«Κρίσιμη η τρέχουσα εβδομάδα αν η τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων συνεχιστεί ή υποχωρήσει, το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι κοντά» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

 Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως το κριτήριο για επανεκκίνηση οικονομικών δραστηριοτήτων είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ ξεκαθάρισε πως ό,τι θα ανοίξει δεν θα ξανακλείσει.

 Αναφορικά με τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα self test  από siemens είπε πως κάποιοι πετούν λάσπη ενώ τόνισε πως η συγκεκριμένη εταιρία δεν έχει καν τα συγκεκριμένα τεστ.

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για σαμποτάζ την ώρα που γίνεται προετοιμασία για άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και σημείωσε πως με τους εμβολιασμούς και τα  selt test θα πετύχουμε την εξίσωση.

Είπε πως είναι αδύνατον να μην συσταθεί προανακριτική επιτροπή για τον Νίκο Παππά ο οποίος θα λογοδοτήσει για τους χειρισμούς του στην υπόθεση Καλογρίτσα.

Τέλος, για τις καταγγελίες Βαρουφάκη κατά Δραγασάκη αναφορικά με τον ΟΠΑΠ είπε πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταγγέλλει ότι   ιδιωτική εταιρία απαγόρευσε στον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ένα σχέδιο, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει τοποθετηθεί στις καταγγελίες του Γιάνη Βαρουφάκη.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη τουΆδωνι Γεωργιάδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου,
ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμανε: «Δεν μπορώ να κάνω προαναγγελία του χρόνου, θα ήθελα το συντομότερο δυνατό. Αυτή η εβδομάδα είναι σίγουρα πολύ κρίσιμη, εάν η τάση σταθεροποίησης συνεχιστεί και ακολουθηθεί από μια μικρή τάση μείωσης ασφαλώς το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου είναι κοντά. Εάν μέσα στην εβδομάδα υπάρχει νέα άνοδος πάλι θα πρέπει να εξεταστεί ο σχεδιασμός. Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να δεχτούμε τους ρυθμούς της πανδημίας φαίνεται πάντως τις τελευταίες μέρες και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία μια μείωση αν αυτό συνεχιστεί σήμερα, αύριο και μεθαύριο νομίζω ότι μέσα σε αυτή την εβδομάδα μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις».

«Το κριτήριο για να ανοίξουμε είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο που θα μας επιτρέψει να ελπίζουμε ότι δεν θα προκαλέσουμε πολύ μεγάλη νέα αύξηση και πίεση στο σύστημα υγείας. Δεν προσδοκούμε να ανοίξουμε και τα κρούσματα να πανε στα 500, δεν λεω κάτι τέτοιο, άλλωστε η μορφή της πανδημίας είναι πολύ διαφορετική σήμερα από ότι ήταν πέρυσι ή τον Νοέμβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα αυτοί που ασθενούν είναι κατά μέσο όρο πολύ μικρότερης ηλικίας αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε πολύ περισσότερες εισαγωγές και πολύ περισσότερες ΜΕΘ, έχουμε συγκριτικά λιγότερους ημερησίως θανάτους από την άλλη έχουμε και ανθρώπους που καταλαμβάνουν για μεγαλύτερο διάστημα τις ΜΕΘ. Επειδή έχει αλλάξει η μορφή της πανδημίας έχει αλλάξει και ο τρόπος που πιέζεται το σύστημα», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Ότι θα ανοίξει τώρα δεν θα ξανακλείσει. Δεν αντέχει κανένας μας άλλο το ακορντεόν και το άνοιγμα κλείσιμο. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, πιστεύω ότι θα μπορούμε να φτάσουμε σε ένα αριθμό εμβολιασμών 50 χιλιάδων την ημέρα αυτό σημαίνει ότι μέσα στον Απρίλιο θα περάσουμε τα 2 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι που θα είναι 60 και πάνω σχεδόν όλοι θα έχουν εμβολιαστεί όπως και πάρα πολλοί από τους ευάλωτους όλο αυτό θα έχει μεγάλη θετική επίπτωση στην πίεση στα νοσοκομεία άρα έχουμε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε με αυτό το τείχος προστασίας που μας προσφέρει ο εμβολιασμός να ανοίξουμε, φυσικά πάντα με μέτρα προστασίας αλλά χωρίς να χρειαστεί να ξανακλείσουμε», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα self test της Siemens, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Ειλικρινά λυπούμαι. Επί 10 μέρες από την ώρα που ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβερνήσεως για τα self test ΣΥΡΙΖΑ –Βαξεβάνης και σια χτίζουν ένα παραμύθι ότι η απόφαση για τα self test βγήκε επειδή η Siemens έβγαλε self test και είναι η μόνη εταιρεία που τα έχει άρα τα λεφτά θα τα πάρει η Siemens. Δηλαδή και καλά η απόφαση για τα self test δεν έγινε για λόγους δημόσιας υγείας, για να ανοίξουμε, έγινε για να δώσουμε δουλειά στη Siemens και προφανώς για να πλήξουν τον πρωθυπουργό και να πετάξουν τη λάσπη που συνεχώς πετούν .

«Χθες ανακοινώσε η πολιτική προστασία τις 30 εταιρείες που κατέθεσαν το φάκελο για να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, καμία από τις 30 δεν είναι η Siemens. Η Siemens δεν έχει καν self test άρα όλο αυτό το παραμύθι που στήθηκε το οποίο όμως είχε tweet, είχε δελτία τύπου του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά ήταν όλα ψέματα. Την ώρα που κάνεις τη μεγαλύτερη προσπάθεια να βρεις ένα τρόπο να ανοίξεις τα μαγαζιά, να δώσεις στον κόσμο την ευκαιρία να βγει έξω να ξαναβάλεις μπρος τη ζωή σου έχεις το ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να κάνει σαμποτάζ. Θα μου πείτε το πρώτο σαμποτάζ είναι!», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Από τη μια έχουμε την πίεση της πανδημίας στο σύστημα υγείας που είναι μεγάλη και από την άλλη έχουμε την κούραση του κόσμου που επίσης είναι μεγάλη. Δεν είναι εύκολη μια ισορροπία μεταξύ των δύο. Ο κόσμος έχει φτάσει σε ένα σημείο που λεει μπούχτισα, από τη μια μπούχτισα από την άλλη στα νοσοκομεία ξέρετε τι γίνεται άρα πως θα ισορροπήσουμε μεταξύ των δύο; Λέμε λοιπόν με την χρήση των self test και με την πρόοδο των εμβολίων θα πετύχουμε την εξίσωση», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την προκαταρκτική για την υπόθεση Παππά-Καλογρίτσα, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Θεωρώ τελείως αδύνατον να μην συσταθεί προκαταρκτική των πραγμάτων επιτροπή για αυτή την υπόθεση και από αυτά που έχω ακούσει είναι και πολύ δύσκολο ο κ. Παππάς να μην λογοδοτήσει διότι στην πιο απλή περίπτωση, στην πιο αθώα φαίνεται ο αρμόδιος υπουργός που είχε φτιάξει το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ταυτόχρονα έπρεπε να στήσει το διαγωνισμό. Διότι η ιδέα ότι ένας συμμετέχων στο διαγωνισμό συμμετέχει με ψεύτικα στοιχεία και για να συμπληρώσει τα στοιχεία του λαμβάνει τη βοήθεια του υπουργού, δεν λέω ότι ο υπουργός έκανε τίποτα άλλο παρά μόνο διαμεσολάβηση, δεν πάω στο αν υπάρχει θέμα ξεπλύματος, λεω μόνο στο αθώο ότι ο υπουργός σήκωσε το τηλέφωνο και είπε στη CCC ''δώστε λεφτά στον Καλογρίτσα για να μπορεί να μπει στο διαγωνισμό''».

«Αυτό δηλαδή ότι ο υπουργός εις γνώση του επιτρέπει να παίρνει μέρος στο διαγωνισμό ένας ο οποίος δεν πληροί τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού του οποίου ο ίδιος είναι θεματοφύλακας και ο εγγυητής της διαφάνειας από μόνο του είναι πολύ μεγάλο θέμα για τον κ. Παππά και σε αυτό δεν έχει δώσει καμία απάντηση ο κ. Παππάς. Εδώ ο κ. Παππάς δεν έχει κάνει καμία δήλωση ποτέ, ούτε φυσικά έχει κάνει μήνυση στον κ. Καλογρίτσα. Αυτό το θέμα χρήζει διερευνήσεως και θα δούμε και που φτάνει γιατι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες δεν πιστεύω ότι έγινε μόνο από τον κ. Παππά ήταν μια κεντρική πολιτική απόφαση της τότε κυβερνήσεως. Δεν μπορώ να καταλάβω πως σε κάτι τόσο σοβαρό ο κ. Τσίπρας ήταν μη ενήμερος αλλά αυτά θα τα δείξει η έρευνα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες Βαρουφάκη για τον κ. Δραγασάκη για την υπόθεση ΟΠΑΠ, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε: «Ο κ.Βαρουφάκης έχει κάνει μια πολύ σοβαρή καταγγελία στη Βουλή κατά του κ. Δραγασάκη . Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αν με βάλετε να σας πω δημοσίως ποιον εκτιμώ περισσότερο τον Δραγασάκη ή τον Βαρουφάκη θέλω να είμαι καθαρός εκτιμώ τον Δραγασάκη για πολλούς και διαφόρους λόγους. Όμως ο κ. Βαρουφάκης βγήκε και είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο κ Δραγασάκης ως αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Τσίπρα ήταν εντολοδόχος κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων και ότι έφτιαξε ένα νόμο όπως του το ζήτησαν οι ιδιώτες μέτοχοι του ΟΠΑΠ και μάλιστα αφού περίμενε να φύγει ο Βαρουφάκης γιατί όσο ήταν εκεί ο Βαρουφάκης εμπόδιζε να γίνει αυτό».

«Ο κ.Βαρουφάκης δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών της κυβερνήσεως Τσίπρα εκείνη την περίοδο και τώρα αρχηγός κόμματος με το οποίο κόμμα ο Τσίπρας προσπαθεί να εχει σχέσεις βγαίνει και λεει ότι μια ιδιωτική εταιρεία –μαφία ξε-μαφία αυτά είναι του Βαρουφάκη- υπαγόρευσε στον τότε αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως Τσίπρα ένα νομοσχέδιο με σοβαρά οικονομικά οφέλη από πίσω το οποίο νομοσχέδιο ο ίδιος εμπόδιζε όσο ήταν υπουργός Οικονομικών και με το που έφυγε το προχώρησε αμέσως ο κ. Δραγασάκης», υπογράμμισε.

«Σε αυτή τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη έχουμε μόνο μια ανακοίνωση του κ. Δραγασάκη η οποία δεν είναι αντάξια του Δραγασάκη. Δηλαδή ότι η ΝΔ τρόπον τινά έβαλε τον Βαρουφάκη να το πει, αυτό δεν το πιστεύει ούτε ο γιός μου που είναι 6,5 χρονών. Ο Τσίπρας για όλο αυτό δεν έχει τοποθετηθεί. Έχετε ακούσει κάποια δήλωση του Τσίπρα, κάποια δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψουν τον κ. Δραγασάκη; Βγαίνει ο άλλος και τον λεει περίπου μαριονέτα του ΟΠΑΠ και ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πει κουβέντα εδώ και τόσες μέρες δεν σας κάνει εντύπωση αυτό; Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό πολιτικά το να αφήνει ο Τσίπρας ακάλυπτο το Δραγασάκη σε μια τόσο σοβαρή κατηγορία του Βαρουφάκη και στην ουσία δεν είναι μόνο κατά του Δραγασάκη μόνο γιατί αν ο Δραγασάκης μπορούσε να περάσει ένα νομοσχέδιο όπως το θέλαν οι Τσέχοι του ΟΠΑΠ τότε και ο Τσίπρας έχει ευθύνη γιατί πως το πέρασε ο Δραγασάκης μόνος του; Άρα εδώ έχει γίνει κουλουβάχατα αυτή η ιστορία», κατέληξε.