Με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Κ.Ο του ΕΛΚ και με την παρουσία του Προέδρου Manfred Weber, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων της οικογενείας του ΕΛΚ και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα της ατζέντας του επικείμενου Συμβουλίου πολιτικών Αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διανομή των εμβολίων και στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σωστή και δίκαιη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών, στην ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την Τουρκία και Ρωσία.

 Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, που αναγνωρίζει και τιμά ολόκληρη η Ευρώπη, εξαίροντας τη διαχρονικότητα των μηνυμάτων της. Μιλώντας για την Τουρκία, υπογράμμισε ότι με την απόφασή της να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα της γυναίκας, απομακρύνεται από το δυτικό πολιτισμό ο οποίος εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συνεχίζει λοιπόν να προκαλεί και γι΄αυτό πρέπει να παραμείνει σε συνεχή εποπτεία.

  Στη συνέχεια, όσον αφορά στα εμβόλια και την εμβολιαστική εκστρατεία o κ. Μεϊμαράκης  δήλωσε:

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της ΕΕ, με τα προβλήματα και τις δυσχέρειες του, που βεβαίως δεν σχετίζονται μόνο με την Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία αλλά και με τις πολιτικές των φαρμακευτικών εταιρειών, αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, δεδομένου ότι εγγυάται εμβόλια σε όλα τα κράτη-μέλη. Η σωστή πορεία του εμβολιασμού, σε συνδυασμό και με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετώντας την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα διευκολύνουν την ασφαλή και ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αποτελεί μεγάλο ζητούμενο στις μέρες μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα αρχίσει η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά κυρίως θα δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης να σταθούν στα πόδια τους. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο η επόμενη μέρα αλλά να φτάσουμε όλοι όρθιοι σε αυτή».

 Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ Manfred Weber, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι αυστηρή και προσεκτική όσον αφορά στις εξαγωγές εμβολίων, γιατί αυτό που προέχει είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τον εμβολιασμό του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών της μέχρι το καλοκαίρι. Τόνισε ότι οι βασικές προτεραιότητες του ΕΛΚ είναι ο εμβολιασμός και το πράσινο πιστοποιητικό, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Τέλος, αναφερόμενος στην Τουρκία και στην αλλαγή πλεύσης με την αποχώρησή της από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών, είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει βοηθήσει πολύ την ΕΕ στην προστασία των συνόρων της από τις μεταναστευτικές ροές και συμμερίζεται την άποψή του για άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εάν δεν συμμορφωθεί ο Ερντογάν.

 Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό και ανέφερε ότι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην Τουρκία δεν είναι εχθρική, αλλά αποσκοπεί στο διάλογο και στην εποικοδομητική συνεργασία.