Την τροποποίηση του νόμου και την απαγόρευση του γάμου με ανήλικο ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης σε Ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, προκειμένου να προστατευτεί πληρέστερα η ανηλικότητα.

Ο κ. Πλεύρης επισημαίνει πως «στο πλαίσιο καταγγελιών που βλέπουν κάθε ηµέρα το φως της δηµοσιότητας για ασελγείς πράξεις σε βάρος ανηλίκων ατόµων προβάλει ως αδήριτη αναγκαιότητα η πληρέστερη προστασία της ανηλικότητας και η επανεξέταση και αυστηροποίηση ποινικών διατάξεων» και εξηγεί ότι «δυστυχώς όµως παρατηρείται, ότι, ενώ αυτή η προστασία πρέπει να διασφαλιστεί στο έπακρο, υπάρχουν ακόµη δυνατότητες στο Αστικό Δίκαιο σύναψης γάµου µε ανήλικο άτοµο».

Ειδικότερα, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρεται στο άρθρο 1350 του Αστικού Κώδικα σύμφωνα με το οποίο ο µελλόνυµφος θα πρέπει να είναι ενήλικος, αλλά δίνεται δυνατότητα και για γάµο µε µελλόνυµφο ανήλικο άτοµο, εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος καθώς ορίζει ότι: «Για τη σύναψη γάµου απαιτείται συµφωνία των µελλονύµφων. Οι σχετικές δηλώσεις γίνονται αυτοπροσώπως και χωρίς αίρεση ή προθεσµία. Οι µελλόνυµφοι πρέπει να έχουν συµπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους. Το δικαστήριο µπορεί, αφού ακούσει τους µελλονύµφους και τα πρόσωπα που ασκούν την επιµέλεια του ανηλίκου, να επιτρέψει το γάµο και πριν από τη συµπλήρωση αυτής της ηλικίας, αν η τέλεσή του επιβάλλεται από σπουδαίο λόγο».

Αυτή η διάταξη, αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ, αφήνει ανοικτό τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της ανηλικότητας κάτω από μια γενικόλογη επίκληση «σπουδαίου λόγου» που είναι μια γενικόλογη αναφορά.

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι η πρακτική αυτό που έχει αναδείξει είναι πως οι ανήλικοι μελλόνυμφοι είναι στην πλειοψηφία τους ανήλικες γυναίκες, που μπορεί να υποχρεώνεται σε ένα γάμο κάτω από πιέσεις της οικογένειας ή του κοινωνικού περιβάλλοντος και ειδικά σε ευάλωτες και κλειστές κοινωνικές ομάδες. Γι αυτό προτείνει να τροποποιηθεί η διάταξη του ΑΚ και να μην επιτρέπεται ο γάμος εάν δεν υπάρχει η συμπλήρωση του 18ου έτους και των δύο μελλονύμφων.