«Το 80 με 85% των προγραμματισμένων εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα έγιναν κανονικά» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ, με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Μάλιστα όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς, δεν υπάρχει επιστημονική συσχέτιση των περιστατικών θρομβώσεων με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ακόμη τόνισε πως μέσα στον Απρίλιο αναμένονται περίπου 2 εκατομμύρια εμβόλια ενώ είπε πως ως το τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από τρία εκατομμύρια πολίτες.

Παράλληλα δήλωσε πως αύριο θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός το γενικού πληθυσμού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε πως είμαστε στην καλύτερη ετοιμότητα όσων εμπλέκονται στη συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ τόνισε ότι ο πολίτης δεν μπορεί να επιλέξει το εμβόλιο που θέλει να κάνει.

Τόνισε τέλος πως το υπουργείο είναι έτοιμο να θέσει σε λειτουργία τον αριθμό 13032 όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολόγοι.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεωργαντά στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τoν εμβολιασμό με τα εμβόλια της AstraZeneca,
ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επισήμανε: «Στην Ελλάδα το 80 με 85% περίπου των προγραμματισμένων ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca πραγματοποιήθηκαν. Σήμερα θα ξεκαθαρίσει πλέον όλο το πλαίσιο ακριβώς επειδή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου με την αξιολόγηση και την εκτίμηση όλων των δεδομένων από όλες τις χώρες θα βγάλει σήμερα μια τελική ανακοίνωση αλλά βλέπουμε ότι κάποιες χώρες οι οποίες είχαν αναστείλει τον εμβολιασμό, όπως για παράδειγμα η Γαλλία ήδη ανακοινώνει την ανάκληση αυτής της αναστολής. Θεωρώ λοιπόν ότι από αύριο θα είναι όλα σε μια ομαλότητα».

«Εμείς από την αρχή παρακολουθήσαμε ακριβώς τις κατευθύνσεις που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου είναι αυτός ο οποίος εγκρίνει το εμβόλιο, αυτός είναι που έχει όλα τα δεδομένα από όλες τις χώρες άρα αυτόν πρέπει να σεβαστούμε και τις κατευθύνσεις τις οποίες δίνει και έτσι πράξαμε εμείς, κάποιες άλλες χώρες έκαναν κάποιες άλλες επιλογές. Υπάρχει και μια κουβέντα σε σχέση με λόγους πέρα της επιστημονικής τεκμηρίωσης αυτό που πρέπει να πούμε όμως είναι ότι καμία επίσημη επιστημονική συσχέτιση των όποιων περιστατικών με θρομβώσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν δεν μπορεί να συνδεθεί με το συγκεκριμένο φάρμακο και νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να μείνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις παραδόσεις των εμβολίων, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε: «Τον Απρίλιο περιμένουμε αρκετές παραδόσεις εμβολίων δηλαδή περιμένουμε 400 χιλιάδες AstraZeneca, περιμένουμε 1 εκατομμύρια 71 χιλιάδες Pfizer, δεν θυμάμαι της Moderna και περιμένουμε μετά τις 15 Απριλίου και της Johnson & Johnson νομίζω 400 χιλιάδες γιατί μέχρι τέλος Ιουνίου πρέπει να συμπληρώσουμε 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες. Μες τον Απρίλιο θα έχουμε περίπου 2 εκατομμύρια».

Ερωτηθείς πόσοι θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το άνοιγμα του τουρισμού, ο υφυπουργός απάντησε: «Ο προγραμματισμός είναι μέχρι τότε να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 60 ετών καθώς και οι ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου νόσησης. Οπότε με βάση το ρυθμό ο οποίος υπάρχει θεωρούμε ότι μέχρι τέλος Απριλίου μπορούμε να περάσουμε τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς».

«Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου. Με βάση την προτεραιοποίηση οι άλλες ευπαθείς ομάδες θα πάνε μετά, πιστεύω από τέλος Μαΐου γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν και οι ηλικίες από 70 έως 74 και 65 έως 69 που ακολουθούν και ανοίξουν την Παρασκευή 26 Μαρτίου και την Παρασκευή 2 Απριλίου», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς εκτιμά ότι τον Ιούνιο θα ανοίξει ο εμβολιασμός για το γενικό πληθυσμό 18 έως 59, ο κ. Γεωργαντάς απάντησε: «Νομίζω ότι μπορούμε περίπου εκεί να τον τοποθετήσουμε».

Ερωτηθείς αν θα είναι έτοιμοι για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανέφερε: «Νομίζω ότι είμαστε στην καλύτερη ετοιμότητα όλων όσων εμπλέκονται στη συγκεκριμένη διαδικασία γιατί έξω από το ότι ο πρωθυπουργός μας είναι ο πρώτος που πίστεψε στο συγκεκριμένο πιστοποιητικό, εμείς οι ίδιοι έχουμε μια εφαρμογή η οποία αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί όποιον θέλει να πάρει για ατομική του χρήση μια τέτοια βεβαίωση εμβολιασμού μέσα από το gov.gr βεβαίως θα είναι λίγο πιο σύνθετο αυτό που η ευρωπαϊκή επιτροπή από ότι φαίνεται θα αποφασίσει αλλά το παρακολουθούμε για να είμαστε ακριβώς από τους πρώτους οι οποίοι θα είμαστε διαθέσιμοι».

Ερωτηθείς αν μπορεί να κάνει κάποιος επιλογή εμβολίου, ο κ. Γεωργαντάς εξήγησε: «Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι το πώς θα προγραμματιστεί ο καθένας δηλαδή ουσιαστικά είναι μια διαδικασία η οποία έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει και το που θα καθοδηγηθεί κάποιος που ζητάει το ραντεβού. Δεν μπορεί ο πολίτης να επιλέξει το εμβόλιο που θέλει να κάνει».

Ερωτηθείς αν πρέπει κάποιος να εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου, απάντησε: «Αυτό ίσχυε και ισχύει μέχρι αυτή τη στιγμή, γίνονται κάποιες επιστημονικές προσεγγίσεις που φαντάζομαι το επόμενο διάστημα θα τις έχουμε πιο επίσημα, διερευνάται η δυνατότητα να γίνεται η δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο. Δεν έχουν καταλήξει κάπου οι επιστήμονες , αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει τη δεύτερη δόση του εμβολίου»

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος ο αριθμός 13032 για το λιανεμπόριο, σημείωσε: «Ελπίζουμε να το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Εμείς τεχνικά είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε τη δυνατότητα μέσα από αυτό τον αριθμό για μετάβαση μόνο σε εμπορικά καταστήματα, με συγκεκριμένο χρονικό όριο και με μια δυνατότητα την ημέρα για τον καθένα μας».