Συσκέψεις επί συσκέψεων, µε τη συµµετοχή της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας της Αστυνοµίας, γίνονται τα τελευταία 24ωρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειµένου να διαχειριστούν αλλά και να «µεταφράσουν» τις έκτακτες συνθήκες των αρκετών πλέον τελευταιων ηµερών. Το συµπέρασµα στο οποίο έχουν καταλήξει είναι σαφές: To εκρηκτικό κλίµα που επικρατεί οφείλεται αποκλειστικά σε πολιτικούς λόγους και ουχί στον ρόλο της Αστυνοµίας. Γι’ αυτό και τόσο ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και οι στενοί του συνεργάτες θεωρούν ότι οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι πολιτικές. Οπως, δηλαδή, έπραξε ο πρωθυπουργός µε τη δήλωση που έκανε το βράδυ της Τρίτης, µετά το «λυντσάρισµα» του αστυνοµικού στη Νέα Σµύρνη, όσο και µε τη συζήτηση που θα γίνει σήµερα στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Στις αναλύσεις της Κατεχάκη η αξιωµατική αντιπολίτευση έχει τεράστια ευθύνη για όσα λαµβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδοµάδες. Και αυτό γιατί εκτιµούν ότι υποδαυλίζει την ένταση στην κοινωνία, προκειµένου να επιφέρει αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Εν πολλοίς, λένε οι συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη, το υπόστρωµα για όσα παρακολουθούµε βασίζεται σε τρία δεδοµένα:

  • Πρώτον, στην κόπωση της κοινωνίας από τα συνεχόµενα lockdowns και τα περιοριστικά µέτρα, που έχουν µεγαλύτερη επίπτωση στην ψυχοσύνθεση των νεαρότερων ηλικιών. Και µέσα σε αυτό το κλίµα, παραδέχονται οι επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «έρχεται η Αστυνοµία να βάλει πρόστιµα 300 ευρώ σε οικογένειες, ενώ δεν είναι αυτή η δουλειά της». Εκ των πραγµάτων, συµπληρώνουν, το γεγονός αυτό βάζει την Αστυνοµία απέναντι στην κοινωνία.
  • ∆εύτερον, στην κινητικότητα που καταγράφεται στα πανεπιστήµια λόγω και του καινούργιου νόµου του υπουργείου Παιδείας.
  • Τρίτον, στην απεργία πείνας του ∆. Κουφοντίνα, η οποία προκαλεί αναστάτωση σε ακραία τµήµατα της κοινωνίας και ενεργοποιεί ανακλαστικά σε έναν κόσµο αναφορικά µε την πορεία της υγείας του, το αν θα πεθάνει, αν θα κάνει πίσω ή όχι η κυβέρνηση.
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ

Αυτά τα τρία στοιχεία, λένε συνοµιλητές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, είναι που δηµιουργούν το εκρηκτικό µείγµα. Μάλιστα, υπογραµµίζουν µε νόηµα πως τα όσα συνέβησαν την Κυριακή στη Νέα Σµύρνη µπορεί να δηµιούργησαν µια πολύ κακή εικόνα, αλλά ήταν ένα µεµονωµένο περιστατικό, που δεν οδήγησε καν σε τραυµατισµό του νεαρού! Πράγµα που σηµαίνει, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Κατεχάκη, πως όσα επακολούθησαν επ’ ουδενί δικαιολογούνται από τα γεγονότα της περασµένης Κυριακής. «Κάποιοι έψαχναν πρόσχηµα και το βρήκαν στην ανοησία που έκανε ο αστυνοµικός», λένε συχνοί συνοµιλητές των υπουργών.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Παραλλήλως, παραθέτουν όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους προκειµένου να καταδείξουν ότι στους 18 µήνες που έχει αναλάβει υπουργός ο κ. Χρυσοχοΐδης, εκτός από κάποια µεµονωµένα περιστατικά, δεν έχουν καταγραφεί τραυµατισµοί διαδηλωτών, ούτε έχουν παρατηρηθεί ακραία περιστατικά αστυνοµικής βίας. Αντιθέτως, λένε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνεννόηση µε τον πρωθυπουργό, έχει δώσει σηµαντικές αρµοδιότητες στον «Συνήγορο του Πολίτη» σε σχέση µε τα ζητήµατα της αστυνοµικής βίας, και µάλιστα η εν λόγω ανεξάρτητη Αρχή έχει ενισχυθεί όχι µόνο σε προσωπικό, αλλά και σε ανακριτικές αρµοδιότητες. «Επί των ηµερών µας έχουν υπάρξει διατάξεις και έχουν δηµιουργηθεί θεσµοί που δεν υπήρχαν επί ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει στα «Π» στενός συνεργάτης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτή την εξέλιξη, µάλιστα, αποδίδεται και το γεγονός ότι η επιτροπή που είχε συσταθεί υπό τον έγκριτο συνταγµατολόγο Νίκο Αλιβιζάτο δεν λειτουργούσε τον τελευταίο χρόνο. ∆ιότι όλες αυτές οι αρµοδιότητες πέρασαν στον «Συνήγορο του Πολίτη».

Συν τοις άλλοις, συνοµιλητές του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υπενθυµίζουν ότι από τότε που υπήρξε αλλαγή κυβέρνησης έχουν σταµατήσει τα «µπάχαλα» στο κέντρο της Αθήνας, που ήταν στοιχείο της καθηµερινότητας επί των ηµερών του ΣΥΡΙΖΑ. «Κάνουν πορείες και δεν υπάρχουν καταστροφές. Αυτό τους έχει στοιχίσει», υπογραµµίζουν και προσθέτουν: «Αδειάσαµε µέσα σε λίγους µήνες όλους τους πυρήνες και τα κέντρα ανοµίας χωρίς να ανοίξει µύτη», αναφέροντας µεταξύ άλλων τα όσα έχουν γίνει στην Πλατεία Εξαρχείων, αλλά και σε µια σειρά χώρων που έως πρότινος ήταν κατειληµµένοι.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, µε τη µεγάλη εµπειρία που έχει στο συγκεκριµένο πόστο, αλλά και από τη διαχείριση µιας σειράς κρίσεων, είναι πεπεισµένος πως αυτή την ώρα θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάµεις να συναισθανθούν την κρισιµότητα των στιγµών και να επιδείξουν αίσθηµα ευθύνης. Ιδίως για την κυβέρνηση, θεωρεί ότι θα πρέπει να δώσει πολιτικές απαντήσεις και λύσεις στα αίτια που γεννούν την ένταση.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»