Ηχηρή καμπάνα για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί η δημοσκόπηση της Αlco (OPEN). Στην πιο δύσκολη στιγμή της κυβέρνησης, την ώρα που καταγράφεται αισθητή μείωση της ικανοποίησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η αξιωματική αντιπολίτευση όχι απλώς δεν καρπώνεται το παραμικρό αλλά έχει ελαφρά πτώση των ποσοστών της.

Τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ από 23,5% σε 23,3%, την ίδια ώρα που η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα είναι ακριβώς ίδια σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή, μόλις στο 22%. Αντιστοίχως οι αρνητικές γνώμες για το έργο και τη στάση του κ. Τσίπρα φτάνουν το 54%, όταν οι θετικές είναι μόλις στο 30%.

Η εν λόγω έρευνα έρχεται να προστεθεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών και οι οποίες δείχνουν, πάνω κάτω, τα ίδια: Η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ευρύτερα ακροατήρια, ούτε η ακραία ρητορική του συναντά ευήκοα ώτα. Φαίνεται, μάλιστα, να «πληρώνει» την ταύτισή του με περιθωριακές ομάδες της κοινωνίας και ιδιαίτερα τη στάση του στην υπόθεση Κουφοντίνα. Το πιο ανησυχητικό, δε, για τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα. Το άλλοτε ισχυρό χαρτί του κόμματος έχει μετατραπεί σε αδύναμο κρίκο για την αξιωματική αντιπολίτευση. Η απήχησή του εξαντλείται στον βασικό πυρήνα των «σκληρών» ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως να είχε «διαβάσει» ο Αλέξης Τσίπρας το κλίμα αυτό, για αυτό και έσπευσε πριν από δυο ημέρες να προτείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα πολιτικό μορατόριουμ. Επειδή, ακριβώς, η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας και όχι οι μειοψηφίες που φωνασκούν περί...ακροδεξιάς και αστυνομοκρατίας, επιθυμούν μια πιο συναινετική πολιτική αντιπαράθεση, εξαιτίας κυρίως της έξαρσης της πανδημίας. Ακόμα, όμως, και σε αυτό δεν είναι πειστικός ο πρώην πρωθυπουργός, διότι δεν βγαίνει να εκφράσει με κάθετο τρόπο την αντίθεσή του στις διαδηλώσεις. Για αυτό και τα επίχειρα της πολιτικής του αποτυπώνονται πλήρως στις αρνητικές δημοσκοπήσεις.