Τις βάσεις για την αλλαγή της ατζέντας με αιχμή την οικονομία θέτει η κυβέρνηση, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις για επιπλέον μέτρα ύψους 2,5 δις ευρώ, πέρα από όσα είχαν ήδη ανακοινωθεί. Το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών είναι «θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί», με το βλέμμα βέβαια στην επομένη της πανδημίας και στην ανάκαμψη της οικονομίας.

«Σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε. Παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, είχαμε ελάχιστα «λουκέτα». Στη συγκράτηση της ανεργίας η χώρα είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Και η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2%, κόντρα στις μίζερες προβλέψεις της αντιπολίτευσης. Στόχος μας, τώρα, είναι ο κόσμος της παραγωγής να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας. Κάνοντας, έτσι, πιο σίγουρα τα πρώτα του βήματα στην επόμενη μέρα», είπε σήμερα στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η νέα δέσμη μέτρων τόνωσης αφορά σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους.

Πέντε είναι τα στοιχεία του τελευταίου διαστήματος που δίνουν περιθώρια για μεγαλύτερη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης:

- Οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και η χώρα δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο. Κατά τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου διάρκειας ενός έτους, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,22%, πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειωθεί στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση τον περασμένο Δεκέμβριο (-0,26%).

- Η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξεκινήσει γρήγορα, καθώς η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αναλυτικό και ώριμο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα παρουσιαστεί σε αδρές γραμμές στη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη.

- Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση του 2020 είναι μεν βαθιά αλλά εκτιμάται στο 8,2% του ΑΕΠ, αντί για διψήφια ποσοστά που προβλέπονταν. Με βάση νεότερα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα σημείωσε το 2020 χαμηλότερη ύφεση από την Ισπανία (11%), την Ιταλία (8,9%) και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία (8,1%), χώρες δηλαδή της νότιας Ευρώπης που επηρεάστηκαν περισσότερο εξαιτίας της μεγαλύτερης εξάρτησης από τον τουρισμό.

- Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat η Ελλάδα πέτυχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη ανάμεσα στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, καθώς το ΑΕΠ της χώρας μας ανάμεσα στα τρίμηνα αυτά αυξήθηκε κατά 2,7%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης κινήθηκε κατά το ίδιο διάστημα καθοδικά.

- Στο μέτωπο της ανεργίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat μόνο η Ιταλία και η Ελλάδα κατάφεραν όχι μόνο να μην έχουν αύξηση, όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να σημειώσουν μια μικρή μείωση της ανεργίας, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2020.