Τον δρόμο για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων φωτίζει η κυβέρνηση, με την 5η Απριλίου να αποτελεί ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα.  

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος παρουσίασε το πρωί του Σαββάτου τα πρώτα δείγματα του κυβερνητικού σχεδιασμού για την άρση του lockdown, προαναγγέλλοντας την επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε εξωτερικούς χώρους και το άνοιγμα του λιανεμπορίου εντός Απριλίου. 

O Άκης Σκέρτσος υπογράμμισε ότι καταγράφεται σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση των εξιτηρίων, γεγονός που σε συνδυασμό με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και του self testing επιτρέπει τις συζητήσεις για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.  

Όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, ανέφερε ο Ακης Σκέρτσος: «Μαζί με τα τεστ, φαίνεται ότι λιανεμπόριο και εκπαίδευση μπορούν να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου» και παραδέχθηκε ότι πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, για να μπορέσει να αναπνεύσει η οικονομία, αλλά και να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών. Όσον αφορά στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, τόνισε πως είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κάτι επ' αυτού». 

Τέλος, αναφέρθηκε σε ακόμα έναν παράγοντα που θα βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της πίεσης από την πανδημία και αυτός είναι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών. «Γι’ αυτό απελευθερώνουμε δραστηριότητες που βοηθούν τον κόσμο να λειτουργεί σε εξωτερικούς χώρους» τόνισε και υπογράμμισε πως μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση. 

«Η παροχή των δωρεάν τεστ θα ισχύσει για Απρίλιο και Μάιο και από τον Ιούνιο θα μπορεί να υποχωρήσει λόγω των αυξημένων εμβολιασμών. Αν χρειαστεί όμως, θα συνεχιστεί» κατέληξε ο κ. Σκέρτσος. 

Προχωρά βάσει σχεδίου ο εμβολιασμός 

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο νέο MEGA εμβολιαστικό κέντρο Περιστερίου τόνισε πως: «Ο μαζικός εμβολιασμός θα είναι αυτός ο οποίος θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τον έλεγχο των ζωών μας».  

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το σχέδιο «Ελευθερία» προχωρά βάσει του προγραμματισμού, γεγονός που ευνοεί την επανεκκίνηση της οικονομίας.  

«Μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμούμε ότι θα πλησιάσουμε το 1.700.000 δόσεις εμβολίων και θα έχουμε μία από τις υψηλότερες εμβολιαστικές καλύψεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από τον Απρίλιο περιμένουμε πολλές περισσότερες παραδόσεις εμβολίων και εκτιμούμε ότι θα είμαστε συνεπείς στη δέσμευσή μας, μέχρι τα τέλη Απριλίου, το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου, να έχουμε εμβολιάσει με τουλάχιστον μία δόση όλους τους συμπολίτες μας άνω των 60 που επιθυμούν να εμβολιαστούν καθώς και τους συμπολίτες μας που έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Λιανεμπόριο και σχολεία: Το πλάνο για restart  
Παρότι προβλέπεται ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, οι Επιστήμονες βλέπουν σημάδια ότι η πανδημία εισέρχεται σε τροχιά σταθεροποίησης.
Ωστόσο πριν υπάρξει ασφαλής εικόνα ότι ομαλοποιείται η κατάσταση σε επίπεδο αριθμού κρουσμάτων και νέων εισαγωγών, και ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος αναζωπύρωσης, οι Ειδικοί ζήτησαν χρόνο. Έκριναν χτες ότι θα πρέπει να έχουν λίγες ακόμη ημέρες στη διάθεση τους για να αποφανθούν για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων αλλά και για την “απελευθέρωση” των μετακινήσεων.

Τα self test που θα ξεκινήσουν να διατίθεται στους πολίτες στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, και μαζί με τα τυχαία rapid tests και τους εμβολιασμούς θα αποτελέσουν την ασπίδα για την επανέναρξη δραστηριοτήτων. Ενώ συζητείται και η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου…

Για τα σχολεία, σχεδιάζεται να είναι υποχρεωτικό το self test και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς μία φορά την εβδομάδα.

Υποχρεωτικό θα είναι και για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, την ακτοπλοΐα, τη ναυτιλία, τη μεταποίηση, τα δικαστήρια, επιχειρήσεις κλπ.

Τι σχεδιάζεται να ανοίξει και πότε
Με αυτό το δεδομένο της υποχρεωτικότητας του self testing οι Επιστήμονες είδαν θετικά το σχέδιο που κατέθεσε χθες το υπουργείο Παιδείας για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου, σε όλες τις περιοχές, ακόμη και στις «βαθιά κόκκινες». Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασίσουν και για την τύχη του λιανεμπορίου.

Με την οικονομία να εξαντλεί τις αντοχές της, η κυβέρνηση επιθυμεί τα καταστήματα να ανεβάσουν ρολά στις 5 Απριλίου. Καταρχήν με την μέθοδο του click away ή του click in shop.

Σταδιακό άνοιγμα 

Το ημερολόγιο προς το παρόν δείχνει 5 Απριλίου. Βασικός στόχος είναι η αγορά να προλάβει να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα ενώ το πλαίσιο λειτουργίας της ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα της πανδημίας όταν ληφθούν οι αποφάσεις.

Οι επιστήμονες αναμένεται να εξετάσουν από εβδομάδα ξανά τα διαθέσιμα δεδομένα έτσι ώστε να καταλήξουν σε αποφάσεις σχετικά με τις ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς.

Ανάλογα τα δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να προκρίνουν είτε την λύση του click away και του click in shop είτε απελευθέρωση της αγοράς με μόνο περιορισμό τον αριθμό καταναλωτών ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.

Όπως φαίνεται οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να τις απελευθερώσουν παράλληλα με την λειτουργία της αγοράς, ενώ υπενθυμίζεται πως ήδη για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται εκτός οικείου δήμου στέλνοντας 6 στο 13033.