Σπάει σήμερα το ψυχολογικό και συμβολικό φράγμα του 1.000.000 εμβολιασμένων πολιτών κατά του κοροναϊού, με την κυβέρνηση να ποντάρει στη διπλή στρατηγική των ατομικών τεστ και των μαζικών εμβολιασμών για να κερδηθεί η μάχη στο επόμενο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου και να επανέλθει έτσι τον Ιούνιο η λεγόμενη «κανονικότητα».

«Υγειονομικό σαμποτάζ» από Τσίπρα

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία υποστηρίζει ότι «προφανώς το self testing δεν είναι λύση» και στην οποία τα χαρακτηρίζει ως τεστ που «έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά» προκάλεσε την οργή του Μαξίμου, που θεωρεί ότι για μια ακόμα φορά η αξιωματική αντιπολίτευση υπονομεύει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση της πανδημίας και συνεχίζει το «υγειονομικό σαμποτάζ», όπως το αποκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη.

Σκέρτσος: «Έγκυρα τα τέστ»

Ο Άκης Σκέρτσος, με ανάρτησή του στο Facebook, έσπευσε να υποστηρίξει την αξιοπιστία των τεστ αυτών, επισημαίνοντας ότι «τα γρήγορα οικιακά τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που θα διαθέσει το κράτος στους πολίτες έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας, διαθέτουν σήμανση CE, δηλαδή είναι σύμφωνα με τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας που τίθενται στον ευρωπαϊκό χώρο, και μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης των ασυμπτωματικών φορέων κορωνοϊού». Παράλληλα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα δηλώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού που θα προκύπτουν από τα self test που θα κάνουν οι πολίτες. Λεπτομέρειες για την πλατφόρμα αυτή θα ανακοινωθούν αυτή την Παρασκευή.
Πως θα γίνεται η διαδικασία του self testing

Όπως εξήγησε ο κ. Σκέρτσος, όταν προκύπτει θετική διάγνωση από το οικιακό τεστ το θετικό κρούσμα θα δηλώνεται στην ειδική αυτή πλατφόρμα η οποία θα οδηγεί σε δωρεάν επανέλεγχο σε δημόσια δομή υγείας, με rapid test αντιγόνου, από επαγγελματία υγείας. Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι τα self test θα προστεθούν στα χιλιάδες τεστ που γίνονται καθημερινά για την επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ. Στόχος είναι τα τεστ να δηλώνονται, ώστε να υπάρξει εντοπισμός ασυμπτωματικών ασθενών και καλύτερη ιχνηλάτηση και κατόπιν να ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για καραντίνα, αυτοπεριορισμό και ό,τι άλλο προβλέπεται. Τα τέσσερα self test τον μήνα που παρέχει η κυβέρνηση σε κάθε πολίτη θα γίνονται εύκολα στο σπίτι, θα παρέχονται δωρεάν με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και δεν θα υπάρχει κάποιο άλλο αντίτιμο.