Μια ομιλία-αχταρμά έκανε ο Στέλιος Κούλογλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επέτειο των 200 ετών από το 1821. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα στην τρίλεπτη ομιλία του να συνδέσει την Επανάσταση με τη ...Συμφωνία των Πρεσπών.

Αφού είπε πως «ήδη, όμως, από εκείνα τα χρόνια και μέχρι σήμερα υπάρχει ο ιός των Βαλκανίων», έφτασε στον «πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας το 1991-95 και τον καταστροφικό βομβαρδισμό της Σερβίας/Γιουγκοσλαβίας το 1999» και έμπλεξε ακόμα και τη ...Eurovision! «Και σήμερα ακόμη υπάρχουν εθνικές διαμάχες, εδαφικά προβλήματα και διενέξεις, υπάρχουν προβλήματα σεβασμού των μειονοτήτων και του κράτους δικαίου, καταπολέμησης της διαφθοράς σε όλα τα υποψήφια κράτη-μέλη. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά και λιγότερο σοβαρά, όπως η eurovision και το ποιος θα είναι ο τραγουδιστής», είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής, χωρίς κανείς να καταλάβει τι ήθελε να πει με όλα αυτά.

Η κατάληξη ήταν η Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ ως εμβόλιο! «Υπάρχει όμως και το αντίδοτο σε όλα αυτά. Το εμβόλιο απέναντι στον ιό των Βαλκανίων είναι το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Χάρη σε αυτή και στο θάρρος και το κουράγιο που έδειξαν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Β. Μακεδονίας έχουμε μια Συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο και το φάρμακο για τον εθνικισμό στα Βαλκάνια, που δυστυχώς συνεχίζεται ακόμη», είπε κλείνοντας ο Στέλιος Κούλογλου.