Την αμερικανική βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα επισκέπτεται σήμερα στις 9 το πρωί ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών της ελληνοαμερικανικής φιλίας, η οποία ξεκίνησε με την ανεξαρτητοποίηση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνοδευτεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλου, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Κωνσταντίνο Φλώρο, καθώς θα συμμετέχουν σε μία ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων Ελλάδας-ΗΠΑ. Παράλληλα, θα μεταβεί στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69), στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία σε μια περίοδο «ψυχρού πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας αλλά και επαναπροσδιορισμού των ευρωτουρκικών σχέσεων με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής (στις 25 Μαρτίου) και με τις κυρώσεις να βρίσκονται ενεργά στο τραπέζι, καθώς συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση Μπορέλ.
Το χαλαρό dress code και η ιστορία του αεροπλανοφόρου

Στην πρόσκληση για την εκδήλωση, υπάρχει μία συνοπτική αναφορά στην ιστορία του αεροπλανοφόρου, καθώς και οδηγίες προς τους παρευρισκομένους, ζητώντας τους απλή ενδυμασία με άνετα παπούτσια, καθώς και γυαλιά ηλίου.

Το πυρηνοκίνητο USS Dwight D. Eisenhower-αεροπλανοφόρο κλάσης Nimitz-επιχειρεί από το 1977. Κόστισε 4,5 δισ. δολάρια και εκτός από τα περίπου 90 μαχητικά F-18 μεταφέρει ελικόπτερα όσο και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Το πλήρωμά του αγγίζει τα 5.600 άτομα, ενώ το γεγονός ότι πλέει με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας του δίνει τη δυνατότητα να επιχειρεί στη θάλασσα για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το USS Dwight D. Eisenhower κατέπλευσε το Σάββατο στη Σούδα, δηλαδή στο μοναδικό ναύσταθμο της Μεσογείου, ο οποίος έχει δυνατότητα φιλοξενίας αεροπλανοφόρου, καθώς διαθέτει τον προβλήτα Κ-14.

Το μήνυμα Μπάιντεν

Στην στρατηγική συμμαχία των ΗΠΑ με την Ελλάδα και τη «στενή φιλία» των δύο χωρών αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Όπως αναφέρει η Ελλάδα είναι ένας «νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων». Τονίζει ακόμη, ότι «προσβλέπει στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής δέσμευσης στη Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν».
Αμερικανικά F16 στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά φέτος θα λάβουν μέρος στην στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας στις 25 Μαρτίου και αμερικανικές δυνάμεις -μαζί με γαλλικές- καθώς όπως ανακοινώθηκε «μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας». Λίγες ημέρες νωρίτερα ο αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ έλεγε χαρακτηριστικά: «Έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον αμερικανικό λαό στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας. Είναι μια ευκαιρία που αντικατοπτρίζει τα 200 χρόνια φιλίας των χωρών μας, τις κοινές αξίες και τον πολλά υποσχόμενο δρόμο που έχουμε μπροστά! Παρακολουθήστε τους ουρανούς γι’ αυτά τα F16!».