Οι Roomies συνομίλησαν με την κυρία Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή το ελληνικό #metoo και την προστασία των γυναικών στον χώρο της εργασίας από περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.
Η κυρία Συρεγγέλα αναφέρθηκε στην σημασία που δόθηκε το προηγούμενο διάστημα στα θέματα έμφυλης και ενδοοικογενεικής βίας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να σπάσει η σιωπή και οι γυναίκες αλλά και τα “τρίτα πρόσωπα” που γνωρίζουν να μιλούν, ώστε να παρέχεται η βοήθεια που είναι απαραίτητη για να φύγουν από έναν κακοποιητικό σύντροφο.

«Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές»

«Υπάρχουν κάποιες δομές στήριξης των γυναικών που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία. Συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες φιλοξενείας, αλλά και η γραμμή 15900. Εκεί κατάλληλοι ειδικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργεί ενδυναμώμουν τις γυναίκες ώστε να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους», ανέφερε η κυρία Συρεγγέλα.

«Σε συνεργασία με την ιατροδικαστική εταιρεία για έκτακτες εξετάσεις, κι έκτακτα καταλλύματα για άμεση απομάκρυνση, δωρεάν», πρόσθεσε ενώ όπως ανέφερε αυξήθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Στη Σουηδία μάλιστα όπως τόνισε οι γυναίκες καταγγέλουν δεκάπλασια περιστατικά.

Ερωτηθείσα για τον νέο νόμο που θα τεθεί υπό επικύρωση για την προστασία των γυναικών στον χώρο εργασίας, σημείωσε: «Θα γίνουν και κώδικες δεοντολογίας, θα υπάρχουν κανόνες και πρόληψης και κατασταλτικά μέσα στις εταιρείες. Θα αφορά τους εργαζόμενους/ες αλλά και τους μαθητευόμενους, αλλά και τους συνεντευξιαζόμενους που πηγαίνουν απλώς για μια συνέντευξη για δουλειά».

«Πέρα από τις νομοθεσίες, το πιο σημαντικό είναι η ειδική εφαρμογή. Θα μπορεί να καταγγείλει είτε μέσα στην εταιρεία, είτε στο σώμα επιθεώρησης εργασίας.», πρόσθεσε.


Δείτε τι είπε