Πιλοτικό άνοιγμα για ταξιδιώτες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει στα «Π» και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, η υφυπουργός τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, που αναλύει τη στρατηγική για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Ολόκληρη η συνέντευξη της υφυπουργού Τουρισμού

Στις 14 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός. Πως θα έρχονται από εκείνη την ημέρα και μετά οι επισκέπτες από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και πως από άλλες χώρες;

Η Ελλάδα από τις 14 Μαΐου σκοπεύει να ανοίξει την τουριστική αγκαλιά της σε όλες και όλους. Πάντα με ασφάλεια, πάντα με διαδικασίες που και διευκολύνουν τη μετακίνηση και θωρακίζουν το μέτωπο της δημόσιας υγείας. Εντός της ΕΕ, ήδη προχωρά η υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρότασης που απηύθυνε τον Ιανουάριο στους Ευρωπαίους εταίρους. Στην πράξη θα έλεγα ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε να διεκδικήσουμε και πάλι τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, από τα δεινά της πανδημίας. Το σχέδιό μας είναι συγκεκριμένο. Πέραν της προϋπόθεσης των ταξιδιωτών να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν αναρρώσει από την ασθένεια ή να έχουν αρνητικό τεστ, όταν έρθουν, θα υποβληθούν με το καινοτόμο σύστημα «EVA» σε δειγματοληπτικό, στοχευμένο έλεγχο στο αεροδρόμιο. Επιπλέον έχουμε πολλά rapid tests και υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας όπου τα τυχόν κρούσματα θα μπορέσουν να απομονωθούν αυτόματα. Έχουμε τα πρωτόκολλα που έχουν ήδη εφαρμοστεί και η πολύτιμη εμπειρία της περσινής χρήσης, μας βοηθάει να βελτιωθούν στα απαραίτητα σημεία φέτος.

Το στοίχημα είναι το 50% του 2019;

Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι κάνουμε κάθε προσπάθεια, χρησιμοποιούμε κάθε μηχανισμό και μέσο, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από την προηγούμενη χρονιά. Προωθούμε και διμερείς συνεννοήσεις με σημαντικές τουριστικές αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Υπουργός έχει ήδη υπογράψει τη συμφωνία με την Ισραηλινή ομόλογό του και σύντομα θα βρίσκεται στη Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Ρωσία για διμερείς συναντήσεις. Στοχεύουμε προφανώς και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Άλλωστε, ήδη διαμορφώνουμε στρατηγική για την τουριστική βιομηχανία που απλώνεται σε βάθος δεκαετίας. Πέραν της ανάγκης άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης, οφείλουμε να βλέπουμε και την μεγάλη εικόνα του μέλλοντος και την νέα τουριστική αγορά που αναδύεται στην μετά-COVID εποχή. Μια αγορά με νέες ανάγκες και απαιτήσεις, στις οποίες πρέπει ταχύτατα να προσαρμοστούμε, τόσο στο επίπεδο της τουριστικής εκπαίδευσης όσο και στο επίπεδο εμπλουτισμού μιας νέας οπτικής για τις ειδικές μορφές του ελληνικού τουρισμού. Η επόμενη ημέρα απαιτεί επαγγελματισμό, αποτελεσματο-κεντρικές προσεγγίσεις με δείκτες και μετρήσιμα αποτελέσματα. Ένα διαρκώς επαναπροσδιορισμένο, με σύγχρονους όρους, πλουραλισμό των δημιουργικών δυνάμεων. Αυτό επιδιώκουμε να πράξουμε με το νέο νομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού που το επόμενο διάστημα φέρνουμε σε διαβούλευση. Επιδιώκουμε νέες, διαφανείς, ανοιχτές και συμμετοχικές προσεγγίσεις διαχείρισης του τουριστικού μας προϊόντος.

Υπάρχει παράθυρο για έναρξη της τουριστικής σεζόν από τον Απρίλιο και αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Παρακολουθούμε συνεχώς την εξέλιξη της πανδημίας και προσαρμόζουμε το σχεδιασμό μας στα δεδομένα που προκύπτουν. Ο ελληνικός τουρισμός όπως και ο παγκόσμιος έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα από την πανδημία. Έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις σε αυτή τη δοκιμασία. Όμως υπέρβαση της κρίσης θα υπάρξει μόνο με ανοιχτό τουρισμό, για αυτό στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα, χωρίς όμως να κάνουμε καμία έκπτωση στο ζήτημα της προστασίας της υγείας. Το πρώτο βήμα έγινε με τη δυνατότητα που δίνεται πλέον πιλοτικά στους Ισραηλινούς που έχουν εμβολιαστεί να επισκέπτονται τη χώρα μας. Σε αυτή την φάση η προϋπόθεση είναι να έχουν κάνει το εμβόλιο τουλάχιστον 14 ημέρες πριν το ταξίδι τους στη χώρα μας και να έχουν αρνητικό pcr τεστ 72 ωρών. Έχουμε ακόμα σχεδιάσει το πιλοτικό άνοιγμα για ταξιδιώτες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Σερβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πέρυσι τα έσοδα από τον τουρισμό έφτασαν τελικά τα 4,2 δις ευρώ. Ποιος είναι ο στόχος για φέτος; Οι κρατήσεις που έχουν γίνει το πρώτο τρίμηνο επιτρέπουν αισιοδοξία;

Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι κάνουμε κάθε προσπάθεια, χρησιμοποιούμε κάθε μηχανισμό και μέσο, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από την προηγούμενη χρονιά. Πέραν του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, ως χώρα προωθούμε διμερείς συνεννοήσεις με σημαντικές τουριστικές αγορές εκτός Ευρώπης. Το ενδιαφέρον για το ταξίδι στην Ελλάδα είναι πολύ έντονο. Αυτό φάνηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του Υπουργού Χάρη Θεοχάρη στην Ρουμανία καθώς και στις διεθνείς εκθέσεις ΙΤΒ Βερολίνου και της ΜΙΤ στη Ρωσία. Βέβαια αναμένουμε αυτό το ενδιαφέρον να μετατραπεί σε κρατήσεις.

Όμως μπορούμε να πούμε ότι φέτος, με σύμμαχο αυτήν την εμπειρία και γνώση, αλλά και φυσικά τα πολλά πλέον εγκεκριμένα εμβόλια αλλά και μεγάλο αριθμό τεστ και την πολύτιμη εμπειρία της προηγούμενης χρονιάς μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη χρονιά από πέρσι. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, ο ρυθμός εμβολιασμού επιταχύνεται συνεχώς και η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις ως προς τον εμβολιασμό του πληθυσμού της σε ολόκληρη την ΕΕ. Υπάρχουν λοιπόν οι προϋποθέσεις ο ελληνικός τουρισμός, σε μία χρονιά που δεν θα είναι βέβαια ανέφελη, να δείξει ξανά και ακόμα πιο εμφατικά τη μεγάλη του δύναμη, δεδομένου ότι πέρσι, παρά το ισχυρό πλήγμα, αναδείχθηκε η αξιοσημείωτη αντοχή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Συγχρόνως και με το βλέμμα στραμμένο στον εσωτερικό τουρισμό, ενισχύσαμε και παρατείναμε το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” και για το 2021, με ισχυρή πρόθεση να επιταχύνουμε τις πληρωμές. Ένα πρόγραμμα με το οποίο το ελληνικό κράτος ενισχύει με 100 εκατομμύρια ευρώ τα προγράμματα του εσωτερικού τουρισμού.

Και φυσικά εργαζόμαστε καθημερινά, για να πετύχουμε τον στόχο το 2021 να είναι μία χρονιά σημαντικής ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού και αφετηρία συνολικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Θα ανοίξουν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες φέτος ή θα δούμε λουκέτα λόγω της κρίσης της πανδημίας;

Όπως ήδη ανέφερα, η φετινή χρονιά δεν θα είναι ανέφελη. Και είναι σαφές ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει πληγεί δυσανάλογα από την κρίση. Από την άλλη, έχουμε ως Κυβέρνηση κάνει ό,τι περισσότερο μπορούσαμε, στα όρια των αντικειμενικών μας δυνατοτήτων, για την στήριξη του κλάδου με σειρά μέτρων πρωτοφανών για το ελληνικό κράτος. Και τα μέτρα στήριξης αυτά είχαν σημαντική επίδραση στην άμβλυνση της ύφεσης και την συγκράτηση της ανεργίας, όπως τα πρόσφατα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία για το ΑΕΠ του 2020 έδειξαν. Και για το 2021, μπορούμε βάσιμα να αναμένουμε μία καλύτερη τουριστική χρονιά. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, αλλά οι Έλληνες ξενοδόχοι όπως και ο υπόλοιπος κόσμος του ελληνικού τουρισμού ξέρουν να παλεύουν και στα δύσκολα και να υπερνικούν τα εμπόδια με την απαράμιλλη ικανότητα και τον επαγγελματισμό τους. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, μέχρι και την οριστική υπέρβαση της κρίσης. Και φυσικά, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι το άνοιγμα του 2021 θα είναι όσο περισσότερο δυναμικό και παραγωγικό και για τους Έλληνες ξενοδόχους.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα μπορέσουν να εμβολιαστούν πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου;

Θα ήταν σημαντικό, και ιδιαίτερα ενισχυτικό για την συνολική προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, να επιτευχθεί ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό όσο το δυνατόν ταχύτερα. Ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωρά ολοένα και πιο γρήγορα, και προπορευόμαστε των περισσότερων χωρών της ΕΕ αλλά και πολλών εκ των ανταγωνιστών μας στον τουρισμό. Η ταχεία αυτή πρόοδος των εμβολιασμών, αν συνδυαστεί με μια ομαλή πορεία προμήθειας των εμβολίων όπως έχει σχεδιαστεί, δημιουργεί την δυνατότητα επέκτασης του εμβολιασμού και σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, στις πρώτες εκ των οποίων θα είναι οι εργαζόμενοι του τουρισμού μετά το πέρας των εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων.

Ο εμβολιασμός κατά προτεραιότητα των εργαζομένων στον τουρισμό, μετά τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, θα επιτρέψει να εδραιωθεί ένα τείχος ανοσίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στους τουρίστες με στόχο την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση ο μεγάλος αριθμός των τεστ, τα self tests που δεν υπήρχαν πέρυσι, καθώς και η πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι πολύ σημαντικά επιπλέον εργαλεία για την προστασία των εργαζομένων μέχρι να εμβολιαστούν.


Ασχολείστε στο χαρτοφυλάκιό σας με ειδικές μορφές τουρισμού. Ποιες προοπτικές βλέπετε για την ανάπτυξή τους στη χώρα μας;

Διαπιστώνουμε μεγάλη δυναμική αξιοποίησης των ειδικών μορφών τουρισμού στη χώρα μας, κυρίως ως προς τον εμπλουτισμό των εμπειριών, την επιμήκυνση της διαμονής αλλά και την αύξηση της μέσης δαπάνης των ταξιδιωτών σε κάθε περιοχή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Γαστρονομικός και οινοτουρισμός, θαλάσσιος, ορεινός και αναρριχητικός, θρησκευτικός τουρισμός, τουρισμός ευεξίας, καταδυτικός και ποδηλατικός, είναι μόνο μερικές μορφές τουρισμού από τις πολλές ειδικότερες που υπάρχουν, οι οποίες μπορούν να προσθέσουν μεγάλη υπεραξία στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Σε αυτές στρέφουμε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον μας με πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα ξεδιπλώσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά και με συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης των υποδομών τους που έχουν υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω ιδιωτικές επενδύσεις. Οι ειδικές μορφές τουρισμού μπορούν να αποτελέσουν μαγνήτη για τους τουρίστες που ειδικά στην μετα-COVID εποχή αναζητούν εμπειρίες με έντονα χαρακτηριστικά αυθεντικότητας και μοναδικότητας, τα οποία αυτές οι μορφές τουρισμού είναι κατ’ εξοχήν σε θέση να προσδώσουν.