Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για τις Θρησκευτικές και Εκκλησιαστικές Υποθέσεις επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη όπου παρέστη στην ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνας κ. Εμμανουήλ προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στον ιστορικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος.

Η επίσκεψη αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη τόνισε τη συνεχή παρουσία της Ελληνικής Κυβέρνησης στους Έλληνες της Πόλης και επέτεινε την άρρηκτη σχέση με την εκκλησία και τη Χριστιανοσύνη.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βλάσης μετέβη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου στέλνοντας το μήνυμα: «Η επαναλειτουργία της Σχολής αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και της Ελλάδας, καθώς αποτελεί φάρο και μνημείο πολιτισμού και ιστορίας.». Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβυσσού κ. Κασσιανός ξενάγησε τον κ. Βλάση στις εγκαταστάσεις της Σχολής, αλλά και στη βιβλιοθήκη, που φιλοξενεί μια πολύ πλούσια συλλογή. Εν συνεχεία, ακολούθησε συζήτηση με τον Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων Δημήτριο.



Σειρά αξιοσημείωτων επαφών στην Κωνσταντινούπολη διενήργησε ο υφυπουργός με το ΣΥΡΚΙ (Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων), με Έλληνες ακαδημαϊκούς, επιστήμονες κι επιχειρηματίες, με τους διευθυντές και ιδρυτές των ομογενειακών σχολείων καθώς και με εκπροσώπους του Τύπου και τους Έλληνες ανταποκριτές.

Επίσης, λόγω των άριστων σχέσεων που ο κ. Βλάσης διατηρεί με το Φανάρι επί σειρά ετών, είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και φυσικά με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. «Κάθε συνάντηση μαζί του αποτελεί ευλογία, τιμή κι έμπνευση. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζει να αποτελεί φάρο για ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, θεματοφύλακα της πίστης μας και πηγή φώτισης για κάθε χριστιανό» δήλωσε ο υφυπουργός.

Τη μεγάλη ημέρα της Χριστιανοσύνης, την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο κ. Βλάσης παρακολούθησε την Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, την οποία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. «Μεγάλη ευλογία να μπορείς να λες το Πιστεύω μέσα στο Φανάρι, παρουσία της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.» τόνισε ο υφυπουργός.