Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆, Παύλος Μαρινάκης, µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τα ταραχώδη γεγονότα των τελευταίων ηµερών, χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ «επένδυση στην καταστροφή», τονίζοντας ότι καλούν τον κόσµο σε «πορείες-υγειονοµικές βόµβες για τη στήριξη ενός αµετανόητου δολοφόνου». Στον αντίποδα, η «γαλάζια» Νεολαία απαντάει µε δράσεις ανά την Ελλάδα και συνεχή επαφή µε τους νέους, όπως αναφέρει ο ίδιος.

'Εχουμε δει ότι τους τελευταίους µήνες η ΟΝΝΕ∆ έχει «οργώσει» τη χώρα είτε διά ζώσης είτε µέσω τηλεδιασκέψεων. Υπάρχει απήχηση;

Το σύνθηµά µας είναι «ΟΝΝΕ∆ για όλους». Αυτό σηµαίνει αυτόµατα ότι οι ΟΝΝΕ∆ίτες βρίσκονται σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, δίνοντας απαντήσεις στα προβλήµατα των πολιτών. Θέλουµε να µιλήσουµε µε κάθε νέο και νέα σε όλη τη χώρα για τις ανάγκες τους και τις προοπτικές του µέλλοντος. Οσο µας το επέτρεπαν τα µέτρα, βρεθήκαµε σε 14 νοµούς της χώρας και ήµασταν σε ανοιχτή γραµµή µε όλα τα στελέχη µας µέσω τηλεδιασκέψεων. Η απήχηση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική: Οι πολιτικές µας ακαδηµίες έχουν εκατοντάδες συµµετοχές, ενώ ζωντανές µεταδόσεις, όπως την παρουσίαση των προτάσεων για τον νόµο για την Παιδεία από την κ. Κεραµέως, παρακολούθησαν χιλιάδες νέοι. Στον τηλεµαραθώνιο που πραγµατοποιήσαµε για τη στήριξη άστεγων συµπολιτών µας, όπου συµµετείχε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκεντρώσαµε 17.000 ευρώ, ενώ στην πρόσφατη online ηµερίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση συµµετείχαν εκατοντάδες αυτοδιοικητικοί από όλη την Ελλάδα.

∆ηµιουργήσατε κάποιες προτάσεις για το ζήτηµα της κακοποίησης µε αφορµή τις πρόσφατες καταγγελίες. Ως δικηγόρος και νέος που δραστηριοποιείται στην πολιτική, θέλουµε την άποψή σας για το πώς µπορούν να περιοριστούν αυτά τα εγκλήµατα.

Το ζήτηµα των κακοποιήσεων πρέπει να αντιµετωπιστεί στη ρίζα του, δίνοντας χώρο και ασφάλεια στα θύµατα να µιλήσουν, αλλά και τη βεβαιότητα ότι οι θύτες θα τύχουν αυστηρής µεταχείρισης, ανάλογης της βαρύτητας της πράξης τους. Υπό το φως των νέων αποκαλύψεων, καταθέσαµε στον υπουργό ∆ικαιοσύνης µια πρόταση για την αυστηροποίηση των ποινών που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα για ασελγείς πράξεις κατά ανηλίκων, την προσθήκη µιας επιπλέον επιβαρυντικής περίστασης στο έγκληµα του βιασµού µε την επιβολή ισόβιας κάθειρξης όταν το θύµα είναι ανήλικο και τη δηµιουργία ενός νέου θεσµικού πλαισίου υποστήριξης και προστασίας των θυµάτων, ώστε να διευκολύνεται η προσφυγή τους στη ∆ικαιοσύνη. Οι προτάσεις µας αυτές έτυχαν θερµής αποδοχής και προωθήθηκαν άµεσα προς την Επιτροπή Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα. Το ίδιο θα συνεχίσουµε να κάνουµε σε όλα τα θέµατα του δηµόσιου διαλόγου, ώστε να είµαστε χρήσιµοι στην κοινωνία.


Η κατάσταση τις τελευταίες ηµέρες είναι ιδιαίτερα τεταµένη. Η κούραση του κόσµου, οι διαµαρτυρίες, η πορεία του εµβολιασµού... Πώς θα εξοµαλυνθεί η κατάσταση;

Η περίοδος που διανύουµε είναι δύσκολη και σηµαδεύεται από δεκάδες ζωές που χάνονται καθηµερινά. Ολοι µας έχουµε βρεθεί στα όρια της αντοχής µας λόγω της διάρκειας των µέτρων που αναγκαστικά εισηγούνται οι ειδικοί. Η κούρασή µας, όµως, ισοσταθµίζεται από την ελπίδα που φέρνει το εµβόλιο και την ταχύτητα µε την οποία προχωρά ο εµβολιασµός, καθώς πρόσφατα ξεπεράσαµε τις 1.000.000 δόσεις. Το λυπηρό είναι πως, ενώ θα έπρεπε να είµαστε ενωµένοι γύρω από τον κοινό στόχο, βλέπουµε τον ΣΥΡΙΖΑ µε ανακοινώσεις του να πυροδοτεί και να επενδύει στην καταστροφή. Καθηµερινά καλεί σε πορείες-υγειονοµικές βόµβες για τη στήριξη ενός αµετανόητου δολοφόνου, καθώς «δέχεται το ρίσκο», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Την ηµέρα που βρήκε τραγικό θάνατο ένα βρέφος 37 ηµερών, ο σύµβουλος σε θέµατα Υγείας του κ. Τσίπρα κάλεσε τον κόσµο να «βγει απ’ τον λήθαργο και τον φόβο της πανδηµίας», προσκαλώντας σε «λαϊκές κινητοποιήσεις». Το πρωί διαµαρτύρονται για τις ΜΕΘ, οι οποίες ήταν λιγότερες από µισές επί των ηµερών τους, και το απόγευµα καλούν σε µαζικές συγκεντρώσεις µε ρητορική µίσους. Τη ∆ευτέρα στοχοποιούν τους αστυνοµικούς και την Τρίτη καταδικάζουν υποκριτικά δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος τους. Η καταστροφολογία τους απέτυχε. Η χώρα αντέχει, βάσει επίσηµων στοιχείων, κερδίζει το στοίχηµα του εµβολιασµού και αποτελεί παράδειγµα για όλη την Ευρώπη, κρατώντας ταυτόχρονα ζωντανή την οικονοµία κι ετοιµάζοντας την επόµενη ηµέρα.

Τα µέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού έχουν περιορίσει τη δράση της ΟΝΝΕ∆; Ποια είναι τα επόµενα βήµατα;

Η τεχνολογία µάς έχει λύσει τα χέρια και παραµένουµε στην πρώτη γραµµή των εξελίξεων µε διαρκείς παρεµβάσεις. Στα άµεσα σχέδιά µας είναι η έναρξη µιας καµπάνιας γύρω από τον πρωτογενή τοµέα, ο οποίος αποτελεί την οικονοµική ραχοκοκκαλιά της χώρας, µια καµπάνια για τους νέους γονείς και τις ανάγκες τους, αλλά και µια µεγάλη δράση για την επόµενη ηµέρα µετά την πανδηµία. Με αυτή την τελευταία δράση θα δώσουµε βήµα σε νέους από όλο το φάσµα της παραγωγικής διαδικασίας, ένα project το οποίο έχει ενθαρρυνθεί ιδιαίτερα από τον γενικό γραµµατέα του πρωθυπουργού, τον κ. Γρηγόρη ∆ηµητριάδη, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕ∆.