Με τον «αέρα» της πρώτης έκδοσης 30ετούς ομολόγου μετά από 13 χρόνια και της θετικής αξιολόγησης που έχει αποσπάσει το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να φέρει εκ νέου την προσέλκυση επενδύσεων στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας, όπου το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί η διαχείριση της πανδημίας, τόσο στο υγειονομικό επίπεδο όσο και στο κομμάτι των μέτρων στήριξης.

Μεγάλες επενδύσεις

Στόχος είναι, μαζί με την επιστροφή στην κανονικότητα το καλοκαίρι, να προχωρήσουν γρήγορα μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, ώστε σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης να πυροδοτήσουν την ανάκαμψη από την κρίση που έφερε η πανδημία του κορονοϊού. «Οι προοπτικές της χώρας είναι εξαιρετικά ευοίωνες. Αναμένω υψηλό ρυθμό ανάπτυξης με το τέλος της πανδημίας. Πολλοί επενδυτές έχουν πλέον στρέψει το βλέμμα τους στην Ελλάδα, καθώς η χώρα αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα και δελεαστική επενδυτική ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο CNN.

«Πράσινες» πρωτοβουλίες

Χθες, παρακολούθησε την υπογραφή δύο συμβάσεων, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν «πράσινες» πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με κεφάλαια ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η πρώτη σύμβαση αφορά την παροχή 375 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ». Το πρόγραμμα επιβλέπεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικά κέντρα ώστε να καταστούν αποδοτικότερα.

Πρόγραμμα «Αντώνης Τσίτσης»

Η δεύτερη σύμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αφορά την παροχή 500 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τις ανάγκες του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο επιβλέπεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και έχει ως στόχο την κατασκευή σημαντικών έργων σε Δήμους και Περιφέρειες ανά την Ελλάδα, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

«Καθώς είναι ορατό το τέλος της πανδημίας, καθώς αυξάνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών, θεωρώ ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον σχεδιασμό του μέλλοντος στον κόσμο μετά την πανδημία. Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, έχει ήδη υποβάλει το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει λάβει πολύ θετικές αξιολογήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την υπογραφή των συμφωνιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στην επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με 30ετές ομόλογο, τόνισε ότι «οι διεθνείς επενδυτές και πιστωτές πιστεύουν στην μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας».