«Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται, είμαστε απόλυτοι σε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος σε όσα συνέβησαν χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης Σταύρο Καλαφάτη.

 Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη  θα ολοκληρωθεί σύντομα η έρευνα, ώστε να αναδειχθούν και να αποδοθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, ενώ χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του ΜέΡΑ 25 ότι «κινδυνεύει» η δημοκρατία από τέτοιες συμπεριφορές, λέγοντας ότι η δημοκρατία κινδύνευσε επί των δικών τους ημερών.

 Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο 15μερο του Απριλίου θα τοποθετηθούν οι πρώτες ομάδες φύλαξης στα ΑΕΙ από ήδη υπηρετούντες στην Αστυνομία μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις το Φθινόπωρο.

 Για την κατάληψη στην Πρυτανεία του ΑΠΘ δήλωσε πως «όσοι εμποδίζουν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων δεν ασκούν νόμιμο δικαίωμα» και ότι «τα Πανεπιστήμια είναι αυτοδιοίκητα, δεν είναι αδιοίκητα, ούτε ανοχύρωτα απέναντι στην παρανομία».

 Παρέμβαση της Εισαγγελίας για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσαν οι χθεσινές εικόνες από την πλατεία Νέας Σμύρνης με αστυνομικούς να ασκούν βία σε πολίτες. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διακρίβωση τυχόν αξιοποίνων πράξεων από αστυνομικούς. Η έρευνα θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκου Ορνεράκη.

Βορίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Δεν πρέπει να παγιδευόμαστε στη ρητορική της άκρας Αριστεράς

«Διενεργείται διοικητική εξέταση προκειμένου να αναλυθούν οι λεπτομέρειες των περιστατικών », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αναφορικά με τα χθεσινά επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.

 «Η εικόνα από μόνης της δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνει γιατί τις εικόνες πρέπει να τις βλέπουμε σε μια ροή. Πρέπει να βλέπουμε τι έχει προηγηθεί, πρέπει να μπορούμε να ακούμε τους διαλόγους, που δεν τους ακούμε, και πρέπει να δούμε τι είναι εκείνο το οποίο κάνανε εκείνη τη χρονική στιγμή οι αστυνομικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

 Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι ένα από τα πιο κλασικά αδικήματα τα οποία υπάρχουν στον ποινικό κώδικα είναι η αντίσταση, αν λοιπόν έχουν πει σε κάποιον ότι πρόκειται να συλληφθεί, είτε το λένε σωστά είτε το λένε λάθος, η υποχρέωση των πολιτών είναι να δέχονται τη σύλληψη και εν συνεχεία να πούνε τα παράπονά τους και ενδεχομένως κατά του συλλαμβάνοντος οργάνου εκεί που πρέπει να τα πούνε, δεν έχουν δικαίωμα να αντισταθούν.

 «Εγώ λοιπόν όταν βλέπω μια εικόνα δεν μου λέει από μόνη της τίποτε η εικόνα, αν έχουν προηγηθεί πράγματα ή αν έπονται πράγματα ή αν λέγονται πράγματα εκείνη την ώρα τα οποία δεν τα ακούω, το ότι βλέπω πχ κάποιον ο οποίος δέχεται επίθεση από τους αστυνομικούς, εντάξει το βλέπουμε αυτό αλλά δεν σημαίνει αυτό αν αυτή είναι μια διαδικασία συλλήψεως στην οποία αυτός ανθίσταται ή στην οποία αυτός τους έχει εξυβρίσει πριν ή τους εξυβρίζει τώρα ή αν αυτό είναι ενταγμένο μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο αυτό όλο απομονώνεται και θα δείχνουμε μόνο την εικόνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

 «Άρα η απάντησή μου είναι ότι διενεργείται διοικητική εξέταση προκειμένου να αναλυθούν οι λεπτομέρειες των περιστατικών. Απλώς επειδή εμφανίζεται μια εικόνα προς τα Μέσα ότι αυτοί είναι κάτι περαστικοί εδώ υπάρχει μια ανακοίνωση της αστυνομίας που λέει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είναι περαστικός, ήταν μέλος συγκεκριμένου κόμματος αριστερίστικου, ότι είχαν προηγηθεί επιθέσεις που όταν έγινε έλεγχος έγιναν καταγγελίες από πολίτες ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση και δεν τηρούνται τα μέτρα, ότι μετέβη εκεί μια ομάδα αστυνομικών της ΔΙΑΣ προκειμένου να κάνει ελέγχους, ότι ξεκινώντας να κάνουν ελέγχους δεχτήκαν επιθέσεις», δήλωσε επιπρόσθετα.

Στέλιος Πέτσας στα Παραπολιτικά 90,1 για Νέα Σμύρνη: «Φαινόμενα υπέρμετρης βίας πρέπει να καταδικάζονται από όλους»

Εικόνες όπως οι χθεσινές στη Νέα Σμύρνη δεν χαροποιούν κανέναν, σημαντικό είναι να έχουμε όλη την εικόνα του περιστατικούδήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1, και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ, με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο  αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέμα αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας.

 Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Πέτσας, φαινόμενα υπέρμετρης βίας πρέπει να καταδικάζονται από όλους.

Δημοσθένης Πάκος: Έχω υπάρξει θύμα βίας

«Έχω υπάρξει θύμα βίας όχι από αστυνομικούς δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1, και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή, ο  Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας Δημοσθένης Πάκος.

 Σύμφωνα με τον κ. Πάκο, τις πραγματικές ευθύνες θα τις δει η δικαιοσύνη ενώ ανέφερε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό στη Νέα Σμύρνη δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί.

 Τόνισε πως η πολιτική και η φυσική ηγεσία πρέπει  να περιγράψει πλέον πλήρως μέχρι που μπορεί να παρεμβαίνει η αστυνομία. Δήλωσε τέλος ότι πρέπει να μπουν κανόνες και όροι. 

Μαυροειδάκος για Νέα Σμύρνη: Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ δεν έπρεπε να δείρουν κανέναν- Δέχτηκαν επίθεση

 Για το περιστατικό ξυλοδαρμού πολίτη από αστυνομικό χθες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης μίλησε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος σημειώνοντας ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ δεν έπρεπε να δείρουν κανέναν.

  «Δε θα έπρεπε καν η ομάδα ΔΙΑΣ να έχει εμπλοκή σε αυτό το περιστατικό. Δεν ήταν στην αρμοδιότητά της. Ακόμα και αν δέχεται επίθεση από εγκληματίες, έχει σχέδιο για τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 Σύμφωνα με τον κ. Μαυροειδάκο, χθες στις 14:00 η ώρα το μεσημέρι υπήρξε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στο κέντρο επιχειρήσεων της άμεσης δράσης για συνωστισμό 500 ατόμων στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

 Όπως εξήγησε, αυτό το φαινόμενο είναι συχνό και συνήθως πηγαίνουν οι αστυνομικοί, κάνουν συστάσεις, επιβάλλουν κάποια πρόστιμα και δε γίνεται τίποτα.

 Ωστόσο, χθες μετά το τηλεφώνημα για συνωστισμό, πήγαν δύο ομάδες της ΔΙΑΣ κι έναν ανθυπαστυνόμος με τον οδηγό του, χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και έκαναν ελέγχους για πάνω από 40 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώθηκαν και 19 πρόστιμα.

 «Ξαφνικά βγήκαν 30 άτομα από γνωστό στέκι του αντιεξουσιαστικού χώρου που υπάρχει στο κάτω μέρος της πλατείας, πέταξαν τρικάκια, φώναξαν συνθήματα υπέρ του Κουφοντίνα και τα γνωστά κατά της αστυνομίας. Ο νεαρός που φαίνεται στο βίντεο έχει συλληφθεί, μαζί με άλλα 10 άτομα, γιατί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, τους εξύβρισαν και προσπάθησαν να τους πάρουν τα γκλοπ. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε, είναι πιεσμένος, ψάχνει να βρει μια αφορμή κι έγινε το λάθος. Την πάτησαν γιατί βγήκε ένα γκλοπ που κανονικά δεν έπρεπε να βγει και οι πολίτες αντέδρασαν», τόνισε ο γενικός γραμματέας των ειδικών φρουρών.

 Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτά τα άτομα, τα οποία τραυμάτισαν 2 αστυνομικούς, στη συνέχεια διασκορπίστηκαν. «Ο αστυνομικός είναι σίγουρος ότι τον αναγνώρισε ότι ήταν ένας από αυτούς που του είχαν επιτεθεί- το λέει ξεκάθαρα στην κατάθεσή του- και προσπάθησε να τον συλλάβει».

 Ο κ. Μαυροειδάκος κατέληξε σημειώνοντας ότι «το περιστατικό αποσπασματικά, όπως το βλέπουμε, δεν είναι εικόνα για Έλληνα αστυνομικό, δεν έπρεπε να βγει γκλοπ, αλλά δε φταίει ο συνάδελφος».