Τα μεταρρυθμιστικά χαρτιά της άνοιξε η κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας, όπου παρουσιάστηκαν οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την επομένη της πανδημίας.  

Στον απόηχο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση όπου η χώρα έστειλε ηχηρό μήνυμα εξωστρέφειας εντός κι εκτός συνόρων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε την εβδομάδα με την παρουσίαση μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας που στοχεύει στην ανάπτυξη της οικονομίας και την ανάκαμψη μετά την υγειονομική κρίση.  

Εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης - Ανάπτυξη 7% και 200.000 θέσεις εργασίας

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Απριλίου, ενέκρινε τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο.  

Όπως τονίσθηκε το κυβερνητικό σχέδιο για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων  δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να προσθέσει μόνιμα 7 μονάδες στο Α.Ε.Π. σε ορίζοντα εξαετίας πέρα και πάνω από τη φυσιολογική ανάπτυξή της, μέσω έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, που απλώνονται σε πολύ συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

Επιπλέον το Σχέδιο φιλοδοξεί  να δημιουργήσει πρόσθετες 180.000 με 200.000 θέσεις εργασίας. Οι δράσεις που αποτυπώνονται στο σχέδιο αγγίζουν τις 170.  

Ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα το οποίο έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, 32 δισεκατομμύρια ευρώ είναι οι εξασφαλισμένοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, 19 δισεκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο ποσό σε δανεισμό, προσθέτοντας τη μόχλευση από τον ιδιωτικό τομέα σε ίδια κεφάλαια και σε δανεισμό, εκτιμούμε ότι μπορούν να κινητοποιηθούν συνολικοί πόροι ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ».  

Δείτε εδώ όλα όσα αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο 

Νέο πακέτο μέτρων - Ανάσα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις 

Την ίδια στιγμή οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν νέο γενναίο πακέτο στήριξης των πληγέντων της πανδημίας, το οποίο αναμένεται να υπερβεί τα 14 δισ. ευρώ για το 2021.  

Αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα για τον Απρίλιο 
 
Τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας: 
 
Αναστέλλεται η καταβολή των ρυθμισμένων δόσεων φορολογικών οφειλών για τις κλειστές -λόγω lockdown- επιχειρήσεις. 
 
Υποχρεωτική μείωση στα ενοικία κατά 100% τον Απρίλιο. Για τους ιδιοκτήτες των επαγγελματικών ακινήτων θα καταβληθεί αποζημίωση στο 80% και 60%. 
 
Έκπτωση ενοικίου κατά 40% θα έχουν και όσοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή σύμβασης. 
 
Στα μέσα Απριλίου θα καταβληθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Φεβρουαρίου και Μαρτίου (αρκεί να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις). 
 
Παράληλα άνοιξε ως τις 19 Απριλίου η πλατφόρμα των τροποποιητικών δηλώσεων. 
 
Παρατείνονται οι προσθεσμίες λήξης των συναλλαγματικών, επιταγών και χρεογράφων κατά 30 ημέρες για τις προσθεσμίες που λήγουν ως τις 30 Απριλίου. Αντίστοιχα ισχύει και για το ΦΠΑ. 
 
Τα παραστατικά του πρώτου εξαμήνου θα πρέπει να μεταβιβαστούν στο mydata ως τις 30 Οκτωβρίου 2021. 
 
Παρατείνεται ως τις 30 Ιουνίου η αναβάθμιση ταμειακών μηχανών. 
 

«Αφουγκραζόμαστε κοινωνία και τις ανάγκες της. Παρεμβαίνουμε έγκαιρα και στοχευμένα» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να είμαστε συνετοί» επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την δημοσιονομική ευελιξία που επιτρέπει η Ευρώπη ωστόσο «χωρίς να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό». 
 
Χατζηδάκης: Τα 8 μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων 
 
Μέτρα συνολικού ύψους 695 εκατ. ευρώ για την στήριξη της αγοράς εργασίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι με το νέο πακέτο δράσεων το συνολικό "δίχτυ προστασίας” μόνο από το υπουργείο Εργασίας υπερβαίνει τα 7,1 δισ. ευρώ ενώ οι ωφελούμενοι ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια. 
 
"Με τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα και όσα προηγήθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο, η ελληνική Πολιτεία στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας που δημιούργησε η πανδημία”, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας: 
 
"Θυμίζω ότι η χώρα μας είχε την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη στη συγκράτηση της ανεργίας τον τελευταίο χρόνο. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση συνολικά και το Υπουργείο Εργασίας ειδικότερα. 
 
Ενώ προετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα και την αποσωλήνωση της οικονομίας, διατηρούμε σε ισχύ και για τον προσεχή μήνα Απρίλιο τις προστατευτικές ρυθμίσεις για εργαζόμενους και ανέργους, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν, ακόμα, την άρση τους. Με τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα για τον Απρίλιο, ο προϋπολογισμός για το "δίχτυ προστασίας" μόνο από το υπουργείο Εργασίας, υπερβαίνει τα 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ οι ωφελούμενοι -μόνο από τις δράσεις του υπουργείου μας- ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια”. 
 
Ειδικότερα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον Απρίλιο, με εκτιμώμενο κόστος 695 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν τα εξής: 
 
1. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που πλήττονται σημαντικά, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού. 
 
Για τον Απρίλιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ Μαρτίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν κατά τον μήνα Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους. Κόστος 330 εκατ . ευρώ. 
 
Δίνεται δώρο Πάσχα επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουάριου - Απρίλιου 2021. Κόστος 210 εκατ. ευρώ. 
 
2. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ανασταλεί για ένα μήνα η καταβολή όχι μόνο βεβαιωμένων φορολογικών αλλά και βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών. 
 
3. Επιδοτούνται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο 2021. Κόστος για επιπλέον τρεις μήνες: 3 εκατ. ευρώ. 
 
4. Οι καλλιτέχνες που είναι ενταγμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον Μάρτιο 2021. Κόστος 16 εκατ. ευρώ. 
 
5. Συνεχίζεται η επιδότηση του πολιτισμού για κενές θέσεις σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές και χώρους συναυλιών και παραστάσεων έως και τον Μάρτιο του 2021. Το κόστος των επιπλέον τριών μηνών ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ. 
 
6. Επαγγέλματα ειδικών κατηγοριών του τουρισμού (ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί κλπ) θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ κατά τον Μάρτιο 2021. Κόστος περί το 1 εκατ. ευρώ. 
 
7. Στα επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τέλη Μαρτίου δίνεται παράταση δύο μήνες. Κόστος 77 εκατ. ευρώ. 
 
8. Επεκτείνεται το μέτρο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τον Ιούνιο 2021. Δίνεται δώρο Πάσχα επί της καταβαλλόμενης ενίσχυσης σε όσους συμμετείχαν στο Πρόγραμμα την περίοδο Ιανουάριου – Απριλίου 2021. Εκτιμώμενο κόστος: 38 εκατ. ευρώ.