Αρχισε μετά τις 9:30 το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2015 και 2016, έπειτα από πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ.

Δείτε live τη συζήτηση:




Παπακώστα: Μετά την σύνταξη του πορίσματος της Προανακριτικής τον λόγο θα έχει το Ειδικό Δικαστήριο

5272307



«Ως πολιτικός κόσμος και κυρίως ως ελληνικό Κοινοβούλιο, οφείλουμε πρωτίστως να επιδιώκουμε το άπλετο φως σε όλες τις φερόμενες προς κρίση υποθέσεις, σεβόμενοι πάντα απολύτως το τεκμήριο αθωότητας του, υπό διερεύνηση, πολιτικού προσώπου και ενεργώντας πάντα θεσμικά στο πλαίσιο των καθηκόντων μας» τόνισε η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα- Παλιούρα, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Πλημμέλεια για τη λήψη απόφασης σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε με πληρότητα και αντικειμενικότητα μία ακόμη υπόθεση που φέρεται ότι εκπορεύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό αυτή τη φορά τον έλεγχο του Τύπου», υπογράμμισε η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, λέγοντας πως «η υπόθεση του διαγωνισμού - φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες του κ. Παππά είναι σίγουρο ότι θα διδάσκεται για πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια ως πρότυπο διαπλοκής».

Η κ. Παπακώστα - Παλιούρα, καταλόγισε στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι δόμησε την πολιτική ρητορεία της «στο αφήγημα περί “ηθικού πλεονεκτήματος” της Αριστεράς», αλλά «στην πραγματικότητα η διακυβέρνησή της χαρακτηρίστηκε πρωτίστως από πολιτικό αμοραλισμό , από αριβισμό, καιροσκοπισμό και ιδίως από την ατέρμονη -ψυχαναγκαστική θα έλεγε κανείς- απαίτηση διαμόρφωσης και υπονόμευσης συγκεκριμένων θεσμών, προκειμένου το σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά» να αντικατασταθεί, με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, από την επιδίωξη "για πάντα Αριστερά"».

Υποστήριξε πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «εμφανίστηκαν επιρρεπή σε τρία “θανάσιμα αμαρτήματα”: Στην ανάπτυξη ανάρμοστων σχέσεων υπουργών με οικονομικούς παράγοντες, στο σχέδιο άλωσης των ΜΜΕ με τη στήριξη αμφιλεγόμενων επιχειρηματιών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και στην προσπάθεια χειραγώγησης της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με την επιλογή “ημέτερων” δικαστικών λειτουργών».

Σήμερα, είπε η εισηγήτρια της ΝΔ, βρισκόμαστε εδώ προκειμένου «να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης ενός εκ των τριών θανάσιμων αμαρτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι αυτού του σχεδίου άλωσης και χειραγώγησης των ΜΜΕ της χώρας με τρόπο απολύτως παράνομο και αντιθεσμικό, καθώς και την εμπλοκή σε αυτό συγκεκριμένων πολιτικών αξιωματούχων».

Επικαλούμενη στοιχεία από την δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τον πρώην υπουργό, η βουλευτής της ΝΔ ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι «προκύπτουν πλείστα όσα ερωτήματα, τα οποία αναμφισβήτητα προκαλούν σοκ και δέος, αναφορικά με τη δράση και τις μεθοδεύσεις του τότε υπουργού κ. Παππά, ως έχων την αρμοδιότητα για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, αλλά και το γενικό πρόσταγμα, προκειμένου να λάβει ο κ. Καλογρίτσας άδεια τηλεοπτικού σταθμού» .

Ειδικότερα είπε πως «οι σοκαριστικές αποκαλύψεις, που προκύπτουν από τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, ξεπερνούν την λειτουργία του παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές Μαφίας» με «ιστορίες με εικονικές συμβάσεις, πολιτικές εντολές και εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια… Πρωταγωνιστής ξανά, όπως και στους διαλόγους με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο κ. Νίκος Παππάς. Βεβαίως αυτή τη φορά το μαγαζί έχει άλλο όνομα, αποκαλείται White House… Ο τρόπος όμως είναι το ίδιο σκοτεινός και ο στόχος παραμένει ο ίδιος: Η δημιουργία ενός παραθεσμιακού μηχανισμού στη Δικαιοσύνη, στο κράτος, στα ΜΜΕ, που θα υπηρετεί τι άλλο: το “Μαγαζί”….»

Τα ερωτήματα συνέχισε η βουλευτής της ΝΔ είναι:

Ζήτησε ο κ. Παππάς από τον κ. Καλογρίτσα να συμμετάσχει σε εταιρικό σχήμα , το οποίο θα ελάμβανε άδεια τηλεοπτικού σταθμού, ως «μπροστινός», «δανείζοντας» το αριστερό καθαρό επιχειρηματικό του όνομα, με στόχο ο εν λόγω σταθμός να ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, προάγοντας τις πολιτικές θέσεις αυτού και αποδομώντας παράλληλα τους πολιτικούς του αντιπάλους;

Παραβίασε τους όρους του διαγωνισμού και τα καθήκοντά του, μεσολαβώντας και ζητώντας από τους εκπροσώπους της εταιρείας CCC, να συμμετάσχει η εταιρεία στο εγχείρημα, χορηγώντας αρχικά το ποσό των 3.000.000 ευρώ στον κ. Καλογρίτσα για έκδοση εγγυητικής επιστολής, ισόποσης αξίας για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό, με την διασφάλιση , ότι θα ελάμβανε την άδεια;

Έδωσε εντολή ο κ. Παππάς, ως αναφέρεται στην έγκληση και στα συνοδευτικά αυτής υπομνήματα , να δώσει ο κ. Καλογρίτσας το όνομά του και μόνο, ενώ αυτοί θα εισέφεραν τα υπόλοιπα χρήματα, που έφταναν τα 50.000.000 ευρώ και θα είχαν έτσι την πλήρη ευθύνη, οργάνωση και εποπτεία του όλου εγχειρήματος;

Δόθηκαν τα χρήματα για τον σκοπό αυτό, μέσω εικονικής συμβάσεως υπεργολαβίας, ως ο πλέον κατάλληλος τρόπος εμφάνισης της μεταφοράς των χρημάτων για νόμιμη αιτία, ως προκύπτει από την ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας;

Έδωσε εντολή ο κ. Παππάς και διασφάλισε, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού, την επιστροφή του ποσού των 3.000.000 ευρώ στην εταιρία συμφερόντων του κ. Καλογρίτσα, μολονότι η εγγυητική είχε καταπέσει και εν συνεχεία, έδωσε εντολή να διοχετευθεί το, ως άνω ποσό στην φιλοκυβερνητική τότε εφημερίδα Documento και μετά να αποκτηθεί το σύνολο του ενεργητικού αυτής από τον κ. Βαξεβάνη, χωρίς κάποιο αντάλλαγμα προς τον κ. Καλογρίτσα;

Ζήτησε περαιτέρω -και αποτελεί τούτο αυτοτελή παράνομη πράξη σε σχέση με την προηγούμενη- από τον επιχειρηματία κ. Μαρινάκη να δώσει στον κ. Καλογρίτσα το ποσό των 20,5 εκατομμυρίων ευρώ, για να πληρωθεί η δόση για την τηλεοπτική άδεια του παρόχου, που θα ελέγχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ζήτησε -και αποτελεί τούτο, επίσης, αυτοτελή παράνομη πράξη- από τον επιχειρηματία κ. Κοντομηνά να παραδώσει το 51% του τηλεοπτικού μέσου ιδιοκτησίας του στον κ. Καλογρίτσα, προκειμένου να αποκτήσει εκείνος τηλεοπτικό κανάλι, που θα ελέγχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Συντόνισε, ως προκύπτει από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, τη μεταφορά του ποσού των 3.000.000 ευρώ στην εταιρεία του κ. Καλογρίτσα, με γνωστούς της κυβέρνησης στα ΗΑΕ και στην Κύπρο, συναλλαγή μάλιστα, που ως αναφέρεται δεν έπρεπε να αφήσει στίγμα;

Γνώριζε ή δεν γνώριζε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, καθόσον και ως ο ίδιος παραδέχεται , δεν διέθετε την κεφαλαιακή επάρκεια, όπως και το απαιτούμενο πόθεν έσχες;

Υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε καταγγείλει τότε ότι η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα συμμετείχε παράνομα στον διαγωνισμό, ότι δεν διέθετε τα χρήματα για την άδεια, αλλά και όσα έγιναν με τα περιβόητα βοσκοτόπια. .

Τζανακόπουλος: «Υπόθεση-φάρσα» με στόχο την απόδραση από την πραγματικότητα

5272302



«Υπόθεση φάρσα» που έχει ως στόχο την απόδραση από τη δεινή πραγματικότητα αλλά και την εξόφληση «γραμματίων» στους καναλάρχες χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Ν. Παππά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η κυβέρνηση είναι απούσα στη διαχείριση της πανδημίας, «που σαρώνει και θερίζει», σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο.

Μιλώντας για «ανεξόφλητο γραμμάτιο» της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη στους «καναλάρχες φίλους τους», ανέφερε πως δεν θα συγχωρήσουν ποτέ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον εξορθολογισμό και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Όσο για την πρόταση αυτή καθεαυτή, σημείωσε ότι είναι «πολιτικά εκδικητική, νομικά αστεία και πραγματολογικά αντιφατική». Χαρακτήρισε αντιφατικές, σε βαθμό γελοιότητας, τις καταγγελίες Καλογρίτσα και τόνισε ότι η υπόθεση έχει κριθεί στα δικαστήρια.

Επίσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη γνώμη ότι η απόφαση για τη σύσταση προανακριτικής είναι προαποφασισμένη. «Η γραμμή εκδίκησης που ακολουθείτε δεν θα σας βγει σε καλό», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Όταν μιλάτε για αλισβερίσια και σχέσεις με επιχειρηματίες, να ξέρετε ότι βοά η κοινωνία για το ποιοι μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου, για τα εκατομμύρια που έρχονται και φεύγουν. Αλλά όλα αυτά θα έχετε χρόνο να τα σκεφτείτε καλά, για να απολογηθείτε όταν έρθει εκείνη η ώρα».

Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Σύσσωμη η Βουλή θα πρέπει να συνεχίσει την έρευνα και να ψηφίσει «ναι» στην πρόταση της σύστασης προανακριτικής

5272319



Υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, λέγοντας πως «υπάρχουν παραπάνω από ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Συντάγματος».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιχείρησε με ωμό τρόπο τη χειραγώγηση των ΜΜΕ και της ενημέρωσης», τονίζοντας πως «σύσσωμη η Βουλή θα πρέπει να συνεχίσει την έρευνα και να ψηφίσει «ναι» στην πρόταση της σύστασης της προανακριτικής Επιτροπής, ώστε να έρθουν όλα στο φως. Να δώσουμε τέλος στην προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ και να προασπίσουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας»

Ο κ. Κεγκέρογλου απέδωσε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι -με το νομοσχέδιο που κατέθεσε για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών- είχε ως στόχο τη «σύναψη συμβολαίων δούναι και λαβείν», δηλαδή « απαράδεκτες πολιτικές μεθοδεύσεις που αφαίρεσαν οξυγόνο από τη Δημοκρατία και αλλοίωσαν τον χαρακτήρα της και παραβίαση αρχών, νόμων και του ίδιου του Συντάγματος». Πολλοί, είπε, «κάνουν συγκρίσεις με καθεστώς Μαδούρο, αλλά αυτό μπορεί να είναι και μια αδικία για τη Βενεζουέλα!».

Αναφερόμενος στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τον πρώην υπουργό, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ σημείωσε: «φαίνεται πως σχεδιάστηκε και μεθοδεύτηκε η ίδρυση ενός καθαρού και απόλυτα ελεγχόμενου Μέσου, ενός φερέφωνου του ΣΥΡΙΖΑ, το SYRIZA Channel που θα έπαιζε και τον ρόλο του πολιορκητικού κριού έναντι των υπόλοιπων Μέσων Ενημέρωσης».

Τόνισε, τέλος, πως από τη δικογραφία προκύπτει πως «υπάρχουν παραπάνω από ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην υπουργό».

Μαρκόπουλος: Να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κόμμα του κοινοβουλίου ή του πεζοδρομίου.

5272359__1_



Την τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Μαρκόπουλος τονίζοντας ότι «ο κ. Τζανακόπουλος απέφυγε να στηρίξει με ουσιαστικά επιχειρήματα τον κ. Παππά αναφέροντας «Λίγο ξεπέτα τον πέρασε τον κ Παππά ο κ. Τζανακόπουλος δεν ακούσαμε πολλά για την υπόθεση και την δικογραφία. Μόνο κάποιες απειλείς όταν θα έρθουμε στην εξουσία θα λογαριαστούμε …και μίλησε για φάρσα …και δεν βλέπω και τον κ. Σκουρλέτη υπάρχουν και κάποια εσωκομματικά θέματα δικά σας θα τα δούμε…» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκόπουλος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσει αν είναι κόμμα του κοινοβουλίου ή του πεζοδρομίου» ενώ είπε ότι «η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκε σαν προκήρυξη του Κουφοντίνα» είπε σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν από τον Π. Πολάκη κατά της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς την παράταξη των δωσίλογων.

Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε και στο προσωπικό δάνειο του Π. Πολάκη, που είπε ότι «πήρε από την Τράπεζα Αττικής σε μια περίοδο που το χρηματοπιστωτικό σύστημα είχε κλείσει την παροχή ρευστότητας και το μέσο ελληνικό νοικοκυριό έβλεπε την κατοικία του να βγαίνει σε πλειστηριασμό» συμπλήρωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Η διαδικασία 

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ, οπότε και θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα των βουλευτών και στείλουν επιστολική ψήφο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί τα μεσάνυχτα.

Οι βουλευτές της ΝΔ προτείνουν τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23-09-2015 έως 05-11-2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του:

1) Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και

2) Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259).

Πριν την έναρξη της συζήτησης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Ιω. Ραγκούσης, του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήττας εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την δυνατότητα επιστολικής ψήφου - πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας. Για σοβαρή καταστρατήγηση της μυστικότητας της ψηφοφορίας έκανε λόγο ο κ. Ραγκούσης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αθ. Πλεύρης είπε ότι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου δόθηκε με την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής λόγω πανδημίας. Επίσης, ο προεδρεύων Ν. Κακλαμάνης σημείωσε ότι και πριν την αναθεώρηση του Κανονισμού, ενσωματώθηκαν κανονικά επιστολικές ψήφοι, σε ανάλογες διαδικασίες.