Οκτώ αλήθειες για την αστυνομική βία, τι έχει ήδη πράξει και τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση παρέθεσε με ανάρτηση του στο facebook, o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, στον απόηχο των επεισοδίων που εξελίχθηκαν στη Νέα Σμύρνη.

«Αντίπαλος μας πρέπει να είναι τα προβλήματα και οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στο να έχουμε μια σύγχρονη, δημοκρατική και αποτελεσματική αστυνομία που θα εγγυάται την ασφάλεια και τη νομιμότητα ως προϋπόθεση ελευθερίας και ισότητας όλων των πολιτών», τόνισε ο κ. Σκέρτσος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση με 42 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την λειτουργία, την δράση και τον ρόλο της Αστυνομίας.


1) Χρησιμοποιούν οι Αστυνομικοί κάμερες για την καταγραφή των γεγονότων;

Ναι, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του π.δ. 75/2020 (Α΄173) που θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη οι ουσιαστικές και διαδικαστικές εγγυήσεις για τη χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους, η Ελληνική Αστυνομία χρησιμοποιεί ήδη πιλοτικά κάμερες στις ομάδες ΥΑΤ, ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ. Μέτρο που θα επεκταθεί σε όλες τις ομάδες πρώτης γραμμής.

2) Φορούν οι Αστυνομικοί διακριτικά στις στολές τους;

Ναι, κάτι που έγινε υποχρεωτικό από τις διαταγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στις 22.12.2019 και 26.10.2020. Υλοποιείται σταδιακά και ολοκληρώνεται έως τον Ιούνιο 2021.

3) Είναι επαρκής η εκπαίδευση της Αστυνομίας;

Δεν είναι σύγχρονη, δεν είναι διαρκής. Αλλάζει με νόμο το επόμενο δίμηνο. Η νέα εκπαιδευτική πολιτική που αλλάζει ριζικά όλες τις εκπαιδευτικές δομές δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη Δία Βίου Μάθηση και στην ποιοτική αναβάθμιση της θεωρητικής εκπαίδευσης για την καλύτερη κατανόηση του περιβάλλοντος που επιχειρούν οι Αστυνομικοί. Επιτέλους η εκπαίδευση να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

4) Έγιναν δεκτά τα συμπεράσματα της Επιτροπής Αλιβιζάτου; Προχώρησε η εφαρμογή τους;

Απολύτως. Η ουσία της πρότασης και της μεταρρύθμισης που νομοθετήθηκε ήδη από την κυβέρνηση και από την Ελληνική Αστυνομία ήταν η μεταφορά της ουσιαστικής αρμοδιότητας του ελέγχου σε ανεξάρτητη αρχή, στον Συνήγορο του Πολίτη, κάτι που αποτελούσε αίτημα και του τελευταίου. Παράλληλα του δόθηκαν οι ανθρώπινοι πόροι για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο έργο του. Επιπλέον ο χρόνος που μεσολαβεί από την τελεσιδικία πειθαρχικής υπόθεσης μέχρι την κοινοποίηση τυχόν απόφασης του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) δεν συνυπολογίζεται πλέον στον χρόνο παραγραφής άρα η κωλυσιεργία δεν έχει νόημα. Ο συνήγορος του Πολίτη εγγυάται σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που του δόθηκαν ότι οι ποινές θα είναι δίκαιες, δεν έχει πια τον πρώτο λόγο η αστυνομία!

5) Άργησε να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός από το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη;

Όχι δεν άργησε. Ο ελεγχόμενος έχει δικαιώματα τα οποία γίνονται σεβαστά στο κράτος δικαίου. Του δόθηκε η ελάχιστη δυνατή προθεσμία για να απολογηθεί και να υποβάλλει υπόμνημα. Σε 3 ημερολογιακές ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία και ο αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Οι Διοικητικές Έρευνες είναι σαν δίκες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν σε τηλεοπτικούς χρόνους. Στη διαδικασία της ΕΔΕ περιλαμβάνονται έρευνες, καταθέσεις, μαρτυρίες κτλ. Ανάλογα με την υπόθεση τα περιστατικά μπορεί να είναι περίπλοκα και να χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να διερευνηθούν οι υποθέσεις. Επίσης, οι αστυνομικοί που ερευνώνται έχουν ως πολίτες όλα τα δικαιώματα του εναγόμενου, πρέπει και αυτοί να ακουστούν.

6) Έχει αυξηθεί κατά 75% η Αστυνομική αυθαιρεσία;

Όχι. Έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες, το αν έχει όντως αυξηθεί η αυθαιρεσία και η αστυνομική βία θα αποτυπωθεί όταν ολοκληρωθούν οι υποθέσεις που διερευνώνται από το Συνήγορο του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Το 2015 καταγγέλθηκαν 69 περιστατικά. Το 2016 55. Το 2017 58. Το 2018 73. Το 2019 63. Το 2020 111 εκ των οποίων 53 σημαντικά και το 2021 (έως και 10 Μαρτίου) 19.

7) Γιατί έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες;

Για τρεις λόγους. Η ίδια η κυβέρνηση και το Υπουργείο παροτρύνουν από τον Ιούλιο 2019 τους πολίτες να καταγγέλλουν στον συνήγορο του πολίτη κάθε περιστατικό που κατά την κρίση τους συνιστά γεγονός αυθαιρεσίας. Επίσης η Αστυνομία πλέον δρα και επιχειρεί. Είναι παρούσα στους δρόμους και υπάρχει αστυνόμευση. Στο πλαίσιο του ελέγχου των περιοριστικών μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας οι Αστυνομικοί κάνουν συντριπτικά περισσότερους ελέγχους από τις προηγούμενες χρονιές. Οι πολλαπλάσιοι έλεγχοι φέρνουν και περισσότερες τριβές. Ο πολιτικός ακτιβισμός κατά της αστυνομίας από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους είναι ο τρίτος λόγος.

8. τι άλλο προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την αποτροπή φαινομένων αστυνομικής βιας;

Σήμερα έγιναν 4 ανακοινώσεις απο την κυβέρνηση για το θέμα της αστυνομικής βίας συν αυτά που έχουν ήδη γίνει: Πρώτον, κάμερες θα φέρουν, στο εξής, και οι άνδρες των δυνάμεων ΔΙΑΣ και Άμεσης Δράσης. Κανείς, πλέον, δεν θα μπορεί να κατασκευάζει γεγονότα κατά το δοκούν. Δεύτερον, κατά το πρότυπο της Γαλλικής Αστυνομίας και σε συνεργασία μαζί της, εισάγονται ψυχοτεxνικά test για την κατάταξη, αλλά και την παρακολούθηση της θητείας όσων υπηρετούν σε ειδικές μονάδες. Τρίτον, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρνει σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση των αστυνομικών σπουδών. Και τέταρτον, ο Συνήγορος του Πολίτη αποκτά Βοηθό Συνήγορο με αποκλειστική αρμοδιότητα να τον συνδράμει σε θέματα αστυνομικής βίας. Μία αυτόνομη δομή 10 εξειδικευμένων στελεχών.