Τον σχεδιασμό που έχει προγραμματίσει η Βουλή των Ελλήνων σχετικά με τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις για τα «200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ», αποκάλυψε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους της Ολομέλειας, για τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην σπουδαία έκθεση που έχει ήδη ετοιμαστεί και θα είναι σε δύο επίπεδα.

Η μία θα στηθεί στο Περιστύλιο, και θα παρουσιάζεται «η αφύπνιση του ελληνισμού, όλα αυτά δηλαδή που οδήγησαν στο ξέσπασμα της Επανάστασης από το 1770 έως το 1821 και τα οποία έχουν να κάνουν με τον φιλελληνισμό, με τον Διαφωτισμό, με την επιρροή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την ανάγκη δηλαδή να αναστηθεί και πάλι αυτό που λεγόταν Ελλάδα μέσα στην αχανή έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ήταν ακόμη πανίσχυρη». Η δεύτερη έκθεση θα οργανωθεί στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου όπως εξήγησε ο κ. Τασούλας, «θα έχουμε τα διπλωματικά, στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα από την περίοδο του 1821 έως το 1833, έως δηλαδή την πρώτη και τη δεύτερη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελλάδος και την έλευση του Όθωνα.

Εκεί θα παρουσιαστούν τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα που οδήγησαν στην ανεξαρτησία».

Έχουμε, είπε ο κ. Τασούλας, «ένα απίστευτο υλικό» όπου «ξεδιπλώνεται όλη αυτή η συναρπαστική περιπέτεια του έθνους μας τους τελευταίους δύο αιώνες. Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός, παρά την πανδημία, ειδικά αυτές τις μέρες, ειδικά την αυριανή μέρα, θα αντιληφθεί ότι τα πάντα, ακόμη και αυτή η απίστευτη δοκιμασία που περνάμε, υποκλίνονται στην τιμή αυτής της επετείου».

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως αυτή την ιστορική επέτειο θα πρέπει «να την αναλογιστούμε αισιόδοξα. Να αναλογιστούμε πόσο δύσκολα ξεκινήσαμε κόντρα σε κάθε πρόβλεψη και πώς καταφέραμε να είμαστε μία χώρα που μετέχει και στον ευρωπαϊκό πυρήνα και αισθάνεται ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, χειροπιαστές μπορεί να αναπτυχθεί και να ξεπεράσει ακόμη και τη σημερινή της στάθμη κατά πολύ» .