«Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με εξέπληξε, αντιλαμβάνομαι την αγωνία των γιατρών για τον προγραμματισμό των ιατρείων τους», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης επισήμανε πως θα έπρεπε να ανταποκριθούν λόγω της έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Ακόμη σημείωσε πως δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να έχουν ανοιχτά τα ιατρεία τους, ενώ είπε πως η επιστράτευση δεν ήταν μονόδρομος.

Για τα self test για τον κοροναϊό και τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών, ο υπουργός ανέφερε πως είναι θέμα της προσέγγισης που κάνει ο κ. Λουράντος.

Παράλληλα είπε πως του είναι αδιανόητο κάποιος να επενδύσει στη διαχείριση της πανδημίας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Βορίδης απάντησε πως η κρίσιμη άποψη είναι τι λέει ο πρωθυπουργός ο οποίος θα πάρει και τις αποφάσεις.

Τέλος ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε αστειότητες τα περί μορατόριουμ που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι στην ουσία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι κάτι το οποίο και με εξέπληξε δυσάρεστα και με στεναχώρησε. Δεν μπαίνω στις λεπτομέρειες γιατί προφανώς υπάρχουν ζητήματα, όχι ήσσονος σημασίας. Έχω απόλυτη κατανόηση και για τη δυσκολία του θέματος και για τον τρόπο των επιλογών και για την αγωνία που έχουν ορισμένοι γιατροί και για τον προγραμματισμό στις εργασίες τους, όλα τα καταλαβαίνω αυτά όμως είναι τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν, δεν μπορεί τα τεχνικά ζητήματα να μας οδηγούν σε άρνηση. Αυτό είναι που με στεναχώρησε».

«Έχουμε μια μεγάλη δυσκολία, έχουμε μια μάχη την οποία δίνει το σύστημα υγείας, υπάρχει ανάγκη να υποστηριχτεί γιατί υπάρχουν αυτές οι τελείως έκτακτες, εξαιρετικές και μοναδικές συνθήκες με απόλυτο σεβασμό σε όλα τα επιμέρους θέματα δεν μπορούμε να αφήσουμε το μείζον και να κοιτάμε τα επιμέρους. Οι ενστάσεις που θέτει ο Ιατρικός Σύλλογος θα έπρεπε να αποτελέσουνε αντικείμενο συζήτησης και επίλυσης, αλλά επίλυσης όμως όχι συζήτησης και άρνησης», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

«Είμαι στεναχωρημένος που βλέπω αυτή την προσέγγιση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου. Είναι λάθος αυτή η προσέγγιση χωρίς να υποτιμώ τα επιμέρους ζητήματα τα οποία πρέπει να απασχολήσουν και απασχολούν αλλά δεν θα αντιστρέψουμε δηλαδή όταν έχουμε αυτή τη δυσκολία θα πούμε παιδιά πάμε να βοηθήσουμε όλοι αλλά επειδή οι άνθρωποι έχουν και τα ιατρεία τους και οι αναισθησιολόγοι έχουν προγραμματισμένα χειρουργεία μήπως μπορούμε να το κάνουμε αντί πλήρη εφημερία, οκτάωρα; Είναι μια συζήτηση», επισήμανε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα έχουν ανοιχτά και τα ιδιωτικά τους ιατρεία, ο κ. Βορίδης απάντησε: «Βεβαίως γιατί να μην τα έχουν;».

Ερωτηθείς αν η επιστράτευση ήταν μονόδρομος, ο υπουργός ανέφερε: « Όχι δεν λεω ότι η επιστράτευση ήταν μονόδρομος, λέω ότι θα έπρεπε να το έχουν κάνει δεκτό οι γιατροί. Να βάλουν μπροστά αυτή τη στιγμή τις προτεραιότητες που έχει συλλογικά η προστασία της δημόσιας υγείας και οι ασθενείς που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη για κάτι το τελείως εξαιρετικό, κάτι το μοναδικό, κάτι το οποίο δεν έχει στον πλανήτη να κατανοήσουν σωστά τις προτεραιότητες και να καταλάβουν ότι για ένα μήνα, για δύο μήνες πρέπει να διαταράξουν τη ροή της επαγγελματικής τους ζωής. Δεν είναι τραγικό».

Αναφορικά με την αντίδραση των φαρμακοποιών για τα self-test για τον κοροναϊό, επισήμανε: «Νομίζω ότι αυτό δεν αφορά το σύνολο των φαρμακοποιών, αφορά τον κ. Λουράντο αλλά ο κ. Λουράντος είναι γνωστών απόψεων στα θέματα αυτά. Νομίζω ότι αφορά περισσότερο την προσέγγιση που κάνει ο κ. Λουράντος στα θέματα η οποία από ένα σημείο και μετά είναι και εξαιρετικά μειοψηφική. Θεωρώ ότι δεν απηχεί γενικότερα τον κόσμο των φαρμακοποιών αυτό. Εγώ έχω μεγάλη κατανόηση και πολλές φορές έχω και συμπάθεια για ζητήματα τα οποία αφορούν τους κλάδους και καταλαβαίνω και τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις και καταλαβαίνω και την ανάγκη να προστατευτούν οι κλάδοι αλλά όλοι πρέπει να καταλαβαίνουμε τη στιγμή».

«Δεν γίνεται αυτή την ώρα που αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση κάποιος να συμπεριφέρεται σαν να είναι μια κανονικότητα συνδικαλιστικής διεκδίκησης. Αυτό είναι που λεω εκτός τόπου και χρόνου. Πρέπει να κατανοήσουμε το εξαιρετικό και μοναδικό των συνθηκών και να καταλάβουμε ότι όπως έχουν σε όλα υπάρξει ανατροπές για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία θα έχουμε ανατροπές και σε αυτά», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Ξανθού για τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Βορίδης σημείωσε: «Όποιος επενδύσει στην αποτυχία στη διαχείριση και βγάζει γενικότερα συμπεράσματα θα εκπλαγεί. Το λεω αυτό διότι προφανώς μέσα στη διάρκεια της αντιμετώπιση της πανδημίας υπάρχουνε δύσκολα μέτρα και υπάρχει και αναστάτωση της προσωπικής, της ατομικής, της κοινωνικής ζωής, της πολιτικής δραστηριότητας, της επαγγελματικής ζωής και αλήθεια είναι ότι αυτό δημιουργεί και τριβές».

«Είναι ένα σύνθετο πράγμα, κανείς δεν έχει ένα μαγικό τρόπο για να το αντιμετωπίσει. Συνεχώς υπάρχουνε δοκιμές προκειμένου να ανοίξουμε την οικονομία, ταυτόχρονα να προσπαθήσουμε να επιβαρύνουμε όσο λιγότερο τη δημόσια υγεία... Όποιος λεει ότι για παράδειγμα ότι θα διαρρήξουμε τη σχέση μας με στρώματα τα οποία παραδοσιακά τα εκπροσωπούμε και είναι κοντά μας όπως είναι οι επαγγελματίες λογαριάζει λάθος. Γιατί η κρίση αυτή θα τελειώσει, η πανδημία θα τελειώσει, θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Αντιμετωπίζεται με επιτυχία, με όλες τις δυσκολίες τις οποίες έχουμε. Κανείς δεν έχει στερηθεί την προσήκουσα ιατρική φροντίδα και αυτό δείχνει ότι το σύστημα υγείας παρότι πιέζεται και πιέζεται έντονα, ταυτόχρονα όμως ήταν προετοιμασμένο και θωρακισμένο για να αντιμετωπιστεί αυτό», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο προώρων εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Η κρίσιμη άποψη εδώ είναι τι λεει ο πρωθυπουργός, μπορεί ο καθένας να κάνει εκτιμήσεις πάντως ένας είναι αυτός που θα πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση και λέγεται πρωθυπουργός. Το είπε χθες ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και ότι ουσιαστικά προχωράμε γιατί προχωράμε στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά την αντιμετώπιση του κοροναϊού».

Αναφορικά με την πρόταση του κ. Τσίπρα για μορατόριουμ, τόνισε: «Αυτά τα περί μορατόριουμ μόνο ως αστειότητα μπορούν να χαρακτηριστούν γιατί αν κανείς τα πάρει σοβαρά θα πρέπει να καταλογίσει στα σοβαρά απόπειρα εκβιασμού της κυβερνήσεως από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διότι λεει ότι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα κάνει αυτό για το οποίο εξελέγη, δηλαδή την εφαρμογή του προγράμματός της και τη νομοθέτηση του προγράμματός της και θα σταματήσει να το κάνει αυτό προκειμένου ο κ. Τσίπρας να σταματήσει να οργανώσει διαδηλώσεις ώστε να μην διαδίδεται ο κορονοϊός. Δεν μπορεί να το πάρει αυτό κανείς στα σοβαρά γιατί αν τα πάρει στα σοβαρά μιλάμε κανονικά για θεσμική εκτροπή και απόπειρα εκβιάσεως με όπλο και με χρήση την πανδημία».