Ενα εκτενές πλέγµα δράσεων αµυντικής διπλωµατίας για την προβολή της ελληνικής σηµαίας και την παρουσία των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων σε όλες τις περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη χώρα µας, αυτό που έχει καθιερωθεί στην καθοµιλουµένη µε τον όρο «soft power», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, µε κορύφωση το τελευταίο διάστηµα, όπως θα δούµε στη συνέχεια.
Μια πολιτική που σχεδιάζεται και υλοποιείται από τον υπουργό Εθνικής Αµυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, σε στενότατη συνεργασία µε το υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριµένα, το τελευταίο διάστηµα έχουµε τις ακόλουθες δράσεις από πλευράς των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων:


-Η φρεγάτα «Κουντουριώτης», η οποία επιχειρεί µε τη µόνιµη ναυτική δύναµη του ΝΑΤΟ SNMG-2, µε τη συµµετοχή του υποβρυχίου «Παπανικολής» και ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β, µερικώς αναβαθµισµένου, συµµετέχει στη µεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή ανθυποβρυχιακή άσκηση «Dynamic Manta 2021», µαζί µε άλλες έξι χώρες-µέλη της Συµµαχίας.

-Η φρεγάτα «Ναβαρίνον» συµµετέχει στη διασυµµαχική επιχείρηση του ΟΗΕ «UNIFIL MAROPS», µε τη ναυτική δύναµη να έχει αναπτυχθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την εφαρµογή του εµπάργκο όπλων του Οργανισµού στον Λίβανο.

-Η φρεγάτα «Αιγαίον» συµµετέχει στην επιχείρηση «IRINI» της Ε.Ε. στην Κεντρική Μεσόγειο, για την εφαρµογή του εµπάργκο όπλων που έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, ως πλοίο έδρας του εν πλω διοικητή, ο οποίος αυτή την περίοδο είναι Ελληνας αρχιπλοίαρχος.

-Η φρεγάτα «Υδρα» συµµετείχε στις εκδηλώσεις των διεθνών εκθέσεων αµυντικού υλικού «IDEX 2021» και «NAVDEX 2021» στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. Κατά τον προς εκεί πλου της, εκτέλεσε συνεκπαίδευση, υπό µορφή PASSEX, µε µονάδες επιφανείας του αιγυπτιακού Ναυτικού, ενώ κατά τον επανάπλου της µε µονάδες του Πολεµικού Ναυτικού των ΗΑΕ και των ΗΠΑ, τόσο του αµερικανικού Ναυτικού όσο και της Ακτοφυλακής τους, στον Κόλπο και συµµετείχε σε ρόλο Associated Support στην πολυεθνική αποστολή «EMASOH/AGENOR», που είναι της Ε.Ε. Σε αυτήν συµµετέχουν 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Γερµανία, ∆ανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία), µε αποστολή την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εµπορικών πλοίων στον Κόλπο, στα Στενά του Ορµούζ και στον Κόλπο του Οµάν. Στην προαναφερθείσα αποστολή η Ελλάδα συµµετείχε για πρώτη φορά µε πολεµικό πλοίο, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2020 συµµετέχει µε έναν αξιωµατικό στο επιτελείο αυτής, που εδρεύει στα ΗΑΕ. Οταν µπήκε στη Μεσόγειο, έκανε άλλο PASSEX µε σκάφος του ισραηλινού Ναυτικού. Επίσης, στα ΗΑΕ το ίδιο διάστηµα είχε µεταβεί και οµάδα κοµάντος των ∆υνάµεων Ειδικών Επιχειρήσεων, για να εκπαιδευτεί στην αεροσήραγγα ελευθέρας πτώσεως, που έχουν εκεί, παρουσία που εκτιµήθηκε ιδιαιτέρως από τους Εµιρατινούς.

-Η φρεγάτα «Κανάρης» συµµετείχε στην πολυεθνική ναυτική δύναµη TF 473, η οποία συνοδεύει ως οργανική µονάδα την Οµάδα Κρούσεως του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», στο πλαίσιο της επιχειρήσεως «Clemenceau» (Γαλλία, ΗΠΑ, Βέλγιο και Ιταλία).

-Το ναρκοθηρευτικό «Ευρώπη» συµµετείχε στην πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέµου «Poseidon 21», η οποία διοργανώθηκε από τις ρουµανικές Ενοπλες ∆υνάµεις στη Μαύρη Θάλασσα, µε συµµετοχή και µονάδων της Μόνιµης Αντιναρκικής ∆υνάµεως 2 του ΝΑΤΟ (SNMCMG2).

-Το προηγούµενο Σάββατο ολοκληρώθηκε η αφιξη στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας της σαουδαραβικής Αεροπορίας, αποτελούµενη από 6 µαχητικά F-15, και το ανάλογο προσωπικό (ιπτάµενο και τεχνικό), που θα συνεκπαιδευτούν µε τους δικούς µας για δύο εβδοµάδες.

-Στα µέσα Απριλίου 2021 είναι προγραµµατισµένη να πραγµατοποιηθεί, µε επίκεντρο την αεροπορική βάση της Ανδραβίδος και αποστολές σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, η µεγάλη, πολυεθνική, διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος 2021», που διοργανώνεται από το ΓΕΕΘΑ µε σχεδίαση του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και µε τη συνεισφορά όλων των Κλάδων και στην οποία έχουν δηλώσει συµµετοχή Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, ΗΑΕ και Ισραήλ.

-Προχωρούν µε εντατικούς ρυθµούς το θέµα της υπογραφής Μνηµονίου Αµυντικής Συνεργασίας Ελλάδος - Σαουδικής Αραβίας, αντίστοιχο µε αυτό µε τα ΗΑΕ.

- Προγραµµατίζεται η επίσκεψη του Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κ. Φλώρου, στην Ιορδανία για αναβάθµιση της διµερούς στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς µε αυτή τη χώρα έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα θερµές σχέσεις και πλήθος αξιωµατικών της Αεροπορίας κυρίως και του Ναυτικού τους έχουν αποφοιτήσει από τις Σχολές Ικάρων και ∆οκίµων.

- Η Ελλάδα παρέχει λιµενικές ευκολίες σε σηµαντικό αριθµό συµµαχικών πολεµικών πλοίων που ναυλοχούν στους λιµένες της Σούδας, του Πειραιά και της Αλεξανδρουπόλεως, στο πλαίσιο της επιχειρήσεως «Atlantic Resolve».

-Η Ελλάδα συνδράµει στην αποστολή «ΝΑΤΟ Air Policing» σε Αλβανία, «Βόρεια Μακεδονία» και Μαυροβούνιο, µε δύο F-16 από την 116 Π.Μ. στον Αραξο. Η εν λόγω συµµετοχή των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων στην αστυνόµευση του εναέριου χώρου των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων έχει ως σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.