρα κατηγορώντας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για φωτογραφική, υποτίθεται, απευθείας ανάθεση στην συγκεκριμένη εταιρεία. Προέκυψε από τις εταιρείες που υπέβαλλαν προσφορές στον ανοιχτό διαγωνισμό ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν υπέβαλλε καν προσφορά καθώς προκύπτει ότι δεν τηρούσε καν τις προϋποθέσεις και αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγνώμη, είδατε ότι ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε για αστοχία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, έχει και το θράσος να λεει ότι πιάστηκε η κυβέρνηση με την γίδα στην πλάτη. Θα ήταν προτιμότερο να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος και να ζητήσει συγνώμη άλλα δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια συμπεριφορά».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει το ενδεχόμενο να μπει μια υποχρεωτικότητα στους μαθητές ώστε να κάνουν self test κάθε Δευτέρα πριν πάνε στα σχολεία, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε: «Αυτά θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, υπάρχει αυτή η δυνατότητα και υπάρχει και η δυνατότητα μέσω υπεύθυνης δήλωσης που θα υπογράφεται από το γονέα να δηλώνει κάθε Δευτέρα ότι το παιδί του είναι αρνητικός ώστε να μπορεί να προσέρχεται στην σχολική αίθουσα. Αυτές τις λεπτομέρειες θα τις δούμε όταν έρθει η ώρα, θέλω να πω ότι θα ανακοινωθούν συνολικά αυτά».

Για τα self test, η κ. Πελώνη επισήμανε: «Η λογική είναι ο καθένας να μπορεί να επιτηρεί την υγεία του, να φροντίζει τον εαυτό του και τους αγαπημένους του. Προφανώς είναι θέμα ηθικής και ατομικής ευθύνης για κάποιον αν ξέρει ότι είναι θετικός να κάνει τα δέοντα και να ακολουθήσει τα πρωτόκολλα. Αυτό δεν μπορεί να το επιβάλλει η Αστυνομία με ένα πιστόλι στον κρόταφο και νομίζω ότι είναι αυτονόητη υποχρέωση κάποιος που γνωρίζει ότι είναι θετικός να πράξει τα δέοντα».

Αναφορικά με την συζήτηση στη Βουλή για τον κ. Παππά και τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, τόνισε: «Αυτή είναι μια υπόθεση που διερευνάται από τη Βουλή, είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση. Η κυβερνηση σέβεται τη διάκριση των εξουσιών, δεν συμπεριφέρεται απέναντι στη διάκριση των εξουσιών όπως συμπεριφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ».