«Ο Αμερικανός πρόεδρος τοποθετήθηκε στην εκδήλωση της Ομογένειας, θα ήταν πολύ λογικό ο Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίσκεψη στην Ουάσινγκτον εντός του 2021, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. Ελπίζουμε να το επιτρέψουν» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι αναμένεται επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η κ. Πελώνη μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real fm, σημείωσε πως το ταξίδι αυτό «θα ήταν μια πολύ καλή συγκυρία για να γίνει η επίσκεψη εντός του 2021, συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν έχουμε ακόμη" τόνισε.

Τηλεφωνική επικοινωνία

 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόσκληση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συνάντηση έγινε από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία χθες το βράδυ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρέμεινε στο γραφείο του, περιμένοντας το τηλεφώνημα του κ. Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη ζεστάνει το κλίμα για την επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Μπάιντεν είχε επικρίνει τη στάση της Τουρκίας για την αγορά των S400 και για τις ευρύτερες κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

  

Στη συνομιλία που ακολούθησε, διαρκείας 30 λεπτών, επιβεβαιώθηκε η στήριξη της Ουάσιγκτον στην Ελλάδα, την οποία ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε κρίσιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Άλλωστε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αμερικανική ηγεσία αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσία της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια και στον κομβικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει για τη σταθερότητα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

 Επιπλέον, ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους ηγέτες που δέχεται πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την πρόσκληση, που γίνεται μόλις δυόμισι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπάιντεν, και βλέπουν την ευκαιρία για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων... Οχι μόνο για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων, αλλά και για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες αποτελούν κλειδί για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.