«Η γυναίκα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέγει την άμβλωση ή όχι», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ, με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης τονίζοντας πως κάθε βουλευτής –σύμφωνα με το Σύνταγμα – μπορεί να εκφράζει προσωπικές απόψεις.

Ο κ. Καιρίδης σημείωσε πως όταν εντάσσεσαι σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει να ακολουθείς την πολιτική του κόμματος.

Για τις διερευνητικές επαφές χθες στην Αθήνα, ο βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι στη ουσία δεν έγινε κάποια πρόοδος μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Καιρίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το δικαίωμα στις αμβλώσεις και αν θα πρέπει ο βουλευτής ή ο ευρωβουλευτής να εκφράζει την προσωπική του άποψη, ο βουλρυτής της ΝΔ απάντησε: «Το θέμα δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των αμβλώσεων, είμαστε υπέρ του δικαιώματος της γυναίκας να επιλέγει και εκείνη με βάση τις δικές της αξίες, επιλογές, προτεραιότητες, δυνατότητες, επιθυμίες πρέπει να έχει αυτό το δικαίωμα το οποίο πανευρωπαϊκά αναγνωρίζεται με μερικές εξαιρέσεις».

«Υπάρχουν τα ζητήματα στην Πολωνία και άρα εδώ τίθεται και ένα ευρύτερο ζήτημα της φιλελεύθερης ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς του Κυρ. Μητσοτάκη που τραβάει μια κόκκινη γραμμή με τη σκληρή πολωνική δεξιά, είναι ένας ευρύτερος αγώνας και μια ευρύτερη σύγκρουση. Από εκεί και πέρα βεβαίως σύμφωνα με το σύνταγμα μας κάθε βουλευτής έχει το ελεύθερο δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του ιδίως σε ζητήματα ηθικών αξιών εάν έρχεται σε σύγκρουση με το κόμμα του υπάρχουν και άλλες δυνατότητες. Είναι προφανές ωστόσο ότι όταν συντάσσεσαι με ένα κόμμα στα βασικά, στα μεγάλα, στα κρίσιμα πρέπει να ακολουθείς τη γραμμή γιατί δεν μπορούν διαφορετικά να λειτουργήσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες και αυτό είναι ένα ζήτημα κρίσιμο και εντάσσεται σε μια ευρύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν ήταν λάθος ο κ. Κυμπουρόπουλος, ο κ. Καιρίδης απάντησε: «Νομίζω ότι το παραδέχτηκε ο ίδιος και ζήτησε συγνώμη».

Αναφορικά με τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών, επισήμανε: «Θεωρώ ότι πήγαμε σε αυτές τις διερευνητικές με χαμηλές προσδοκίες οι οποίες δεν διαψεύστηκαν, παρέμειναν χαμηλές. Είναι θετικό ότι θα υπάρξει επόμενος γύρος, συμφώνησαν και οι δύο πλευρές, θα συνεχίσουμε στην Τουρκία κάποια στιγμή προς τα τέλη της άνοιξης αλλά η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία εμμένει στις βασικές της θέσεις και αιτιάσεις και να μην αποδέχεται την ουσία του πράγματος που είναι το διεθνές δίκαιο».

«Υπάρχει το πολύ βασικό, το κρίσιμο εάν η Τουρκία αποδεχτεί ή όχι, αυτή είναι η ουσία της διαφοράς, το διεθνές δίκαιο ως πλαίσιο επίλυσης. Κανείς στην Ευρώπη, κανείς στη διεθνή κοινότητα, κανείς στη γειτονιά μας Αίγυπτος και λοιποί δεν πρόκειται να δεχτεί μια διευθέτηση εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου αυτό πρέπει να καταλάβει η Τουρκία», διευκρίνισε ο κ. Καιρίδης.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι προσχηματική η συμμετοχή της Τουρκίας στο διάλογο λόγω της επικείμενης Συνόδου Κορυφής ή είναι καλό να συνομιλούμε για να μην υπάρχει ένταση, απάντησε: «Είναι και τα δύο, ότι δηλαδή έχουμε μια μείωση της έντασης από πλευράς Τουρκίας η οποία όμως εντάσσεται στην στρατηγική της να προσπαθεί να ρίξει γέφυρες με τους αμερικάνους, με τους ευρωπαίους στην περιοχή. Η Τουρκία έχει «φάει πόρτα» από τους Αιγύπτιους εκκωφαντική».

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε: «Δεν τελειώνει η συζήτηση με την Τουρκία, το σημαντικό είναι ότι η Τουρκία είναι πάνω στο τραπέζι και εμείς είμαστε γύρω από το τραπέζι και αυτό δεν αλλάζει. Υπάρχει η θετική ατζέντα, το «καρότο» το οποίο περνάει μέσα από την Αθήνα, η Αθήνα έχει βέτο, υπάρχει το μαστίγιο των κυρώσεων. Ξέρετε τα προβλήματα που έχουν οι ευρωπαίοι συνολικά με κυρώσεις και προς την Ρωσία, υπάρχει αυτή η εφεκτικότητα της Γερμανίας όμως και εκεί ακόμα αρχίζει και γίνεται μια πολύ σημαντική κουβέντα».