Αυτή την εβδομάδα συζητάμε στην Ευρώπη το θέμα της Τουρκίας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

 Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου ενώ εκτίμησε ότι θα αποτυπωθεί ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ αντιλαμβάνεται το θέμα της Τουρκίας.

 Σημείωσε πως η έκθεση Μπορέλ βάζει την ατζέντα της συζήτησης εκεί που θέλει η Ελλάδα ενώ είπε πως πρέπει να υπάρξει συναντίληψη των ευρωπαίων ηγετών για το τι κάνει η Τουρκία.

  Τόνισε πως η γείτονα έχει να επιλέξει την προσέγγιση ή την απομάκρυνση από την ΕΕ.

 Ανέφερε πως η Ελλάδα ζητά η Τουρκία να δέχεται πίσω όλους αυτούς που στέλνει πίσω η χώρα μας και δεν έχουν λάβει άσυλο.

 Είπε πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

 Τέλος, για τις διερευνητικές επαφές είπε πως δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην οριστικοποίηση της ατζέντας ενώ τόνισε πως κρίσιμη είναι η πενταμερής για το Κυπριακό σημειώνοντας πως λύση είναι το πλαίσιο που έχουν χαράξει τα Ηνωμένα Έθνη.
 

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1

 Αναφορικά με τα δημοσιεύματα του Nordic Monitor ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε: «Είναι η εβδομάδα στην οποία συζητάμε στην Ευρώπη την Τουρκία, αυτό είναι το πιο βασικό τουλάχιστον  σε ότι  αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι  το τι γράφει το Nordic Monitor  ή το οποιοδήποτε άλλο διεθνές έντυπο. Αυτή είναι η βασική εξέλιξη».

Αναφορικά με την έκθεση Μπορέλ ανέφερε: «Για την έκθεση Μπορέλ και για τη συζήτηση που θα γίνει στο ευρωπαϊκό συμβούλιο ξέρετε ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλο το επιτελείο, από το πρωθυπουργό, από  όλο το υπουργείο Εξωτερικών αλλά  είναι και κάτι το οποίο αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες γιατί ουσιαστικά θα αποτυπώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η ΕΕ την Τουρκία.

Νομίζω ότι βάζει την ατζέντα της συζήτησης εκεί που περιμένει η Ελλάδα γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει συναντίληψη με τους εταίρους για το ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας,  τι είναι η Τουρκία και ποια είναι τα προβλήματα στην σχέση  μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας και να μιλάμε όλοι για τα ίδια πράγματα. Να μην υπάρχει διάθεση για εξωραϊσμό, να μην υπάρχει διάθεση για να κρύψουμε προβλήματα κάτω από το χαλί ή να παραγνωρίσουμε σημαντικές πτυχές των μεταξύ μας σχέσεων. Βασικό είναι να αντιλαμβανόμαστε όλοι τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο.

Η Τουρκία έχει μπροστά της δύο δρόμους να βαδίσει ή το δρόμο της συνεργασίας μέσα από την αποφυγή των οποιονδήποτε  προκλήσεων προς την ελληνική πλευρά  και  της αμφισβήτησης του status quo της κυριαρχίας, είτε ο δρόμος της απομάκρυνσης από την Ευρώπη ο οποίος συνεπάγεται απόκλιση από τις ευρωπαϊκές αρχές, διατάραξη των σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα και βέβαια ο οποίος θα οδηγεί όχι σε συνεργασία,  σε κυρώσεις.  

Υπάρχει μια συγκεκριμένη συζήτηση και υπάρχει και μια συγκεκριμένη προϋπόθεση η οποία είναι ότι η αποφυγή των προκλητικών και μονομερών ενεργειών και η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν είναι περιστασιακή, δεν είναι εφήμερη αλλά είναι μια μόνιμη στάση της Τουρκίας  για αυτό και χρειάζεται η στάση αυτή να εμπεδωθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους. Για αυτό και όλα όσα συζητάμε έχουν το χαρακτηριστικό της διάρκειας του χρόνου, δεν είναι δηλαδή αποφάσεις που σε ένα βράδυ θα ληφθούνε και θα μεταβάλουν τις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας. Σε ότι αφορά την τελωνειακή ένωση αυτή η διαπραγμάτευση μπορεί να πάρει 3 και 4 χρόνια. Η Τουρκία σήμερα παραβιάζει τη συμφωνία για την τελωνειακή  ένωση, και η οποιαδήποτε αναθεώρησή της ουσιαστικά θα έβαζε έναν μηχανισμό για την επίλυση των διαφορών την ώρα που δεν εφαρμόζει τις προβλέψεις της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης και βέβαια βασική προϋπόθεση από την Ευρώπη είναι ότι θα αναγνωρίσει και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό είναι ξεκάθαρο αυτό που ζητάμε, να λειτουργήσει η κοινή δήλωση του 2016. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα δέχεται πίσω όλους αυτούς που στέλνει η Ελλάδα  ως μη δικαιούμενους να τύχουν άσυλο  στην Ελλάδα.   Επί τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έστελνε κανέναν, είχε πολιτική απόφαση να γεμίσει τα νησιά και όλη τη χώρα με  πρόσφυγες χωρίς να κάνει τη συμφωνία να λειτουργήσει.  Τώρα  που τη λειτουργούμε έχουμε στείλει συγκεκριμένα αιτήματα, 1.450 ζητάμε από τον Ιανουάριο να πάνε πίσω για τους οποίους αρνείται η Τουρκία».

Αναφορικά με την βίζα τόνισε: «Ελλάδα δεν είχε ποτέ κανένα πρόβλημα να παραχωρήσει την βίζα προς τους Τούρκους άλλωστε περιμένουμε και ένα μεγάλο  τουριστικό ρεύμα από Τούρκους ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά. Εμείς είμαστε ανοιχτοί στο να καταργηθεί η βίζα για  τους Τούρκους πολίτες αυτοί που δεν είναι ανοιχτοί είναι οι Γερμανοί, είναι οι Ολλανδοί, είναι οι Αυστριακοί οι οποίοι δεν θέλουν να μπουν οι συγγενείς των Τούρκων οι οποίοι μένουν στη χώρα τους   χωρίς κανέναν περιορισμό και ενδεχομένως  να μείνουν για μακρύ χρονικό διάστημα».

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή  blame game για τον ελληνοτουρκικό διάλογο δεν υπάρχει γιατί δεν έχουμε αυτή τη στιγμή φτάσει σε  οριστικοποίηση της ατζέντας.  Έχουμε τις διερευνητικές επαφές, έχουμε τον πολιτικό διάλογο ο οποίος ξεκίνησε σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων του υπουργείου Εξωτερικών και θα συνεχιστεί στο επίπεδο των υπουργών εξωτερικών ο οποίος έχει συγκεκριμένο στόχο να  διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να βρούμε ένα τρόπο μέσα από τον οποίο πολιτικά να αποφασίσουμε να χαράξουμε τις θαλάσσιες ζώνες. Αλλά πέρα από αυτό έχουμε  και μια σειρά από άλλα θέματα με την Τουρκία, έχουμε θέματα  που αφορούν τη μετανάστευση, έχουμε θέματα που αφορούν το εμπόριο, έχουμε θέματα που αφορούν απλές τελωνειακές διασαφήσεις, πολλά διαφορετικά θέματα τα οποία οφείλουμε να εξετάσουμε και να λάβουμε αποφάσεις  σε πολιτικό επίπεδο. Εκεί που γίνεται ένα blame game  και εκεί παίζεται ένα παιχνίδι είναι το θέμα της πενταμερούς για την Κύπρο. Εκεί  είναι μια μεγάλη υπόθεση η επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού όπου η τουρκοκυπριακή και η τουρκική  πλευρά έρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με μια θέση που είναι η διχοτόμηση του νησιού. Η ελληνική στάση μένει σε αυτό το οποίο εδώ και δεκαετίες λέμε  που είναι ότι η οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι σύμφωνη  με το πλαίσιο που έχουν χαράξει οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Ποτέ δεν έχουν μιλήσει τα Ηνωμένα Έθνη για διχοτόμηση του νησιού.