Η πλατεία της Νέας Σμύρνης έχει φιλοξενήσει συχνά πυκνά τον παιδικό ενθουσιασμό για παιχνίδι, την εφηβική ανάγκη για διασκέδαση, αλλά και τις ενήλικες βόλτες όλων μας.

Όμορφες αναμνήσεις που, σήμερα, γίνονται ολοένα και περισσότερα κομμάτια, υποχωρώντας μπροστά σε εικόνες ντροπής. Εικόνες που δε ταιριάζουν σε μια χώρα, οι πολίτες της οποίας έχουν με μεγάλες θυσίες αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επέλαση της πανδημίας. Εικόνες που δε ταιριάζουν σε μια χώρα που το κράτος Δικαίου και η κοινωνική λογοδοσία των θεσμών της ήταν, είναι και θα παραμείνουν συνδετικοί κρίκοι της Δημοκρατίας μας.

Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η βία, όποια και αν είναι η προέλευση της, πρέπει να καταδικάζεται εν τη γενέσει της, τόσο στο δημόσιο λόγο, όσο και έμπρακτα στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Γι’ αυτό, το περιστατικό υπέρμετρης βίας την Κυριακή, οδήγησε σε άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και τη διαθεσιμότητα του αστυνομικού που εμπλεκόταν. Το Αστυνομικό Σώμα έχει εσωτερικές διαδικασίες αυτοκάθαρσης και η πολιτική του ηγεσία τη βούληση να εφαρμοστούν. Το απέδειξε, όταν «σταγονίδια» της εγκληματικής -πλέον- οργάνωσης της Χρυσής Αυγής είχαν παρεισφρήσει σε αυτό, θα το αποδείξει και τώρα.

Και για να το κάνει αυτό, απαιτείται η ομοθυμία του πολιτικού συστήματος και η αυτοσυγκράτηση των πολιτών. Δεν μπορεί κανείς να «παίρνει» το νόμο στα χέρια του και να προσπαθεί ακόμα και να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή. Δεν επιτρέπεται κανείς να οχυρώνεται σε στενά και να υποδύεται τον ήρωα σε ένα δήθεν αντάρτικο πόλης. Κάθε μάχη που δίνεται στην αρένα των ιδεών, είναι δεκτή. Κάθε μάχη που δίνεται στο δρόμο με πέτρες και καδρόνια, όμως, είναι απειλή για τη Δημοκρατία. Ας συμφωνήσουμε και σε αυτό. Ειδικότερα, σε καιρούς που τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν αρχίσει πάλι να φθάνουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Σε αυτό το σημείο, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς τις μεγάλες και απαράγραπτες ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ σπεκούλαρε πάνω στην πανδημία και στη συνέχεια, εκμεταλλεύθηκε ποικιλοτρόπως την κόπωση της ελληνικής κοινωνίας για μικροπολιτικά οφέλη. Εδώ και λίγες ημέρες, τα στελέχη του καλούν από όποιο χώρο και αν βρεθούν, σε κοινωνική ανυπακοή και στους δρόμους τους πολίτες. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι α λα καρτ καταδίκη της βίας, δεν υπάρχει. Ούτε και επιλεκτική ευαισθησία ανάλογα με το αν κάποιος φοράει κουκούλα ή το αστυνομικό του σήμα. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας επένδυσε πολιτικά στο χάος και την αναρχία. Στο μοναδικό περιβάλλον, δηλαδή, όπου μπορεί να «ακούσει τη φωνή του» και να ακουστεί.

Οι κρίσιμες επόμενες ώρες και μέρες απαιτούν μια υπεύθυνη στάση από όλους. Πολίτες, φορείς και κόμματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω στα Δεκεμβριανά και τις λογικές της πλατείας των «Αγανακτισμένων». Σε εποχές, δηλαδή, που στοίχισαν στη χώρα ακριβά. Ας αφήσουμε τα μετεμφυλιακά

σύνδρομα στην άκρη και ας κάνουμε ένα άλμα λογικής και ενότητας. Το οφείλουμε, άλλωστε, στους εαυτούς μας και τους γύρω μας.

* Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι Οικονομικός Σύμβουλος MSc, Πρόεδρος Σ.Ε.Φ., Πολιτευτής ΝΔ Β' Πειραιά, Δ/ντρια Αθλητισμού και ΑΜΕΑ UNESCO Πειραιώς και Νήσων