Τεράστια ανησυχία στους κόλπους των επιστημόνων προκαλούν οι εικόνες συνωστισμού στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τη στιγμή που η πανδημία «σαρώνει» τη χώρα.  

Οι εικόνες από τις διαδηλώσεις κατά κύριο λόγο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης τρομάζει τους επιστήμονες, τη στιγμή μάλιστα που η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επέτρεψε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας εκπέμπει SOS 

Ως εστίες υπερμετάδοσης της νόσου χαρακτήρισε τις συγκεντρώσεις ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιδης Βατόπουλος, προτείνοντας ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις αναφορικά με τις διαδηλώσεις. 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 o καθηγητής σημείωσε ότι σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού : «Ο ιός μεταδίδεται σε κάθε συγκέντρωση. Καλό θα είναι να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις. Είτε με την μη κατάθεση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση που προκαλούν αντιδράσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό καθώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση του Κράτους, είτε με την στάση μιας πιο υπεύθυνης αντιμετώπισης. Σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού». 

«Όταν λέω μορατόριουμ, εννοώ μορατόριουμ των πάντων και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και των πάντων. Τώρα έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Ας έχουμε χρόνο να τσακωθούμε αργότερα», σημείωσε επίσης ο καθηγητής. 

ΝΔ: Ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε 31 πορείες 

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον ΣΥΡΖΑ για τα καλέσματα σε συγκεντρώσεις που έγιναν για το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα. «Την ώρα που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία και οι υγειονομικοί παλεύουν στα νοσοκομεία να σώσουν ζωές, σύσσωμος ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη του και τους επικοινωνιακούς του βραχίονες καλεί τον κόσμο σε 31 πορείες σήμερα και αύριο σε όλη την Ελλάδα», σημείωνε το κυβερνών κόμμα, σε ανακοίνωσή του. 

Παράλληλα, η ΝΔ έκανε λόγο για προσωπική ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα. «Αδιαφορώντας για τη διασπορά του ιού και για τις ολέθριες υγειονομικές συνέπειες καλούν σε αντικυβερνητικό αγώνα. Αυτό που κάνουν στην πραγματικότητα είναι να καλούν σε αγώνα ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας, προσβάλλοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που τηρεί τα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύβεται πλέον, ούτε πίσω από χούλιγκαν, ούτε πίσω από μπαχαλάκηδες. Είναι ο ίδιος που καλεί. Η προσωπική ευθύνη του κ.Τσίπρα είναι τεράστια», κατέληγε η ανακοίνωση.