Τα κομβικά σημεία και τους στόχους του νομοσχεδίου, αποσαφήνισε ο Γιώργος Ζαββός Υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή για την «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξεις».

Αναλύοντας, τις αρχές, τα εργαλεία και το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο τραπεζικό σύστημα, μέσα ακριβώς στο οποίο εντάσσεται και η συζήτηση, ο κ. Ζαββός μίλησε για την βραχυπρόθεσμη στρατηγική που συνοψίζεται σε τρεις αλληλένδετους, μεταρρυθμιστικούς άξονες.

«Πρώτον», όπως τόνισε «στην πλήρη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ, δηλαδή της συστηματικής προσπάθειας που κάνουμε για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων». Ανέφερε πως «μέχρι σήμερα, μειώνουμε τα κόκκινα δάνεια με επιτυχή συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με χαρτοφυλάκια που ανέρχονται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό μόνο στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας, και αυτό έγινε κυρίως με τη συμμετοχή των διεθνών επενδυτών, χωρίς καμία επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου».

Ο υφυπουργός Οικονομικών μίλησε και για τον «Δεύτερο άξονα που είναι η παράταση του Προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ», δηλαδή το «ΗΡΑΚΛΗΣ 2», το οποίο σηματοδοτεί μια νέα ποιοτικά και λειτουργικά διαφορετική φάση στο τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται για τις ίδιες τις τράπεζες που μας ζητούν και καλωσορίζουν τον «ΗΡΑΚΛΗ 2» όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι».

Ο κ. Ζαββός χαρακτήρισε, «κορυφαίας σημασίας γεγονός, γιατί ακριβώς αυτήν τη χρονιά, αλλά και σίγουρα μέσα στο 2022, όλες οι συστημικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει έναν μονοψήφιο αριθμό κόκκινων δανείων. Πρόκειται για ένα κρίσιμο επίτευγμα, γιατί με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες απαλλάσσονται από το δυσβάσταχτο άγος των προβληματικών δανείων, ενισχύουν την κεφαλαιακή τους βάση και μπορούν πια με απελευθερωμένους πόρους να προσφέρουν ρευστότητα που στοχεύει στην πραγματική οικονομία, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους πολίτες, τα νοικοκυριά. Έτσι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πια θωρακισμένο κεφαλαιακά και καθίσταται ανταγωνιστικό» τόνισε ο υφυπουργός.

Η απάντηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Ο υφυπουργός Οικονομικών κλείνοντας την ομιλία του δεν παρέλειψε να απαντήσει στις παρατηρήσεις που έκανε ο Ε. Τσακαλώτος ότι, πράγματι, φέρνουμε προς συζήτηση και ψήφιση ένα πρώτο στάδιο κρίσιμων ρυθμίσεων που αφορούν τη δυνατότητα του Ταμείου να αποεπενδύει. Προφανώς θα υπάρξει και δεύτερο στάδιο, είπε ο κ. Ζαββός, και συνέχισε πως «Στο δεύτερο στάδιο θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητηθούν ρυθμίσεις που αφορούν τον εξορθολογισμό των τραπεζών, όπως είναι, παραδείγματος χάρη, αυτή που αφορά τα προσόντα των μελών του διοικητικού συμβουλίου των τραπεζών».